Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fetiţa salvatoare

Dramă cutremurătoare la blocul H1 din cartierul Vidin.
Un bărbat de 60 de ani, mare consumator de băuturi alcoolice, şi-a atacat fosta soţie mişeleşte, pe la spate, lovind-o cu un cuţit. Lui Alexe Botea nu i-a păsat că, de faţă, era nepoţica sa în vârstă de numai 5 anişori. Victima a fost salvată în ultimul moment de copila care i-a sărit în spate individului cu apucături criminale. Femeia rănită şi nepoţica au fugit apoi pe stradă, desculţe, strigând după ajutor, reuşind să se refugieze într-un cafe-bar din cartierul Vidin. Probă la dosar este şi înregistrarea apelului emoţionant făcut de un brăilean la 112. Autorul tentativei de omor din Vidin a fost internat cu de-a sila în Spitalul de Psihiatrie, de unde a fost însă externat după două luni. Diagnosticat cu probleme psihice de către legiştii de la INML "Dr. Mina Minovici" Bucureşti, Alexe Botea a ajuns în Arestul IPJ, unde se află şi acum, însă a negat că şi-ar fi lovit consoarta cu cuţitul. El a fost trimis în judecată, zilele acestea, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor.

S-a hotărât s-o ucidă după ce-a aflat de divorţ

Brăileanul Alexe Botea, de 60 de ani, a fost căsătorit 33 de ani cu Mărioara şi au locuit la parterul unui bloc din cartierul Vidin. Bărbatul avea amenajat în exteriorul apartamentului o terasă acoperită, îngrădită. De pe această terasă, se ajungea direct în sufrageria locuinţei, iar în dreptul uşii se afla un pat dublu. Cam aceasta este, în câteva cuvinte, descrierea locului faptei de tentativă de omor, pe care pensionarul din Vidin a comis-o cu o brutalitate rar întâlnită asupra celei cu care împărţise şi bune şi rele atâta amar de ani. Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, care a coordonat ancheta penală, precizează:
"De-a lungul timpului, inculpatul Botea Alexe a consumat alcool frecvent şi în cantităţi mari, iar pe acest fond a creat în mod constant scandaluri, atât în familie, cât şi faţă de alte persoane. Prin sentinţa civilă ... din 17 decembrie 2014 (...) rămasă definitivă la data de 26 ianuarie 2015, a fost desfăcută căsătoria dintre persoana vătămată A.M. şi inculpat".
Alexe nu a fost prezent la niciun termen de judecată, iar citaţiile care-i veneau acasă erau primite de (fosta) soţie. Aşa se face că bărbatul habar n-a avut că soţia băgase divorţ. Abia în septembrie 2015 Alexe Botea a aflat ce se întâmplase şi a făcut rost de o copie a sentinţei de divorţ. În acel moment, a văzut negru înaintea ochilor. "În aceste condiţii, fiind convins şi de faptul că persoana vătămată A.M. are o relaţie cu un vecin, s-a hotărât să o ucidă", precizează procurorul de caz.

"Stai fă, că-ţi iau eu gâtul şi te aranjez!"

19 septembrie 2015 - zi tragică pentru familia Botea.
În acea zi fatidică, brăileanul de 60 de ani a fost plecat la fratele său, care locuieşte în satul Cuza Vodă, comuna Salcia Tudor, şi s-a întors acasă în jurul orei 21:00. Mărioara, fosta soţie, şedea pe patul de lângă uşa de acces pe terasă, împreună cu nepoţica lor în vârstă de 5 anişori. Alexe Botea n-a zis nimic, a ieşit pe terasă şi a stat acolo preţ de jumătate de oră, supărat. După aceea, s-a dezlănţuit.
"În jurul orei 21:20, inculpatul înarmat cu un cuţit cu lama din material ceramic, cu lungimea de 15 centimetri şi lăţimea de 3,5 centimetri, a pătruns în sufrageria locuinţei, a prins-o pe femeie de bărbie (victima era aşezată cu spatele la uşă - n.r.), i-a tras capul spre stânga şi i-a spus «Stai fă, că-ţi iau eu gâtul şi te aranjez!», după care a început să-i aplice lovituri de cuţit de sus în jos, orientate către gât. Persoana vătămată s-a zbătut şi s-a apărat, fiind lovită în primă fază în zona mandibulei, peste palme şi peste braţe", precizează procurorul care a supravegheat cercetările în dosarul "Botea".
Loviturile au fost atât de puternice, încât lama cuţitului s-a rupt, însă Botea a continuat să-şi lovească fosta consoartă ca un apucat, cu restul de lamă ataşat de mâner, provocându-i răni şi în zona toracelui.

Fetiţa de 5 anişori şi-a salvat bunica!

A urmat ceva ce avea să-i pună pe gânduri şi să-i impresioneze până şi pe cei mai versaţi judiciarişti. Procurorul criminalist precizează: "În aceste împrejurări, nepoata părţilor l-a atacat pe inculpat, sărindu-i în spate. Profitând de acest moment, persoana vătămată A.M. a reuşit să se ridice din pat, a luat copilul şi a fugit din apartament, refugiindu-se la aproximativ 80 de metri distanţă, în cafe-barul aparţinând SC «Badibo Serv» SRL Brăila, unde se mai aflau doi martori. În timp ce se deplasau către cafe-bar, femeia şi nepoata sa au fost urmărite de inculpat, această împrejurare fiind descrisă operatorului serviciului unic pentru urgenţe 112, de către martorul G.D.".
Martorul respectiv nu a putut fi audiat, pentru că între timp a plecat la studii, însă înregistrarea apelului a rămas şi este probă la dosar: "O femeie bătută sângerează şi aleargă pe stradă, soţul o urmăreşte!". Totodată, brăilenii aflaţi în barul unde s-a refugiat victima le-au spus anchetatorilor că aceasta, împreună cu fetiţa de 5 anişori, desculţe, erau urmărite îndeaproape de bărbatul cu apucături criminale.
Femeia înjunghiată de bărbatul cu care convieţuise 33 de ani a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a primit îngrijiri medicale. Două zile mai târziu, fiii lui Alexe Botea au solicitat intervenţia unui echipaj de poliţie şi a unei ambulanţe: bărbatul care-şi agresase fosta soţie, beat mort şi extrem de agitat, începuse să le adreseze insulte şi ameninţări. Aceştia au găsit lama ruptă a cuţitului cu care le fusese înjunghiată mama, precum şi urme de sânge pe patul unde aceasta fusese atacată.

Internat la Psihiatrie, externat în luna decembrie

Date fiind circumstanţele agresiunii, judecătorii au luat faţă de Alexe Botea "măsura internării medicale nevoluntare" (sentinţa civilă din 28 octombrie 2015 a Judecătoriei Brăila) în Spitalul de Psihiatrie. Măsura a încetat pe data de 10 decembrie 2015, iar autorul tentativei de omor de la blocul H1 a fost trimis acasă.
Potrivit certificatului medico-legal emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Brăila, victima agresiunii din cartierul Vidin a suferit "plăgi tăiate la nivelul hemifaciesului drept şi în regiunea palpebrală ochi stâng, plăgi escoriate în regiunea cervicală anterioară, hemoragie subconjunctivală ochi drept, plăgi înjunghiate în braţul drept, mâna stângă şi policele drept".
Audiat pe parcursul urmăririi penale, brăileanul de 60 de ani a negat săvârşirea vreunei agresiuni asupra fostei sale soţii. A menţionat numai că, în luna septembrie 2015, a fost lovit de cei doi fii ai săi şi apoi internat la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" din Brăila.
Demn de remarcat este faptul că raportul expertizei medico-legale psihiatrice întocmit de medicii Institutului Naţional de Medicină Legală "Dr. Mina Minovici" Bucureşti a stabilit că Alexe Botea suferă de "tulburare organică de personalitate pe fond mixt toxic etilic şi TCC", având însă discernământul păstrat în raport cu faptele comise în septembrie anul trecut.
Rezultatele examenului psihologic relevă, de asemenea: "conflicte afective vechi sau recente, greu de educat, tendinţe antisociale, toleranţă scăzută la frustrare, reacţii pripite, instabilitate, impulsivitate".
În ziua de 13 aprilie 2016, la propunerea procurorilor PT Brăila, magistraţii Tribunalului Brăila au dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Alexe Botea, măsura preventivă fiind prelungită succesiv, pe 9 mai şi 7 iunie 2016.
"Lăsarea în libertate a inculpatului care a exercitat actele de violenţă asupra victimei care i-a fost soţie timp de 33 de ani, neimpresionat de prezenţa nepoatei sale în vârstă de 5 ani, aflată lângă victimă, este susceptibilă a induce în rândul membrilor opiniei publice temerea că organele judiciare nu au o poziţie fermă împotriva unor astfel de manifestări antisociale. Pe fondul consumului de alcool, inculpatul devine foarte violent, motiv pentru care a fost internat la Spitalul de Psihiatrie în perioada septembrie - decembrie 2015, iar externarea a fost posibilă în condiţiile în care starea sa s-a ameliorat datorită respectării tratamentului şi abstinenţei la alcool", precizează procurorul care a coordonat cercetările în dosarul "Botea".
Pe data de 7 iulie 2016, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalul Brăila a constatat "legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Botea Alexe". Totodată, magistratul a dispus menţinerea arestului preventiv faţă de autorul tentativei de omor din Vidin. Instanţa urmează să se pronunţe.

 
Categorie articol: 

Comentarii