Mergi la conţinutul principal

Evadaţii. Povestea unei aventuri

Cea mai spectaculoasă evadare din istoria Brăilei, care a ţinut în alertă forţele de ordine mai bine de două săptămâni, s-a lăsat cu "victime" în rândul angajaţilor Penitenciarului de Minori şi Tineri Tichileşti.
Vineri, 29 august 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au dispus trimiterea în judecată a minorilor Iulian-Bogdan Cantaragiu, Andrei-Constantin Adam şi Petru Alexandru Costin, toţi trei în vârstă de 17 ani, evadaţii din luna iulie, de la PMT Tichileşti, anchetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de neexecutare a sancţiunilor penale (art. 288 din noul Cod penal). Cantaragiu va fi judecat şi pentru furt calificat, după ce a dat iama în gospodăriile unor localnici din Romanu, în scop de jaf.
Concomitent, reprezentanţii acuzării au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de ASP (agent şef principal) Enache Iordache, agent tehnic principal II la GAZ (Gospodăria agrozootehnică) şi ASP Mănel Mihalaşcu, agent operativ principal I, angajaţi ai Penitenciarului Tichileşti care aveau atribuţia de a-i supraveghea pe cei trei inculpaţi minori, în ziua de 1 iulie 2014. Iordache şi Mihalaşcu vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu (art. 298 din noul Cod penal).

Cantaragiu încercase să evadeze şi din Arestul IJP Bacău

Povestea minorilor evadaţi începe în ziua de 1 iulie 2014, în zona limitrofă a secţiei L1 de la GAZ (Gospodăria agrozootehnică) a Penitenciarului de Minori şi Tineri Tichileşti. În acel moment, circa 20 de minori internaţi în centrul de detenţie (în regim deschis) se aflau pe o solă de legume, participând la programul educativ "Grădina mea de vis". Erau supravegheaţi de un singur agent.
La ora 11:10, precizează anchetatorii, agentul responsabil cu desfăşurarea programului educativ a observat lipsa a trei minori (fugarii îşi abandonaseră săpile pe solă), Iulian-Bogdan Cantaragiu, Andrei-Constantin Adam şi Petru Alexandru Costin, care se aflau în executarea unor măsuri privative de libertate, şi a dat alarma. Agenţii de serviciu care îi aveau în supraveghere pe cei trei evadaţi erau agent şef principal Enache Iordache şi agent şef principal Mănel Mihalaşcu. Doar unul îi păzea efectiv pe deţinuţi.
În câteva minute, zeci de gardieni de la PMT Tichileşti au început căutările în zona din jurul penitenciarului. Totodată, au fost sesizate IPJ şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Începând cu 1 iulie, 80 de subofiţeri de la Penitenciarul Tichileşti, 60 de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC), Serviciului Rutier şi de la Ordine Publică şi peste 40 de jandarmi constituiţi în patrule cu câini de urmă au fost angrenaţi în căutarea minorilor evadaţi. Poliţiştii aveau, de asemenea, instituite nu mai puţin de cinci filtre pe arterele judeţului, iar căutările au fost extinse în municipiu şi în localităţile din judeţ, fiind vizate, cu precădere, gările şi autogările. Suspecţii au fost daţi în urmărire pe ţară, iar pozele lor au împânzit judeţul.
De un real folos le-au fost anchetatorilor declaraţiile colegilor de cameră ai evadaţilor de la Tichileşti. V. M., spre exemplu, a precizat că a fost încarcerat în Penitenciarul Bacău, împreună cu Iulian Cantaragiu, şi cunoştea intenţia acestuia de a evada. G. C. a declarat că i-a cunoscut pe Adam şi pe Cantaragiu în Arestul IPJ Bacău şi că, în acel moment, Cantaragiu intenţiona să evadeze. Acesta făcuse un orificiu în zidul în care era prins caloriferul, însă a renunţat în momentul în care a constatat că respectivul zid era prea gros. Un coleg de cameră cu evadaţii i-a auzit pe aceştia plănuind fuga din "Grădina mea de vis", în seara zilei de 30 iunie 2014. Încă de atunci fugarii plănuiseră să se facă nevăzuţi în lanul de porumb de lângă grădina de legume. Trei minori au declarat la unison că inculpaţii au evadat de la GAZ după un plan bine stabilit, în momentul în care supraveghetorul îi ducea apă unui deţinut care se afla la distanţă de aceştia, neputând fi, astfel, observaţi. Şi încă un amănunt interesant: în seara dinaintea evadării, Cantaragiu i-a cerut unui coleg de cameră haine groase cu împrumut, ştiind ce avea să urmeze.

Trei zile într-o casă părăsită şi alte trei zile în cimitir

Anchetatorii au stabilit ulterior că, după ce au fugit de la GAZ, ascunzându-se în lanul de porumb, Iulian-Bogdan Cantaragiu, Andrei-Constantin Adam şi Petru Alexandru Costin s-au adăpostit sub un copac impunător, la marginea comunei Cazasu. Acolo au fost văzuţi de localnicul Constantin Drăghici. Mai târziu, fugarii au fost văzuţi furişându-se prin comună, de localnica Victoriţa Milea.
Mai apoi, s-au ascuns într-o casă nelocuită, situată în comuna Cazasu, pe strada Florilor nr. 13. Au stat acolo trei zile, timp în care au acoperit ferestrele cu covoare, ca să nu fie văzuţi de localnici. Următoarele trei zile le-au petrecut în cimitirul din sat. Procurorul care a supravegheat cercetările precizează: "Din comuna Cazasu, inculpaţii au mers pe jos, pe câmp şi pe marginea drumurilor circulate, mai mult pe timp de noapte, pe raza mai multor localităţi, ajungând în noaptea de 13/14 iulie în comuna Scorţaru Nou, unde au încercat, de asemenea, să se ascundă într-un imobil nelocuit. Au pătruns în interior prin spargerea unui geam al uşii de acces, însă au plecat, întrucât au realizat că ar putea fi văzuţi de cineva".
În ziua de 14 iulie 2014, la o săptămână de la evadarea spectaculoasă din Penitenciarul de Minori şi Tineri de la Tichileşti, cei trei fugari au încercat să urmeze cursul râului Buzău, în zona comunei Râmnicelu, fiind convinşi că se deplasează pe cursul râului Siret (!), putând astfel să ajungă (mergând în amonte) în localităţile de domiciliu din judeţul Bacău. Au fost, însă, observaţi de Sorinel Săndel Gheorghiţă, care are o stână în zonă. Vânjos, ciobanul a pornit în urmărirea suspecţilor, reuşind să-l prindă pe unul dintre aceştia, Petru Alexandru Costin, şi să-l dea pe mâna poliţiei. În aceeaşi zi, a fost capturat şi Andrei-Constantin Adam. Amândoi evadaţii au fost trimişi înapoi la PMT Tichileşti, iar oamenii legii şi-au concentrat atenţia asupra celui de-al treilea fugar, Iulian-Bogdan Cantaragiu.
Laţul se strângea în jurul evadatului. Iniţial, Cantaragiu a reuşit să scape fugind pe câmp, până în satul Sihleanu, comuna Scorţaru Nou. În ziua de 16 iulie, el a dat buzna în gospodăria localnicei Lina Arbunea. Surprins de proprietară, fugarul i-a cerut o cană de apă, însă aceasta i-a cerut să plece. Din fericire, deţinutul s-a conformat, îndreptându-se către ieşirea din localitate.
În noaptea care a urmat, 16/17 iulie, încolţit de poliţişti şi de localnici, Iulian Cantaragiu a dat iama în imobilul din comuna Romanu, strada Şcolilor nr. 90, de unde a sustras suma de 300 de lei, o pereche de pantaloni blue-jeans, două tricouri, un hanorac model camuflaj şi o pereche de pantofi sport de culoare neagră. S-a schimbat iute de hainele vechi şi şi-a continuat fuga. A doua zi, 17 iulie, la ora 17:30, Cantaragiu a furat o bicicletă Mountain Bike, încercând să părăsească localitatea, însă a fost capturat de poliţiştii care, în sfârşit, au putut răsufla uşuraţi.
Potrivit declaraţiilor date ulterior de Cantaragiu, în momentul în care au evadat din grădina de legume, minorii erau supravegheaţi de un singur agent de penitenciar (al doilea se afla la GAZ). Mai trebuie precizat că evadaţii de la PMT Tichileşti executau măsuri educative privative de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie (Cantaragiu şi Costin) respectiv lipsire de libertate în mod ilegal (Adam).
Iniţial, cei trei minori au fost cercetaţi pentru evadare, însă la data de 22 iulie 2014 s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei, din infracţiunea de evadare în infracţiunea de neexecutare a sancţiunilor penale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro