Mergi la conţinutul principal
Ce fonduri a reușit să atragă județul Brăila prin PNDL 1 și 2

Miliardul dezvoltării

• cu ocazia vizitei sale în județul nostru, Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, a vorbit despre proiectele și fondurile atrase de autoritățile brăilene în ultimii ani • acesta a făcut o radiografie a proiectelor demarate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II, demersuri care în unele cazuri încă mai sunt în lucru • potrivit lui Veștea, până în prezent au fost contractate proiecte - drumuri, rețele de apă, canalizare sau gaze - în valoare de aproape un miliard de lei noi, mai exact 962 milioane lei în Brăila, din care s-a decontat suma de 913 milioane lei • de asemenea, acesta a vorbit și despre noile ocazii de atragere a fondurilor

 

Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, s-a arătat încântat de valoarea pe care Județul Brăila a reușit să o atragă, începând cu Programul Național de Dezvoltarea Locală (PNDL) etapa I și până în prezent. Aflat, recent, într-o vizită de lucru în județul nostru, Veștea a susținut o conferință de presă alături de președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, în cadrul căreia a abordat mai multe subiecte printre care și cel privind sumele alocate de la Centru în teritoriu. Ministrul a anunțat și valoarea necesară pentru restul de executat din toate aceste obiective începute prin programele propuse de Ministerul Dezvoltării. Potrivit lui Veștea, până în prezent, în Județul Brăila au fost contractate proiecte în valoare de 962 milioane lei, din care deja s-a decontat suma de 913 milioane lei.

”Județul Brăila este unul dintre cele care au în contractare sume importante de bani. Și aș vrea să mă refer la proiectele pe care noi le derulăm prin Ministerul Dezvoltării. În etapa I, cât și în etapa a II-a PNDL din anul 2015 și până în prezent, am avut la contractare 962.358.000 lei. S-au decontat 913.801.000 lei. Practic, mai avem o sumă de 48.557 lei. Deci aș putea spune sub 5%. Din cele 167 de obiective care au fost finanțate prin PNDL un număr de 138 au fost finalizate. Celelalte 29 sunt într-un grad de implementare destul de avansat”, a declarat Veștea, încântat.

Ministrul a dorit să precizeze că în prezent se află în derulare un alt program național care vizează infrastructura de apă-canalizare, cea rutieră, precum și infrastructura de distribuție gaze naturale.

”Avem un ordin de ministru în care există 50 de obiective ce sunt finanțate pe această axă de finanțare. Aproximativ 614.827.000 lei, bani care au fost prinși pe acest ordin. Este un demers pe care fiecare autoritate publică locală trebuie să îl facă, trebuie să încarce într-o platformă pe care Ministerul Dezvoltării o are deschisă, mai multe informații și date necesare ca aceste proiecte să ajungă la maturitate. Până în prezent, din cele 50 de obiective avem 22 de contracte semnate și o parte dintre ele sunt deja în derulare. Vorbim de o valoare a proiectelor de 294 milioane lei. Practic, din această sumă o parte dintre proiecte au fost și decontate, mă refer aici la 7.100.000 lei”, a mai adăugat Veștea.

 

160 milioane lei și pentru rețeaua de distribuție gaze în 14 localități brăilene

Ministrul Dezvoltării a făcut referire și la programul privind înființarea sau extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, care se află în prezent în derulare și pentru care au depus proiecte și au primit undă verde la finanțare, 14 localități brăilene.

”Vorbim despre aproape 160 milioane lei, bani care în prezent urmează a fi implementați pe acest program”, a completat liberalul.

În același context, Adrian Veștea nu a omis să vorbească despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), punctând că în cazul județului nostru sunt deja 31 de contracte prinse.

”Acestea sunt în valoare de 131 milioane lei. Practic, avem patru componente pe care atât UAT-urile cât și celelalte instituții care au dorit să aplice au avut posibilitatea să o facă. Avem programe care sunt derulate prin Compania Națională de Investiții. De asemenea, Agenția Națională de Locuințe - o instituție tot în subordinea Ministerului Dezvoltării –, dar și prin Agenția Națională de Cadastru avem o serie de proiecte care se referă la lucrări cadastrale în Județul Brăila. Am prezentat doar o parte dintre proiectele pe care au putut să aplice unitățile administrativ-teritoriale, mă refer doar la programele care sunt în subordinea Ministerului Dezvoltării și le derulează acest minister. Evident că sunt și alte oportunități derulate prin alte ministere. Putem vorbi aici de Ministerul Mediului, care de asemenea are foarte multe componente pe care autoritățile pot aplica. Ministerul Digitalizării. Sunt oportunități pe care colegii noștri, reprezentanții unităților administrativ-teritoriale, respectiv primarii au avut această posibilitate. Iar cei care au avut o astfel de intenție pot spune că au găsit și finanțări. Este o perioadă bună pentru România. O perioadă în care avem foarte multe oportunități”, a ținut să sublinieze Veștea.

Sursa citată a dorit să menționeze și că până la finalul mandatului, cei aflați la conducerea UAT-urilor brăilene au ocazia să implementeze obiective în diverse domenii de activitate. Veștea a punctat și că în fiecare săptămână, la minister, se semnează contracte pentru diferite proiecte.

 

Ce se întâmplă cu restul de executat din PNDL1 și 2

Adrian Veștea a recunoscut în cadrul conferinței de presă că încă mai sunt proiecte în județul Brăila contractate prin PNDL 1 și 2, care din diferite motive încă se află în stadiul de implementare. Chiar și așa, ministrul a apreciat că nu ar mai fi costuri extrem de mari pentru a finaliza și demersurile până anul viitor.

”După cum v-am spus, mai sunt astfel de proiecte, dar după cum vedem situația este una fericită. Dacă vorbim de o valoare de 962 milioane lei, am reușit să avem în implementare 913 milioane lei. Practic au rămas 48 milioane lei de implementat. Cu alte cuvinte, s-au implementat 167 de proiecte. 29 de proiecte din cele 167 sunt într-un grad avansat de implementare, deci valoarea este de 5% pe un calcul din acesta ochiometric. Nu este o valoare foarte mare care a rămas de implementat. Și se poate implementa până la finalul acestui exercițiu, care este anul viitor”, a mai spus PNL-istul.

 

Popa, încântat de cele opt săli de sport ce se vor realiza în Județul Brăila

Alături de ministru, deputatul Alexandru Popa a dorit să amintească faptul că în prezent se derulează și opt proiecte privind realizarea de săli de sport în județul Brăila, aflate în diverse etape. Acesta a explicat de ce apar anumite diferențe între numărul proiectelor aflate pe lista de sinteză a ministerului și cele care au primit acceptul și se vor realiza.

”Lista de sinteză este ceva, cele aprobate prin ordin de ministru sunt altceva. Astăzi, patru sunt în licitație. Urmează să mai intre o sală de sport în licitație. Un proiect este executat în proporție de 70%. Iar pentru două urmează să încarce documentația astfel încât să poată intra în procedura de licitație”, a declarat Popa.

Precizăm că la începutul acestei săptămâni, președintele PNL Brăila a revenit pe subiectul proiectelor finanțate de Ministerul Dezvoltării și a punctat că încă o comună condusă de liberali a obținut finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre comuna Zăvoaia, care va beneficia de o finanțare în valoare de 12 milioane lei pentru modernizarea drumurilor de interes local.

„Contractul între minister și Primăria Zăvoaia a fost deja semnat, iar finanțarea va fi asigurată prin Programul «Anghel Saligny». Valoarea totală a contractului este de 12.436.749,10 lei. Îl felicit pe primarul comunei, Stănică Drugău, pentru această reușită și sper ca pe viitor să obțină finanțări și pentru alte proiecte de interes comunitar”, a mai punctat liderul PNL Brăila.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro