Mergi la conţinutul principal

Haos cu cardurile electronice de călătorie «Braicar»

• ieri, în prima zi în care brăilenii ar fi trebuit să aibă posibilitatea să achiziţioneze cardurile electronice cu care să îşi poată valida călătoriile pe transportul în comun, la punctul de vânzare din Barieră nici urmă de acest produs • ba mai mult, vânzătoarele de la Agenţia “Braicar” nici măcar nu ştiau momentul când vor putea fi oferite spre vânzare • ne-au oferit însă toate detaliile legate de aceste carduri, ceea ce directorul societăţii n-a fost în stare

 

Uite cardul, nu e cardul! Încă o bulibăşeală marca “Braicar”, încă o mare necunoscută pentru directorul Săndulescu.

Brăila încearcă să se modernizeze la capitolul transport public de persoane, însă implementarea noilor sisteme decurge destul de greoi. Concret, la finele săptămânii trecute, odată cu prezentarea celor 15 autobuze noi, în conferinţa comună de presă primarul Marian Dragomir a anunţat că “Braicar” oferă deja spre vânzare carduri electronice de călătorie, în paralel cu biletele clasice, iar directorul Cornel Săndulescu l-a completat că acestea pot fi procurate deocamdată doar de la sediul societăţii “Braicar” de pe Bulevardul Independenţei şi de la agenţia de abonamente din zona Barieră, cu menţiunea că pe viitor cardurile vor fi disponibile în mai multe puncte din oraş. Cartelele de călătorie sunt de trei feluri, a explicat primarul: fie limitate la 10 sau 20 de călătorii, fie reîncărcabile cu orice sumă doreşte posesorul. Acestea din urmă pleacă totuşi de la minim 20 de călătorii, însă suma încărcată ulterior rămâne în contul posesorului pe o perioadă nedeterminată, până când întreg creditul se consumă.

“Pentru început, vor funcţiona două astfel de centre de vânzare a cardurilor, urmând ca în viitor să avem în cât mai multe locuri posibilitatea de a vinde şi cumpăra carduri. Consider că este o diferenţă foarte mare între biletul clasic de 1,5 lei şi card, deoarece biletul este o variantă învechită, dar care va fi folosită în continuare de către cei care nu îşi permit să cumpere un card. Dar toţi posesorii unui astfel de card nu vor mai avea grija faptului că au uitat să îşi cumpere bilet, că nu au de unde sau vreun alt motiv. Cel mai important lucru este că suma introdusă pe acest card este valabilă o perioadă nedeterminată de timp. Dacă noi cumpărăm un card care are 20 de călătorii, nu înseamnă că dacă nu le-am folosit într-o lună sau două, acestea expiră, ci vor fi valabile întotdeauna”, a declarat în conferinţă Dragomir.

Primarul a insistat ca jurnaliştii prezenţi să şi testeze personal un astfel de card electronic. Realizatorii soft-ului pentru carduri au explicat că s-au făcut unele teste şi că procesul de instalare a durat mai mult, deoarece a fost nevoie de unele adaptări ale echipamentelor existente pe autobuze. Aceştia au mai amintit faptul că pe viitor s-ar putea implementa o variantă prin care validarea călătoriei să se facă printr-o aplicaţie pe telefonul mobil, de asemenea direct prin cardul bancar.

“Deocamdată, vom folosi acest sistem dual. Oricând se poate face trecerea la carduri, important este ca beneficiarul serviciului de transport să ştie cu ce instrument poate să facă deplasarea”, a declarat la rândul său directorul “Braicar” Cornel Săndulescu.

Primarul Marian Dragomir a mai completat că se vor mai achiziţiona în viitor şi câteva automate de bilete noi, deoarece municipalitatea trebuie să asigure şi varianta clasică de validare a călătoriilor pe mijloacele de transport în comun.

 

Directorul “Braicar” nu ştia, ieri, preţul exact al cardurilor de călătorie

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” i-au solicitat, ieri, câteva date suplimentare directorului “Braicar” privind preţurile acestor carduri electronice. Săndulescu ne-a punctat că numărul călătoriilor cardurilor se înmulţeşte cu preţul unui bilet de 1,5 lei, la care se mai adauga 2 - 3 lei pentru printare.

“Contravaloarea călătoriilor. De exemplu la 10 călătorii avem 10 x 1,5 lei şi mai costă imprimatul 2 - 3 lei. Nu ştiu cât este imprimatul exact. Da. Există un preţ, dar nu pot să vi-l spun eu la momentul ăsta. Dar, în orice caz, sunt de 10 călătorii, de 20 de călătorii şi de 20 de călătorii reîncărcabil. La reîncărcabile, după ce utilizezi şi vrei să reîncarci, faci asta cu ce sumă vrei. Păstrezi cardul şi adaugi cât doreşti”, a explicat Săndulescu.

Întrebat dacă până acum brăilenii au cumpărat carduri de călătorie, directorul a precizat că ieri a fost prima zi de când s-au pus în vânzare şi că abia la finele acesteia va putea avea o situaţie privind numărul vânzărilor.

Simţindu-l însă cumva în afara subiectului, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au mers la agenţia de bilete a “Braicar” din Barieră, în calitate de client obişnuit, pentru a vedea exact la ce preţ pot fi achiziţionate cardurile, însă SURPRIZĂ: angajaţii de acolo ne-au informat că că nu au deocamdată spre vânzare astfel de produse.

În continuare, vă redăm discuţia dintre redactorul “Obiectiv” şi angajaţii Agenţiei.

Redactor: “Bună ziua! Card de călătorii aveţi?”

Angajat: “Nu!”

R: “N-au apărut?”

A: “Încă nu a început vânzarea la ele.”

R: “Păi a apărut pe net că de azi!”

A: “A apărut, dar noi nu avem la vânzare”.

R: “Şi când vor apărea?”

A: “Nu ştiu asta. Se montează încă aparatele în autobuze, deci n-au reuşit să monteze tot şi mai durează.”

Cât despre preţurile acestor carduri, potrivit angajaţilor agenţiei: “Sunt cele de 20 de călătorii, cele reîncărcabile. Costă 30 de lei plus 4 lei cardul. Sau sunt tot cu 20 de călătorii gata încărcate, dar sunt cartonate. Acelea sunt tot 30 lei plus 3 lei imprimatul, deci 33 lei. Sau cu 10 călătorii care sunt 15 lei plus 3 lei cartonatul”. (Vom reveni)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro