Mergi la conţinutul principal
Administraţia Dragomir şi pensionarii singuri

Eforturi mari pentru bătrâni

* un proiect privind înfiinţarea Complexului rezidenţial ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Brăila a fost retras de pe ordinea de zi a celei mai recente şedinţe CLM, însă nu a scăpat de dezbateri * liberalul Laurenţiu Coman a atras atenţia asupra chiriei anuale de 100.000 euro pe care municipalitatea o plăteşte pentru a folosi unul dintre cele două imobile ce aparţin de Complexul ”Sf. Apostoli” * edilul-şef, Marian Dragomir, a explicat opţiunile pe care Primăria le are în prezent pentru a nu risca să piardă cele 161 de paturi de care persoanele vârstnice pot beneficia în cadrul complexului * tot cu această ocazie, s-au aprobat alte două proiecte privind organigrama, statul de funcţii şi regulamentul de organizare şi funcţionare al Complexului Rezidenţial ”Sfânta Maria” şi al Căminului pentru persoane vârstnice ”Lacu Sărat”

 

 

 

 

Un proiect de hotărâre privind înfiinţarea Complexului Rezidenţial ”Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, retras de pe ordinea de zi a şedinţei CLM Brăila din luna mai, a stârnit totuşi ecouri în cadrul plenului, după ce consilierii PNL şi-au manifestat nemulţumirile în legătură cu chiria prea mare pe care Primăria o plăteşte anual. Potrivit acestora, este vorba despre plata a 100.000 euro pe an pentru folosirea imobilului de pe Strada Caraiman, nr. 11, bani despre care liberalii spun că ar fi putut fi investiţi în amenajarea unui alt spaţiu deţinut de municipalitate. După cum a explicat primarul Marian Dragomir, s-a ajuns în această situaţie fiind vorba despre o hotărâre luată înaintea venirii sale la Primărie, dar în mod special din lipsa unui alt spaţiu care să corespundă standardelor atunci când vine vorba despre amenajarea unui cămin pentru persoane vârstnice. Discuţia a ieşit la suprafaţă în momentul în care consilierii au dezbătut şi aprobat alte două proiecte privitoare la organigrama, statul de funcţii şi regulamentele de organizare şi funcţionare ale serviciilor sociale pentru Complexul rezidenţial ”Sfânta Maria” şi pentru căminul de bătrâni ”Lacu Sărat”.

 

De ce o chirie de 100.000 euro pe an

Complexul rezidenţial ”Sf. Apostoli Petru şi Pavel” îşi are sediul principal pe Strada Caraiman, nr. 11 (cămin pentru persoane vârstnice) şi punctul de lucru pe Strada Zambilelor nr. 1A (centru rezidenţial de îngrijire şi asistenţă persoane dependente). Complexul a fost organizat după fuziunea prin absorbţie a Căminului pentru Persoane Vârstnice ”Sfântul Nicolae” şi are o capacitate totală de 201 locuri. Mai exact - 161 la sediul de pe Str. Caraiman şi 40 la cel de pe Str. Zambilelor. Consilierul municipal PNL Laurenţiu Coman a intervenit pentru a cere o serie de lămuriri în legătură cu căminele de bătrâni, de la Nicoleta Oancea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Brăila. Printre altele, deşi proiectul legat de Complexul ”Sfinţii Apostoli” fusese retras de pe ordinea de zi, Coman a dorit să i se explice motivul pentru care municipalitatea preferă să aloce anual 100.000 euro unui privat, pentru utilizarea spaţiului de pe Strada Caraiman, în loc să investească într-o altă locaţie pe care o deţine şi să o transforme într-un astfel de centru.

De ce plătim din 2013 până în prezent chirie unui particular, în condiţiile în care avem o grămadă de sedii ale primăriei? E vorba de căminul «Sf. Apostoli Petru şi Pavel». Suma se ridică la 100.000 euro anual”, a interpelat Coman.

Directorul DAS Brăila a explicat că din punctul său de vedere este un lucru benefic, deoarece municipalitatea reuşeşte în acest fel să aibă grijă de persoanele vârstnice la nivel local, într-o clădire care corespunde cu exactitate standardelor impuse de legislaţia actuală. Oancea a punctat că i se pare ”de toată lauda” faptul că Primăria a făcut acest efort bugetar şi a achitat chiria pentru a avea grijă de persoanele vârstice, în special pentru că locaţia respectivă are o capacitate de 161 de locuri.

Mie nu mi se pare de toată lauda să plătim câte 100.000 euro anual, din 2013 până acum, către un privat, în condiţiile în care avem o grămadă de clădiri ale Primăriei. Şi pe Baldovineşti, şi în alte locuri, la Liceul Progresul... Le putem transforma, prin fonduri europene, în cămine”, a continuat liberalul, revoltat.

O explicaţie a venit din partea primarului Marian Dragomir, care a precizat faptul că în momentul în care a venit la conducerea Municipiului a luat în primire şi acest contract, care într-adevăr a fost prelungit şi în mandatul său, după o analiză legată de clădirile de care dispune Primăria. Analiză în urma căreia fostul CLM a decis să continue contractul existent pentru a nu pierde cele 161 de locuri destinate vârstnicilor.

Ca urmare a faptului că noi nu aveam nicio altă clădire care să asigure condiţii de cazare pentru cei 161 de beneficiari din acel cămin. Şi era o singură variantă. Cea a cumpărării unui sediu privat sau cea a construirii unui sediu privat. În ceea ce priveşte partea cealaltă, cu fonduri europene, nu au fost lansate în perioada aceea ghiduri privind finanţarea europeană pentru modernizarea unor cămine. Eu nu vreau să comentez cuantumul sumei, ca urmare a faptului că acesta a fost aprobat de Consiliul Local. Dar vreau să mai adaug faptul că în Municipiul Brăila avem cele mai multe locuri la căminele de stat, comparativ cu toate municipiile din jurul nostru. Iar eu consider că este absolut bine şi necesar să avem această variantă pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să opteze între căminele de stat şi cele private. Reducerea numărului de locuri la căminele de stat va conduce în mod obligatoriu către direcţionarea bătrânilor la căminele private. Iar eu consider că trebuie să existe condiţii concurenţiale corecte şi oamenii să poată alege între public şi privat. Şi să nu ajungem în situaţia în care doar privatul să facă legea pe zona căminelor de bătrâni, pentru că preţurile la privat sunt incomparabil mai mari, aproape duble, triple faţă de cele din sistemul public. Şi ca să concluzionăm, în momentul de faţă, Primăria Municipiului Brăila nu deţine nicio clădire care să asigure prin recompartimentare, modernizare etc spaţiul de cazare pentru 161 de persoane vârstnice la condiţiile stipulate în legislaţie”, a declarat Dragomir.

În urma explicaţiilor primite, Coman a ţinut să sublinieze că nu susţine renunţarea la acele locuri, însă ar dori ca municipalitatea să găsească o soluţie pe viitor şi să modernizeze un spaţiu propriu pe care să îl folosească.

Dragomir a mai adăugat că în momentul în care s-a putut, Primăria a reabilitat căminul de pe Str. Zambilelor cu fonduri europene, însă în prezent variantele disponibile sunt: plata chiriei în continuare, achiziţionarea imobilului sau renunţarea la cele 161 de locuri.

La rândul său, viceprimarul Doiniţa Ciocan a intervenit pentru a puncta că acest serviciu a fost achiziţionat în baza unei licitaţii publice şi au unei proceduri transparente. Potrivit sursei citate, în prezent, contractul încheiat mai este valabil încă un an, după care consilierii vor dezbate din nou dacă îl vor prelungi sau dacă vor căuta altă soluţie. Doiniţa Ciocan a afirmat că în acest moment a început procedura de evaluare în încercarea de a identifica alte spaţii unde acest serviciu să poată fi prestat în continuare.

 

Schimbări de posturi la celelalte cămine pentru a nu exista concedieri

În cazul celorlalte două cămine pe care Primăria le are în gestiune, consilierii au aprobat noua organigramă, statul de funcţii şi regulamentul în baza căruia funcţionează. Pe scurt, potrivit Nicoletei Oancea, cea mai importantă modificare o reprezintă transformarea unor posturi, astfel încât cele două cămine să respecte legislaţia în vigoare care impune ca 80% din personal să fie de specialitate. Chestiune care a condus la renunţarea la anumite posturi, precum cele de supraveghetori de noapte şi crearea mai multor posturi de îngrijitori. Consilierii PNL Brăila au solicitat lămuriri şi în această privinţă, iar Oancea a precizat că oamenii vor face mai multe cursuri, însă a dat asigurări că nu vor exista concedieri şi nici angajări suplimentare, doar recalificări.

După cum reiese din documentaţia aprobată, în cazul Căminului ”Sfânta Maria” sunt 123 de posturi, unele cu jumătate de normă şi 21 vacante. În rapoartele DAS Brăila ataşate proiectelor de hotărâri, se precizează că 22 de posturi vor fi transformate în aşa fel încât să fie 100 de posturi personal de specialitate (81,3% din total) şi 23 personal administrativ (18,7%). De asemenea, se menţionează că transformarea posturilor nu implică niciun fel de cheltuieli suplimentare de la bugetul local. La Căminul ”Lacu Sărat” sunt 71 de posturi, dintre care 8 vacante. De precizat şi că 3 posturi sunt pentru personal de conducere (două de specialitate), 55 - personal de specialitate şi 13 - personal administrativ. Aici au fost transformate 9 posturi.

Tot consilierul Laurenţiu Coman a dorit să ştie dacă există medic primar în cadrul Complexului ”Sfânta Maria”. De asemenea, dacă entitatea este licenţiată. Directorul DAS a punctat că în momentul de faţă nu mai există medic, însă un concurs în acest sens se află în plină desfăşurare. Totodată, a explicat că ”Sf. Maria” este un cămin licenţiat provizoriu până când municipalitaea pune la punct tot ceea ce înseamnă "micile inadvertenţe", dând ca exemplu necesitatea atingerii procentului de 80% în cazul personalului calificat.

La rândul său, consilierul PNL Florin Gheorghiţă a dorit să i se prezinte o comparaţie între numărul de angajaţi şi cel al persoanelor cazate în aceste cămine. Oancea a punctat că, din pricina pandemiei, gradul de ocupare nu mai este de 100%. Aceasta a adăugat doar că în prezent există locuri libere la toate cele trei cămine, din varii motive, unele având legătură cu condiţiile mult mai stricte ce se impun, inclusiv imposibilitatea vizitelor din partea aparţinătorilor. Cât despre personal, Oancea a adăugat că acesta diferă în funcţie de gradul de dependenţă al celor cazaţi în astfel de cămine.
”Să vă dau un exemplu: o persoană dependentă, deci o persoană care este la pat ca să spun aşa, are nevoie de o persoană care să aibă grijă exclusivă de ea. Adică raportul este unu la unu. Pentru o persoană semidependentă, raportul este unu la doi. Iar în ceea ce priveşte o persoană independentă, acesta este 0,56. Prin urmare, în momentul de faţă, noi respectăm aceste lucruri pentru că altfel aceste centre nu ar fi fost licenţiate. Mai mult decât atât, Complexul «Sf. Apostoli Petru şi Pavel» are în statul de personal 97 de posturi. Din acestea, 65 sunt ocupate. Asta, ca idee. V-am dat un exemplu”, a mai explicat Oancea.

În cele din urmă, ambele proiecte legate de căminele ”Sf. Maria” şi ”Lacu Sărat” au fost aprobate în unanimitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro