Mergi la conţinutul principal

Lista Ruşinii

"Lista ruşinii" a ANAF-ului cuprinde aproape 4.000 de brăileni - persoane fizice, care sunt datori-vânduţi statului pentru circa 35 milioane de lei. Practic, doi dintr-o sută de români - persoane fizice - nominalizaţi pe această listă sunt brăileni. Cei mai mari trei restanţieri brăileni cumulează arierate de vreo 2 milioane de lei şi este vorba despre doi patroni ai unor întreprinderi de tip PFA şi un notar public. Pe listă apar şi cabinete medicale, de avocatură, dar şi contabili autorizaţi. La categoria firme - contribuabili mijlocii, din Brăila sunt nominalizate 14 companii cumulând restanţe la bugetul de stat general de aproape 13 milioane lei, cu tot cu penalităţi. Cele mai mari sume figurează în contul a două societăţi care între timp s-au mutat la Bucureşti, fiecare dintre ele adunând peste 4,3 milioane lei: "Hidrozone" şi "Hotliv". Pe "lista ruşinii" figurează şi nume cu impact în mediul de afaceri local, aşa cum este cazul "Frontera Trading", "Golf Trade" sau "Promex".

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a ţinut de promisiune şi a făcut publică lista datornicilor la bugetul de stat general, pe patru paliere: contribuabili mari, mijlocii şi mici, plus persoane fizice. Trebuie precizat că de mai mulţi ani, pe pagina web a instituţiei erau disponibile informaţiile cu privire la restanţierii către bugetul de stat, însă doar în forma în care cei interesaţi tastau în câmpurile de căutare numele unei firme, iar rezultatul afişat era de genul dacă firma căutată are sau nu datorii la stat, iar dacă DA despre ce sume era vorba. Acum, noua "listă a ruşinii" permite celor interesaţi să "jongleze" cu informaţiile, în sensul unei ierarhizări a datornicilor. Marele dezavantaj este acela că firmele nominalizate nu sunt grupate pe judeţe, astfel încât sunt dificil de realizat clasamente pe criteriu geografic. Totuşi, reporterii "Obiectiv" au "periat" "lista ruşinii" şi au descoperit 14 nume de restanţieri - persoane juridice care sunt din Brăila, plus aproape 4.000 de persoane fizice.

Cel mai mare brăilean dator "persoană fizică": Iordache Mirea - 1,33 milioane lei

Dacă vorbim despre restanţierii persoane fizice, după cum spuneam, Fiscul a pus pe net nu mai puţin de 180.000 de nume de români de la care are de recuperat bani, pragul minim fiind 1.500 lei. În "marea" de datornici sunt amestecaţi şi brăileni, "diluţia" fiind de 2%, adică undeva la circa 4.000 de persoane. Cumulat, restanţierii au datorii de 34,67 milioane lei, în total, din care 20,48 milioane lei - bază şi 14,19 milioane lei - accesorii bugetare, adică dobânzi şi penalităţi. Primii 3 cei mai mari restanţieri brăileni au împreună de dat Fiscului 1,99 milioane lei, însă ocupantul locului I deţine cam 70% din această sumă. Este vorba despre un anume Iordache Mirea, proprietarul unui PFA în domeniul construcţiilor, de la care statul are de încasat, atenţie!, 1,33 milioane lei, din care 0,86 milioane la bugetul de stat, 0,3 milioane lei - la fondul asigurărilor sociale de stat, aproape 8.400 lei - la fondul de şomaj şi 0,15 milioane - la sănătate, cu precizarea că niciuna dintre aceste sume nu este contestată de către debitor.
Pe locul II figurează Iacob Petruş, un alt patron de PFA, dator statului cu aproape 0,35 milioane lei (din care 0,34 milioane numai la bugetul de stat, cel mai probabil impozit pe venit), cu menţiunea că PFA-ul are activitatea suspendată încă din 2013.
Marea surpriză vine însă pe locul III, unde figurează unul dintre notarii cunoscuţi ai urbei: Pană Maria-Camelia. Pe numele acesteia apare o restanţă de 0,308 milioane lei, din care 0,104 milioane la bugetul de stat şi 0,203 milioane lei la sănătate.
Printre "vedetele" locale se mai numără, de exemplu, şi fostul candidat în 2008 la funcţia de primar al Însurăţeiului, Cîrîc Daniel - Angelin, pe numele căruia figurează o datorie de 101.806 lei.
De asemenea, şi pe numele executorului judecătoresc Petrică Motoc apare o datorie de 11.519 lei. Tot cu restanţă apare şi cabinetul doctorului Chiscop Alexandru-Ştefan, cu suma de 6.954 lei, precum şi biroul expertului contabil Berdant Daniela - 9.479 lei sau cel al contabilului autorizat Durbacă Ionica - 173.596 lei.
De unde pot proveni aceste datorii? Şeful Fiscului local, Mihaela Ciorăşteanu, a explicat că, în principal, este vorba despre persoane fizice autorizate, care au înregistrat venituri, dar nu şi-au plătit impozitul aferent, aşa cum prevede Codul fiscal. "De asemenea, creanţele sau obligaţiile fiscale respective pot fi şi de natura cheltuielilor de judecată, ori a amenzilor de la instanţele de judecată, sau a contribuţiilor la fondurile speciale şi mă refer la sănătate, pensii şi şomaj. În cazul tuturor restanţierilor s-a făcut în prealabil o notificare. Unii au răspuns şi au venit să-şi rezolve problema, alţii nu au răspuns şi, astfel, apar pe lista cu datornicii persoane fizice la bugetul de stat", ne-a declarat sursa citată, precizând că sunt în derulare procedurile de executare silită.

Lista firmelor locale cu datorii

Trecem acum în tabăra contribuabililor persoane juridice, unde pe "lista ruşinii" apar 14 firme brăilene. În ordine alfabetică este vorba despre:
"Construcţii Navalavangard" (asociat unic Daniela Caragea) - datorie totală de 0,346 milioane lei;
"Frontera Trading" (asociaţi Ioan Stancu - 90% şi Ilie V. Eros - 10%) - 0,256 milioane lei;
"Golf Trade" (asociaţi în părţi egale Ramona Claudia Niculae şi Alexandru Cristian Dimofte) - 0,291 milioane lei;
"Hidrozone" (asociat unic Cătălin Ştefan Stanciu) - 4,321 milioane lei;
"Hotliv Construct" (asociat unic Ion Ştefan Brînză) - 4,306 milioane lei;
"ISOCORR" (Pompiliu-Nelu Dewald - 81% şi Victoria Petrica - 19%) - 0,378 milioane lei;
"Mimbu" (Mariana Bratu - 95% şi Daniela Stanciu - 5%) - 0,327 milioane lei;
"Moara Dom Panif" (asociaţi în părţi egale Nicoleta şi Zinel Mucea) - 0,664 milioane lei;
"Neo Fashion Comercial" (Ovidiu Negru - 80% şi "Pagoda" SRL - 20%) - 0,243 milioane lei;
"Pro Acva Instal" (asociat unic Ranislau Tuga) - 0,332 milioane lei;
"Promex" ("Uzinsider" - 98,403% şi asociaţi tip listă pentru diferenţa de acţiuni) - 0,427 milioane lei;
"Rojin Textile" (asociat unic Mahmut Ekrem Karabekiroglu) - 0,505 milioane lei;
"Tiproteh" (asociat unic Dumitru Drâmbă) - 0,087 milioane lei;
"Transexped Agro" (asociat unic Vasile Marinescu) - 0,455 milioane lei.

Două firme mici au adunat datoriile cele mai mari

Sumele menţionate reprezintă, potrivit datelor ANAF, cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante către bugetul de stat general consolidat adică inclusiv datoriile către bugetele speciale sănătate, pensii şi şomaj. În detaliu, obligaţiile principale către bugetul de stat se ridică la 6 milioane lei plus 2,073 milioane lei accesorii bugetare, pe locul doi fiind restanţele către bugetul de asigurări sociale - 2,976 milioane lei plus accesorii de 0,391 milioane lei, iar pe locul III apare bugetul de sănătate cu 1,22 milioane plus 0,136 milioane lei accesorii. În ce priveşte arieratele pentru bugetul de şomaj, aceleaşi date arată că este vorba despre o obligaţie de bază în cuantum de circa 0,128 milioane lei plus accesorii bugetare însemnând alte 0,016 milioane lei.
Dacă schimbăm criteriul de ierarhizare şi luăm în calcul valoarea restanţelor, clasamentul va avea pe primul loc două companii înfiinţate la Brăila, dar cu domiciliul mutat între timp la Bucureşti: "Hidrozone" - 4,321 milioane lei şi "Hotliv" - 4,3 milioane lei. Ce este interesat de punctat aici este diferenţa extrem de mare între valoarea capitalului social al acestor contribuabili raportată la total datorie: în cazul "Hidrozone", cu obiect de activitate în sectorul agricol, capitalul social este de 21.600 ori mai mic decât datoria la stat, în timp ce la "Hotliv" (cu activitate în domeniul comerţ) raportul este de 1 la 10.700.
Mai departe, pe locul III apare "Moara Dom" cu 0,66 milioane lei, urmată de fabrica de confecţii "Rojin" - 0,5 milioane lei, "Transexsped" - 0,45 milioane lei şi uzina "Promex" - 0,42 milioane lei. Un alt nume cu rezonanţă în mediul de afaceri local aflat pe "lista ruşinii" este şi "Golf Trade", cu afaceri în domeniul panificaţie-cofetărie, proprietarul mărcii "Doi Pitici", cu precizarea că în cazul acestei companii se menţionează intrarea sub umbrela Legii insolvenţei.
Despre toţi restanţierii - persoane juridice la plata obligaţiilor către stat, Mihaela Ciorăşteanu a explicat că ANAF are în derulare, în diferite faze, procedura de executare silită. În funcţie de mărimea contribuabililor brăileni, de urmărirea executării se ocupă Administraţia Judeţeană Brăila a Finanţelor Publice (în cazul contribuabililor mici), compartimentele specializate din cadrul structurii teritoriale ANAF de la Constanţa - pentru contribuabilii mijlocii -, sau Bucureştiul pentru marii contribuabili.

La nivel naţional, cel mai îndatorat român este Robert Negoiţă

• pe listă mai sunt şi alte vedete, gen Vaghelie, Udrea, Prigoană, sau Becali

Negoiţă Robert Sorin, Mateiu Florin, Ciortea Bogdan Mihai, Dumitrescu Paul, Ardeiaş Liviu, Slave Cornelia Mariana, Codre Florin, Filip Daniel Alexandru şi Guruiţă Bogdan Victor sunt primii zece români din topul ANAF al celor mai mari restanţieri la fisc.
Obligaţiile fiscale înregistrate de Robert Negoiţă totalizează 232,06 milioane lei. Dintre oamenii politici pe listă mai figurează Eugen-Orlando Teodorovici (obligaţii fiscale totale de 73.702 lei), Elena Gabriela Udrea (29.082 lei), precum şi Marian Vanghelie (87.559 lei). Pe listă mai apar şi George Becali (3.989.530 lei), dar şi Silviu Prigoană ( 3.967.774 de lei).
Lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, a fost publicată zilele trecute de ANAF. Lista conţine numele persoanelor fizice care totalizează obligaţii fiscale de 3,4 miliarde lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.
Pentru cei interesaţi, listele cu datornicii sunt disponibile pe pagina web www.data.gov.ro. (link-ul complet este acesta https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro