Mergi la conţinutul principal

Europarlamentari de Murgoci


În prima zi, toţi cei prezenţi au participat la "team-building". Alături de cei doi reprezentanţi EYP responsabili de delegaţia brăileană, Claudia Corbu şi Cristina Grecu, şi de membrii comisiei internaţionale, elevii au desfăşurat diferite joculeţe şi activităţi interactive pentru a se cunoaşte mai bine şi a consolida echipa. "Accentul a fost pus foarte mult pe munca în echipă şi găsirea unei soluţii de mijloc. Prima zi, dedicată construirii unei echipe puternice, a fost probabil partea cea mai populară printre delegaţi şi a făcut trecerea mai uşor spre cele două zile de muncă în echipă. Consider că «jocul» şi-a atins scopul de a ne arăta că putem fi uniţi in diversitate" mărturiseşte Irina. Toate activităţile, de la jocuri antrenante până la dezbaterile aprinse, s-au desfăşurat în limba oficială EYP-limba engleză.
În cadrul sesiunii, Brăila a fost reprezentată şi la «Muntenia Village» unde s-a făcut o prezentare a oraşului. Specialităţile culinare precum scrumbia, baclavaua, musacaua, peştele marinat şi socata, alături de un film şi albume de fotografii, au reuşit să impresioneze comisia, să-i convingă să viziteze oraşul şi au adus în acelaşi timp puncte echipei. Atmosfera a fost una destinsă, tinerii dornici de a cunoaşte celelalte oraşe participante au colaborat pentru a se simţi bine într-o seară specifică Munteniei. Să nu uităm că echipa noastră s-a evidenţiat şi prin costumele specifice diferitelor etnii ale Brăilei, ţinând cont de caracterul cosmopolit al oraşului.

"Deşi obositor, foarte antrenant", spune Luminiţa

Sâmbătă a fost ziua cea mai grea pentru delegaţi. Aceştia au lucrat toată ziua în echipă pentru a scrie rezoluţia privind problema globalizării şi a pericolelor tranzitului de gaz, ţinând cont şi de interesele Rusiei, având la bază declaraţia lui Aleksei Miller - preşedintele Gazprom. Tinerii au încercat să identifice problemele reale şi să găsească soluţii plauzibile, lucru nu foarte uşor având în vedere că problemele politice conţin date necunoscute elevilor. Programul a fost respectat cu o precizie elveţiană. «Trebuie să recunosc că am fost sceptică la început, însă apoi am realizat că sunt foarte multe de învăţat. Am lucrat ca o echipă. Sâmbătă am lucrat până la 4 dimineaţa pentru a realiza discursurile de apărare şi atac pe baza celorlalte moţiuni. Cred că este foarte important că noi, tinerii, să îndrăznim să arătăm că putem realiza foarte multe unindu-ne forţele», spune Roxana.

Liviu trubadurul15europ2

Brăilenii au «ieşit în faţă» şi când a venit vorba de concertul sesiunii. Muzicianul delegaţiei, Liviu, a încins atmosfera oferind un spectacol ce cu siguranţă a atras şi atenţia comisiei. Fie că cântat singur la chitară, fie că a fost acompaniat de Roxana, Liviu a avut o evoluţie remarcată pe scenă, dovadă şi faptul că el a trecut cu uşurinţă de la un stil la altul, simţindu-se bine în faţa publicului.
"Ca muzician al echipei, pot doar să spun că a fost o neaşteptată şansă de a mă desfăşura in faţa unei mulţimi şi de a arăta ce pot. M-am simţit confortabil în faţa unui public liniştit şi totuşi interesat de programul artistic. În afară de 3 cântecele, am improvizat restul materialului (rock - blues - jazz) deoarece am fost anunţat cu aproape o săptamână înainte de plecare şi nu prea am avut timp să pregătesc ceva concret. Singura dezamăgire pe care o am e că m-au cam trimis în public - am înţeles că am depăşit cu 10 minute programul standard destinat fiecărui muzician - eu abia începusem să mă încălzesc", mărturiseşte el.

Rezoluţia brăilenilor ajunge în Parlamentul European

Dezbaterile de duminică au fost punctul forte al evenimentului. Moţiunile au fost votate de toţi delegaţii şi au fost evaluate de comisie. În urma discursurilor de apărare şi de atac, tinerii au fixat mai bine problemele şi soluţiile expuse. Trebuie menţionat că echipa Brăilei a fost echipa care a îndraznit să participe la debate vorbind în limba franceză. Echipa a obţinut un rezultat de 52 de voturi pro, unul dintre cele mai bune rezultate, astfel rezoluţia va ajunge în Parlamentul European.
"După această experienţă am rămas cu mai mulţi prieteni, ne-am dezvoltat unele aptitudini şi nu în ultimul rând am devenit membri EYP", spune Elena.

Întorşi acasă cu rezultate bune şi forţe proaspete, gata să participe şi la alte evenimente de acest gen

"EYP te învaţă ce înseamnă o organizare bună, să fii creativ şi să lucrezi sub presiune dead-line-ului. Chiar dacă trebuie să munceşti mult, răsplata e uriaşă. Suntem fericiţi că am fost acceptaţi în familia EYP şi... abia aşteptăm Olympic Forum din Grecia!", a declarat Anca Pascu, preşedinte CJE Brăila. Trebuie menţionat că discursul "sum-up" al Ancăi a fost apreciat ca fiind cel mai bun din sesiune ridicând sala în picioare la finalul acestuia. Cosmin este la fel de entuziasmat, spunând că totul se rezumă la: It's your future! Dare to create! Dare to inovate! Am învăţat să mediem o situaţie, indiferent de natura ei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro