Mergi la conţinutul principal

Mii de brăileni în pericol

Mii de brăileni locuiesc în blocuri sau case la care salvarea sau pompierii nu pot ajunge în caz de urgenţă. Şi asta fiindcă locuinţele acestora sunt înconjurate de spaţii amenajate empiric de către vecinii lor, căile de acces sunt blocate de grădini cu flori împrejmuite cu garduri, astfel încât, în caz de urgenţă, medicii trebuie să care pacienţii pe braţe până la maşinile de salvare, iar pompierii trebuie să întindă sute de metri de furtun până la locul intervenţiei. O situaţie de acest fel ne-a fost sesizată de câţiva locatari din blocul A1, de pe Calea Călăraşilor 243, din cartierul Viziru 3, unde calea de acces în bloc reprezintă o alee îngustă şi o mini-parcare în care sunt peste 30 de maşini pe nici 10 locuri, iar terenul viran din vecinătate este îngrădit de "un gospodar" şi amenajat ca grădină cu flori.
"Noi, ca şi locatari, nu avem unde parca maşinile şi aici n-au acces maşinile de la salubritate sau acelea ale serviciilor de urgenţă. Au fost cazuri când persoanele suferinde din bloc au fost transportate până la ambulanţă pe braţe, până pe Calea Călăraşilor, deşi în jur este teren viran, dar e ocupat. Pe latura de N-E a blocului, chiar spre Calea Călăraşilor, este un teren care e îngrădit de foarte mulţi ani de un vecin, care-l ocupă în scop personal", ne-a sesizat un locatar al blocului respectiv.

Cu mâinile legate

De regulă, grădinile respective sunt îngrădite cu acordul tacit al reprezentanţilor asociaţiilor de locatari, iar autorităţile nu pot dispune măsuri coercitive. La capitolul parcări sau locuri ce ar putea fi transformate în parcări, însă, are un cuvânt de spus şi conducerea DAGL.
"Spaţiile acestea sunt, de regulă, cu acordul asociaţiilor, dar, noi, când avem asemenea sesizări, mergem şi vorbim cu locatarii şi încercăm să-i facem să înţeleagă că nu au dreptul să îngrădească terenurile fiindcă acestea sunt bunul comun al tuturor. Unii înţeleg, alţii nu. Când situaţia devine mai gravă, apelăm la Poliţia Locală. Am luat act de sesizarea dumneavoastră şi vom merge şi noi la faţa locului", ne-a declarat Dan Apostol, directorul DAGL Brăila.
Probleme întâmpină şi Salvarea, dar şi Pompierii. "În asemenea situaţii, noi întindem furtunul şi pe câteva sute de metri, dar e grav atunci când nu avem nici surse de apă în zonă şi nici autospecialele nu pot ajunge la locul intervenţiei. La noi, există procedeul de navetă, adică ducem mai multe maşini cu schimbul în zonă, dar, da, sunt probleme cu aceste căi de acces blocate, mai ales când n-avem hidranţi funcţionali în zonă", ne-a declarat colonel Ştefan Stoian, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila.
Medicii urgentişti întâmpină greutăţi fiindcă domeniul public nu este bine marcat, iar de pe unele clădiri au dispărut plăcuţele cu adresele. "Ne-am confruntat cu asemenea cazuri, când ambulanţa nu a putut ajunge până la scara blocului pentru a prelua pacientul. Dar mai e ceva deranjant, care ne încurcă în meseria noastră: lipsa înscrisurilor pe blocuri şi colţurile străzilor. Mai ales la scările de bloc nu există tăbliţa ori dacă există e acoperită de ţeava de gaze. Au fost scoase, pentru că s-a făcut vreo lucrare de reabilitare a blocului şi nu au mai fost puse la loc. «Ce, nu ştiaţi că acolo e adresa? Aaa, n-am ştiut că nu scrie pe bloc», ne spun mereu oamenii", ne-a declarat dr. Viorica Uscatu, manager al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila.

Noul PUG, sperăm, de Crăciun

Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, dr. Viorica Uscatu, ne-a mai relatat faptul că probleme privind accesul rapid la locul intervenţiei sunt atât în oraş, cât şi în mediul rural. Dacă la ţară, toată lumea cunoaşte pe toată lumea, iar "gura satului" poate deveni un ghid de nădejde, în oraş salvatorilor nu le rămâne decât să bâjbâie pe străzi în căutarea celor ce i-au chemat. "În Hipodrom, de exemplu, sunt nişte tăbliţe în format A5, pe care scrie foarte mic. Trebuie să te apropii la un metru să desluşeşti ce scrie. Din maşină nu se înţelege nimic, mai ales să fii şi în mişcare şi, pe deasupra, să fie şi noapte. O altă situaţie care ne încurcă există la numerotarea caselor. În Pisc, plăcuţele cu numere există din cinci în cinci case. Dacă faci socoteala, să numeri tu, nu poţi să fii sigur că acolo e adresa exactă. Numerele nu sunt "2", "4", "6", ci "2", "2bis", "3", "3a", "3b" etc. Atunci, într-adevăr, e o problemă. Eu tot am spus pe la şedinţe la Primărie. Dacă iese cineva în stradă să te îndrume, e bine, iar timpul de reacţie nu se modifică, dar dacă nu ne îndrumă nimeni, întârziem câteva minute. Blocurile din cartierul Viziru au câte 8-9 scări, cu intrări pe străzi diferite. Până găseşti intrarea pe care o cauţi durează. De ce? Aceeaşi problemă: nu există peste tot tăbliţe cu adresele exacte", a adăugat dr. Viorica Uscatu.
Brăila este plină de astfel de situaţii, asta în condiţiile în care municipalitatea nu a definitivat Planul Urbanistic General, care va conţine un regulament ce va interzice toate intervenţiile neavizate pe domeniul public, iar inscripţiile cu adresele vor fi refăcute.
"Toate aceste intervenţii pe domeniul public sunt abuzive. Sperăm ca până la finele anului în curs să avem definitivat/aprobat Planul Urbanistic General. În cadrul acestuia avem un regulament nou în tot ceea ce priveşte domeniul public, dar şi intervenţia pe acesta. Toate aceste îngrădiri sunt ilegale şi vor dispărea, iar regulamentul stabileşte şi măsurile ce vor fi dispuse în cazul celor care nu-l respectă", ne-a declarat Marian Ion, arhitectul şef al Municipiului Brăila.
Ultimul studiu pentru PUG întocmit la Brăila datează din 2011, potrivit site-ul Primăriei Brăila, însă o nouă monitorizare a domeniului public se realizează acum printr-o organizaţie de universitari. Instituţia care realizează studiul în baza datelor furnizate de către angajaţii Primăriei Brăila şi ai Direcţiei de Statistică este Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti. Vorbim, de fapt, despre un proiect pe care Primăria Brăila l-a angajat cu această instituţie de mai mulţi ani. Efectele lipsei PUG-ului sunt atât în plan general, cât şi la nivel de individ, de contribuabil. Fără un PUG up-datat, municipiul nu poate accesa linii solide de finanţare externă pentru infrastructură, nu poate construi strategii pe termen lung în niciun domeniu şi, implicit, nu poate spera la o înscriere în PUZ ori în planul naţional, astfel încât oraşul să conteze decisiv în cazul unei strategii regionale/ zonale ori naţionale. De menţionat că PUG-ul nu rezolvă problemele legate de domeniul public, ci doar le identifică. Numai intervenţia ulterioară a autorităţii locale, cum ar fi sancţionarea celor care ocupă abuziv spaţiile, dar şi inscripţionarea adreselor pe blocuri, străzi, case, ar putea duce la limpezirea situaţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro