Mergi la conţinutul principal

Iertaţi de DNA, pedepsiţi de şefi!

Decizie şocantă a Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în cazul dosarului "Bacalaureat 2014", în care au fost anchetaţi şi absolviţi de pedepse penale pentru fapte de corupţie, de către DNA Galaţi, profesorii de limba şi literatura română Mihaela Ţăpor şi Tatiana Bercariu, inspectorul şcolar de română la data faptei, Adrian Simion, şi fostul inspector şcolar general Iulian Danielescu.
De menţionat că pe 7 aprilie 2016, în dosarul ce viza fraudarea "examenului maturităţii" din anul 2014 de la noi, DNA a dispus clasarea cauzei faţă de mai multe cadre didactice şi angajaţi cu funcţii de conducere din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila.
Cu toate acestea, Direcţia Generală de Învăţământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), care a monitorizat faptele dascălilor şi ale inspectorilor citaţi, dar şi ale personalului auxiliar de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", a solicitat, pe 9 mai a.c., conducerii actuale a Inspectoratului Şcolar Judeţean: "dispunerea sancţiunilor disciplinare faţă de persoanele ale căror nume sunt precizate în documentul DNA".

Urmează răspunderea disciplinară

Ministerul Educaţiei a solicitat Inspectoratului Şcolar să aplice prevederile statutului privind "răspunderea disciplinară", arătând faptul că o a doua comisie, una de la eşalonul superior, respectiv minister, a corectat lucrările a doi copii - băieţi de bani gata, unul fiind fiul unei angajate din ISJ la acea vreme, celălalt, fiul patronului unei pizzerii din municipiu.
Motivul n-a putut fi folosit de DNA în materialul probatoriu al acuzării, dar a fost valorificat de MENCS şi, iată, acum, s-a cerut pedepsirea celor care au făcut parte din comisia de evaluare. Mai mult, DNA a trimis cauza în local, spre organele de cercetare penală de aici.
"S-a dispus disjungerea cauzei faţă de Laura Liliana Vasiliu- directorul unităţii de învăţământ în care s-a organizat Centrul Zonal de Evaluare nr. 1 - Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Brăila, în sesiunea din iunie 2014 a examenului de bacalaureat, Ştefan Buzoianu, informaticianul centrului de examinare, şi Georgeta Danielescu, secretară la Colegiul Tehnic, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, iar competenţa materială de soluţionare a cauzei a fost declinată în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila", se arată în rezoluţia formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi. Fiindcă s-a sesizat, totuşi, faptul că s-au produs fapte de natură penală, Ministerul Educaţiei a fost solicitat să deschidă tezele a doi copii.
Asta în condiţiile în care, chiar dacă s-a demonstrat că lucrările au fost notate greşit cu intenţie, elevii respectivi, ale căror identităţi nu le vom face publice din motive lesne de înţeles, au mers la facultăţi şi deja au valorificat diplomele de Bac obţinute în urma notării respective.

Copil de inspectoare, de nota 4,9, evaluat cu 10

"În cursul cercetărilor efectuate de organul de urmărire penală s-au constatat diferenţe mai mari de 3 puncte în urma reexaminării tezelor scrise la disciplina limba şi literatura română, respectiv mai mari de 1,50 puncte constatate la chimie organică, în ceea ce priveşte tezele scrise susţinute în sesiunea din iunie 2014 a examenului de bacalaureat", se mai arată în documentul remis de DNA ministerului de resort.
Astfel, în corpul documentului sunt date două exemple flagrante de elevi care au obţinut note diferite "de la cer la pământ" de la o corectare la alta.
Iată: elevul I.P, fiul unei foste inspectoare şcolare, pe atunci în funcţie, a obţinut iniţial nota 10 la română, pentru ca la reexaminare, pentru aceeaşi lucrare, să obţină 4,9. Copilul respectiv a fost, practic, scos din Bac cu 10 pe linie: la matematică, profil matematică-ştiinţele naturii, băiatul a obţinut iniţial 10, iar la reexaminare, 9.
La chimie organică, fiind la profil teoretic, el a luat tot 10, iar la reexaminare, 8.10.
Elevul A.B.Z, băiatul administratorului unui restaurant cu profil de pizzerie din municipiu, a obţinut la notarea iniţială de la română nota 7,20, iar la reexaminare a obţinut 3,90.
Că la matematică nu a fost acelaşi gen de clemenţă, dimpotrivă, rezultă din faptul că acelaşi copil, la disciplina respectivă, care avea profil mate-info, a luat 6,75 la notarea iniţială, iar la reexaminare a obţinut 6.90.
Acesta a obţinut la disciplina biologie vegetală şi animală nota 5.45, iar după reexaminare nota s-a dovedit a fi 5.10.
"Menţionăm că tezele menţionate au fost reexaminate de Comisia desemnată la nivelul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare- MENCS la data de 11.12.2015. Faţă de cele constatate, vă rugăm să dispuneţi", se mai arată în documentul formulat de către procurorii anticorupţie.

Încă o reexaminare şi apoi măsuri. Elevii nu păţesc nimic

Cum cazul tinde să prindă mucegai prin arhivele Ministerului Educaţiei Naţionale, ba chiar niciunul dintre profesorii ce ar trebui responsabilizaţi nu mai este acum în aceeaşi funcţie, am încercat să obţinem un punct de vedere referitor la efectul pe care l-ar mai putea avea acum o măsură administrativă pe care ar putea-o dispune actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila.
Fiindcă situaţia nu mai e de actualitate, iar măsurile ce ar putea fi dispuse n-ar schimba în niciun fel poveştile de viaţă ale elevilor care au fost favorizaţi cu puncte la notarea tezelor, actualul inspector şcolar general, prof. Cătălin Canciu preferă să nu se pronunţe extrem de aplicat.
"Nu pot, în acest moment, decât să vă confirm faptul că am primit, într-adevăr, de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, o solicitare prin care ni se cere să dispunem măsuri disciplinare pentru câteva cadre didactice care au făcut parte din comisia de bacalaureat în anul 2014. Vom analiza cererea respectivă şi, în funcţie de cadrul legal, vom dispune şi vom comunica măsurile respective", ne-a declarat prof. Cătălin Canciu, inspector şcolar general.
Problema este că, oricât de imperios s-ar cere măsuri administrative în acest caz, procedura de organizare a examenului de Bac - elaborată de MECS - prevede, potrivit documentării noastre, la articolul 72, ca mai înainte de orice măsură să se facă o a treia reexaminare, astfel încât nimeni să nu fie pedepsit fără o "judecată" echilibrată.
Acum, dacă ar fi să ne gândim că o singură reexaminare a durat nu mai puţin de doi ani, este de preferat ca MENCS sau orice altă comisie cu atribuţii neutre faţă de aceia implicaţi, să se întrunească ceva mai repede, doar, doar nu i-o prinde la pensie pe cei vinovaţi. Precizăm că profesorii şi inspectorii culpabilizaţi atunci de DNA sunt şi astăzi la catedră, iar elevii "favorizaţi" de ei sunt studenţi la facultăţi de prestigiu.

Remember: acuzaţii de abuz în serviciu, luare şi dare de mită şi instigare la abuz în serviciu

Reamintim că dosarul respectiv a venit tăvălug peste un altul, în 2014, intitulat "Mită la Bac" - şi acesta finalizat cu achitarea profesorilor responsabilizaţi.
În februarie 2015, procurorii DNA au trimis în judecată opt cadre didactice, un jurist şi un elev, cu toţii fiind cercetaţi pentru abuz în serviciu, instigare la abuz, luare de mită, dare de mită şi uz de fals.
Iulian Danielescu era acuzat atunci de abuz în serviciu, ca şi inspectorul de română, Adrian Simion, precum şi Veronica Picuş, inspector de informatică şi consilierul juridic Ciprian Mândreanu. După toate aceste anchete, echipa Danielescu a părăsit comanda Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro