Mergi la conţinutul principal
Acuzaţii grave la alde „Fără penali în funcţii publice”

Metoda „Autobuzul” la alegerile USR

* situaţie complicată în organizaţia USR Brăila în contextul fuziunii cu PLUS şi alegerilor ce au avut loc, recent, pentru conducerea filialei municipale * prefectul Nicuşor Ciocan a fost ales preşedinte, însă o mare parte din fosta tabără PLUS s-a arătat nemulţumită de rezultat, ba chiar a lansat acuzaţii despre fraudă * liderul organizaţiei PLUS Brăila, medicul veterinar Mihai Isvoranu, a demisionat din funcţie * de cealaltă parte, atât Ciocan, cât şi preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, susţin că nu s-ar fi făcut nicio fraudă şi că lui Isvoranu i s-ar fi cerut demisia, tocmai din pricina informaţiilor ieşite în presă

 

 

 

 

 

Scandal monstru în tabăra USR-PLUS Brăila ca urmare a alegerilor pentru conducerea organizaţiei municipale. Aşa cum se ştie, cele două partide au fuzionat de curând, PLUS fiind absorbit de către USR. Ei bine, în acest context, cele două tabere reunite sub acelaşi nume şi la Brăila au demarat, recent, procedurile pentru a-şi alege noua conducere. Astfel, sâmbătă şi duminică (12 şi 13 iunie) USR-iştii (atât cei din vechiul USR, cât şi cei din fostul PLUS) s-au întâlnit la Regal Ballroom din Brăila, pentru a participa la alegerile privind constituirea noului birou al filialei municipale a partidului. Nimic spectaculos până aici, însă faptul că prefectul Nicuşor Ciocan a fost ales preşedinte al municipalei USR Brăila a încins spiritele între cele două tabere, astfel că foştii membri PLUS au decis să facă acuzaţii publice în legătură cu faptul că alegerile nu s-ar fi desfăşurat tocmai corect.

Mai precis, surse din cadrul PLUS Brăila ne-au precizat că, deşi pe 16 aprilie fusese data finală până la care membrii proaspăt înrolaţi în partid puteau primi drept de vot la alegeri, lucrurile au stat oarecum diferit în privinţa transparenţei atunci când vine vorba despre modul în care a procedat PLUS şi cel în care a acţionat USR Brăila. Membrii PLUS susţin că şi-au prezentat baza de date, în format digital, cu cele 400 de persoane cu drept de vot pe care le aveau în gestiune, însă USR-iştii şi-ar fi păstrat documentele proprii, pe hârtie. Deşi cei de la PLUS ştiau că ar fi fost vorba de puţin peste 100 de membri cu drept de vot în tabăra USR, în ziua alegerilor s-a discutat despre aproape o mie de persoane. Bineînţeles, aceştia nu au participat în număr atât de mare, însă existau resurse suficiente cât să încline balanţa în data alegerilor, susţin cei de la PLUS. Suspiciunea membrilor din fosta tabără PLUS este că s-au făcut ”şmecherii”, astfel că toate persoanele respective au apărut cu drept de vot pe documentele USR-iştilor, încadrate aparent în termenul legal. Mai mult, potrivit acestor surse, la eveniment ar fi fost aduşi oameni cu microbuzul, iar printre membri se numărau şi persoane cel puţin dubioase, care nu mai fuseseră văzute în cadrul organizaţiei până atunci.

Cei de la PLUS s-au arătat complet deranjaţi şi de atitudinea liderului USR Brăila, Cătălin Stancu, preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Arhivelor Statului, care, prezent la eveniment, le-ar fi vorbit foarte agresiv, adresându-le injurii de genul ”zero barat”, ”nulităţi” şi cerându-le să părăsească incinta.

Rezultatul? Liderul fostului PLUS Brăila, medicul veterinar Mihai Isvoranu a demisionat, prefectul Nicuşor Ciocan rămâne preşedintele organizaţiei municipale a USR, iar restul membrilor din partidul lui Dacian Cioloş oscilează între a continua sau a-şi da demisia din noua structură.

Trebuie precizat că atât Ciocan cât şi Stancu au ţinut să precizeze că alegerile s-au desfăşurat cât se poate de legal şi au subliniat că Isvoranu nu a demisionat, ci i-a fost cerută demisia de la Centru. De asemenea, Stancu a adus o serie de acuzaţii privind faptul că o parte dintre membrii fostului PLUS ar fi încercat să influenţeze votul din weekend, motiv pentru care le-a cerut să părăsească incinta.

 

Scrisoarea comunicatorului PLUS şi poziţia lui Isvoranu

 

Întreg acest episod problematic din interiorul USR Brăila a ieşit la suprafaţă, luni seară, prin intermediul unui comunicat de presă semnat de Ionuţ Răzvan Ciobanu Oprea, responsabil de comunicare în cadrul Biroului Judeţean exPLUS Brăila, care a povestit modul în care fotoliul de preşedinte al organizaţiei USR a fost sustras prin diferite maşinaţiuni de sub candidatul fostului PLUS, deşi acesta avea şanse reale de câştig.

Din păcate, deşi membrii PLUS au crezut cu sinceritate în această fuziune şi în faptul că, în urma ei va rezulta un partid mai puternic, cu oameni mai mulţi, mai buni şi mai competenţi, vechea filială USR Brăila, în frunte cu domnul Cătălin Stancu şi domnul Nicuşor Ciocan, a preferat să transforme acest proces electoral într-o întrecere de tip «care pe care» după principiul «ori ai lor ori ai noştri». În acest scop au mobilizat un număr impresionant de persoane care au devenit membri USR în urmă cu doar o lună şi care, cu siguranţă, de mâine nu vor mai fi membri USR, au dus la perfecţiune metoda «autobuzul» şi au făcut tot posibilul ca oamenii mobilizaţi de ei la vot să vină cu instrucţiuni precise şi clare, de a vota doar membrii vechiului USR şi, în niciun caz, vreun membru din fostul partid PLUS”, se aduc acuzaţii în comunicatul foştilor membri PLUS Brăila.

Totodată, premergător acestor alegeri, Cătălin Stancu s-ar fi folosit de poziţia deţinută în cadrul Biroului Naţional al USR şi de calitatea de membru în comisia de rezolvare a contestaţiilor pentru a bloca accesul unor membri, din fostul PLUS, la a-şi exercita dreptul de vot, au mai acuzat aceştia, cu precizarea că printre cei contestaţi s-ar fi numărat şi primarul comunei Măxineni Ionuţ Postulache (membru exPLUS).

În aceste condiţii, în urma alegerilor din weekend, a rezultat un birou de filială Municipală în care se regăsesc exclusiv membri USR, a mai semnalat sursa citată, acuzând o atitudine ”despotică” a celor doi lideri ai partidului, Nicuşor Ciocan şi Cătălin Stancu.

Majoritatea membrilor biroului Municipal şi biroului Judeţean al fostului partid PLUS Brăila îşi anunţă, pe această cale intenţia de a demisiona, lăsând la latitudinea fiecărui membru şi simpatizant PLUS alegerea de a mai rămâne sau nu pe direcţia impusă de Cătălin Stancu şi Nicuşor Ciocan, cu sprijinul tacit al conducerii centrale a partidului”, se arată în comunicatul PLUS.

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, fostul preşedinte al PLUS Brăila, medicul veterinar Mihai Isvoranu, a precizat că a luat decizia de a demisiona din partid în urma acestui episod, deoarece refuză să facă parte dintr-o construcţie alături de Cătălin Stancu.

În urma acestor alegeri eu mi-am dat demisia. Nu voi accepta să fac echipă cu Stancu şi cu oamenii lui. Nu voi face acest lucru niciodată! Atât timp cât va fi Cătălin Stancu la USR, eu nu am ce să caut acolo! Am trimis demisia şi la Centru, le-am spus că nu voi continua. Cât despre restul membrilor PLUS... nu vreau să îi influenţez. Fiecare să ia decizia personal”, a declarat Isvoranu, fără a face alte comentarii.

 

Nicuşor Ciocan: «Nu a fost nicio fraudă!»

 

Potrivit prefectului Nicuşor Ciocan toate acuzaţiile aduse de cei din fosta tabără PLUS Brăila ar fi false. Acesta a afirmat că alegerile s-au desfăşurat conform procedurilor interne, absolut legal, iar tot procesul a fost urmărit de către Comitetul Tehnic de fuziune şi secretariatul general. Potrivit acestuia, rezultatul votului pentru funcţia de preşedinte al filialei locale a USR Brăila a fost următorul: Nicuşor Ciocan a obţinut 426 voturi, în timp ce contracandidatul său de la fostul PLUS, medicul veterinar Cristian Ionuţ Stan a luat doar 212 voturi.

Nu a fost vorba de nicio fraudă. Este o nerecunoaştere a rezultatului, de fapt. Toţi membri au avut drept de vot. A fost o comisie electorală formată din reprezentanţii ambelor partide politice. S-au desfăşurat statutar, la convocarea secretariatului general. Dar nu ştiu despre ce fraudă este vorba. Ba, din ce ştiu, preşedintele lor şi-a prezentat demisia la solicitarea conducerii PLUS, adică nu de la sine putere. Există o bază de date comună, transmisă Comitetului Tehnic de fuziune, care a gestionat întreaga situaţie. Nu e vorba că am adus eu sau că au adus ei membri pe ultima sută de metri. Aceştia au fost înscrişi conform procedurii de fuziune şi a regulamentului de alegeri. Totul s-a respectat. Nu ştiu despre ce persoane aduse este vorba. Totul a fost transmis către Comitetul Tehnic de fuziune şi secretariatului general. Au fost foarte multe contestaţii depuse înainte de alegeri. Colegii de la PLUS Brăila au depus vreo 500 şi ceva de contestaţii care au fost respinse, pentru faptul că nu s-au confirmat. Au invocat faptul că nu există formular de înscriere, că unii nu sunt membri, că nu există adeziune etc. Lucruri false. Am pus la dispoziţia Comitetului de Fuziune toate documentele, motiv pentru care au fost respinse toate contestaţiile lor”, a declarat Ciocan.

Acesta a adăugat şi că USR-iştii au făcut la rândul lor contestaţii la adresa unora dintre membrii cu drept de vot ai PLUS, deoarece mulţi nu întruneau condiţiile de integritate ale partidului. Totodată, a ţinut să puncteze că s-a spus în mod fals faptul că primarul de la Măxineni nu avea drept de vot, deoarece această condiţie se referea la faptul că Postulache nu face parte din organizaţia municipală. Cu alte cuvinte acesta are drept de vot, dar la Măxineni, a explicat Ciocan.

Întrebat ce se va întâmpla mai departe, în condiţiile în care membrii din fostul PLUS vor demisiona în bloc după acest episod, Ciocan a afirmat: ”Este decizia lor. Mie nu mi-a parvenit nicio demisie de-a lor. Din punctul meu de vedere toţi sunt membri. Dacă demisionează cineva, este decizia fiecărui membru în parte. Nu îi putem ţine cu forţa. Ce să spun, îi aşteptăm alături de noi pentru a face o construcţie solidă, dar dragoste cu de-a sila, nu se poate!”

De asemenea, prefectul a dorit să precizeze şi că unul dintre elementele care dovedesc în mod clar că acuzaţiile aduse sunt unele false, este tocmai faptul că foştii membri PLUS, care se declară revoltaţi, nu au făcut şi o contestaţie a rezultatului alegerilor şi nu aduc niciun fel de dovezi.

 

Stancu recunoaşte că i-a dat afară pe unii membri PLUS, dar susţine că făceau campanie

 

Deşi în data de 17 iunie ar fi trebuit să aibă loc Conferinţa Judeţeană, în care să se stabilească, printre altele, preşedintele organizaţiei USR Brăila, potrivit lui Nicuşor Ciocan, dar şi lui Cătălin Stancu, aceasta se va amâna. Motivul? Pentru a fi timp suficient dedicat înscrierilor tuturor doritorilor. Interesant de precizat ar fi şi faptul că Isvoranu a afirmat că tabăra fostului PLUS Brăila nu va mai avea candidat de această dată.

Întrebat în legătură cu episodul din weekend, preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, a ţinut în primul rând să puncteze că nu mai există PLUS Brăila, deoarece partidul a fost absorbit acum două luni. Cu alte cuvinte, nu mai există nici persoană responsabilă cu comunicarea PLUS, care să trimită scrisori în mod oficial, a dorit să evidenţieze acesta.

Dacă unul de la colţul străzii se apucă şi trimite un comunicat în numele nu ştiu cui de la PLUS, presa îl preia? Nu e ok”, a declarat Stancu.

Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” i-au transmis liderului USR Brăila că au stat de vorbă şi cu Mihai Isvoranu, fostul preşedinte al PLUS Brăila, precum şi cu alţi membri din fosta structură a lui Dacian Cioloş, care le-au transmis nemulţumirile, la pachet cu decizia privind demisia sau intenţia de a recurge la acest act.

Lui Isvoranu i s-a cerut demisia de către fosta lor conducere, de către Tudorache şi a fost nevoit să îşi dea demisia. Tocmai pentru că a ieşit prostia asta prin ziare. Deci nu a demisionat pentru că a dorit el, ci pentru că i s-a cerut”, a mai adăugat Stancu.

Acesta a promis că va transmite un comunicat de presă pe tema alegerilor de la municipiu, însă până ieri la închiderea ediţiei print a cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, încă nu trimisese nimic. Totuşi, profitând de discuţia telefonică, redactorii "Obiectiv" au reuşit să obţină un punct de vedere de la acesta în legătură cu acuzaţiile privind limbajul agresiv folosit în timpul evenimentului din weekend.

Stancu a recunoscut că le-a cerut unora dintre membrii fostului PLUS să părăsească sala, dar asta pentru că stăteau la intrare şi îşi făceau campanie sub formă de glumă.

Ei (n.r. - membrii ex-PLUS) pot să spună ce vor. Şi eu pot să spun că ei au încercat să fraudeze stând acolo să intimideze votanţii. Eu nu am avut niciun fel de discuţie cu ei, decât în momentul în care le-am cerut să părăsească sala în care se vota, pentru că intrau oamenii şi ei stăteau chiar lângă uşă. Deci toată lumea dădea cu nasul de ei. Erau vreo 3-4 persoane de la ei care încercau glumiţe de genul «să mă votaţi şi pe mine»! Prostii care nu se fac! Adică nu îţi faci campanie în momentul votării! Nu e permis nicăieri. Şi la alegerile normale, tu, în calitate de candidat poţi să vii şi să vezi cum se desfăşoară procesul de votare, dar nu ai voie să stai acolo şi să îţi faci campanie. Tocmai asta s-a întâmplat. Aşa că i-am poftit afară. Asta a fost tot. Indiferent ce ar spune ei, sunt încă zece oameni, cei din comisia electorală care, de fapt, mi-au şi semnalat situaţia. M-au întrebat dacă să trimită situaţia la nivel naţional, aşa că m-am dus să vorbesc cu ei, să părăsească spaţiul. Deci ei au fost cei care au semnalat că Isvoranu şi încă vreo câţiva stăteau şi făceau impresii pe acolo. Nu se face aşa ceva! Eu nici măcar nu am stat pe acolo. Bine, oricum nu eram candidat. Ei nu au experienţa aceasta politică, să îşi dea seama că e total greşit să faci aşa ceva. Nu face nimeni. Nici PSD-ul nu îşi face campanie în secţia de votare”, a declarat Stancu.

Întrebat dacă le-a adresat cuvinte dure colegilor în ziua respectivă, acesta a continuat: ”Da! Păi, cine poate să îşi facă astfel campanie?! Numai o nulitate. I-am spus: dacă tu faci asta, eşti un zero! Eşti un nimic! Cine poate sta la uşă să îşi facă campanie în timpul votării?! Pe cine aţi mai văzut?!”

Cât despre intenţia sa de a candida la preşedinţia USR Brăila, Stancu a afirmat că nu are motive să nu facă asta. Totuşi, a afirmat că orice alt membru este liber să se înscrie, motiv pentru care se va dezbate în Biroul Judeţean al partidului, amânarea datei alegerilor, astfel încât să nu apară viitoare discuţii pe această temă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro