Mergi la conţinutul principal

Doiniţa Ciocan, primarul interimar al Brăilei

Social-democrata Doiniţa Ciocan este noul primar interimar al municipiului, începând de vineri. Decizia de a mandata viceprimarul PSD cu atribuţiile primarului Aurel Simionescu a fost luată în cadrul unei şedinţe extraordinare a CLM Brăila, prin vot secret, de către mai bine de jumătate dintre membrii mini-parlamentului local. Mai exact, Ciocan a primit 17 voturi din partea grupurilor PSD, UNPR, ALDE, PP-LC şi, mai nou, a Partidului Naţional Democrat (PND) prin intermediul consilierului municipal Simona Drăghincescu, deşi ar fi avut nevoie doar de 14. Cert este că liberalii au făcut o mişcare surprinzătoare, anunţând încă de la începutul şedinţei că retrag din cursă candidatura viceprimarului Alexandru Dănăilă şi că refuză să participe la vot. Uşor ironici, aceştia au motivat că preferă să lase PSD-iştilor şansa să ducă până la capăt mandatul şi proiectele celor doi lideri politici Gheorghe Bunea Stancu şi Aurel Simionescu, intraţi în atenţia procurorilor DNA, primul dintre ei ajuns chiar la închisoare, iar cel de-al doilea în arest preventiv. Alături de PNL-işti s-a poziţionat şi PNG-istul Ionel Alexandru, care de asemenea nu a participat la vot, invocând motive similare. Astfel, cu o majoritate covârşitoare, social-democraţii au reuşit să îşi mandateze reprezentantul cu atribuţii de primar. Însă, chiar dacă nu a făcut subiectul şedinţei CLM de vineri, nu poate fi trecut cu vederea faptul că principalul punct de interes în cadrul negocierilor care s-au derulat pe parcursul întregii săptămâni între partidele mai mici şi PSD, pare să-l fi reprezentat tocmai fotoliul de viceprimar, care s-ar putea vacanta în viitorul apropiat. Potrivit mai multor surse, principalii aspiranţi pentru această poziţie sunt copreşedintele ALDE, Dan Păun şi UNPR-istul Traian Adrian. Chiar şi aşa, pare puţin probabil, în ciuda votului acordat Doiniţei Ciocan ca aspiranţii la fotoliul de vice să obţină această poziţie, deoarece social-democraţii nu se grăbesc să o elibereze.

"Înţepături" şi solicitări de demisii până la momentul votului

Agitaţie mare înainte de alegerea primarului interimar al municipiului. Trebuie specificat că din totalul de 27 de consilieri municipali, la lucrările şedinţei extraordinare au fost prezenţi doar 24, trei dintre aceştia lipsind motivat: liberalul Laurenţiu Chiru, PP-LC-istul Ene Tache, care se află în concediu medical de aproape un an de zile şi ex-PNL-istul Paul Creţu (sub control judiciar în dosarul "Ahmeya"). De asemenea, precizăm că în sala CUP "Dunărea" Brăila au fost prezenţi atât parlamentari cât şi consilieri judeţeni, care au asistat la procesul de votare. Este vorba despre senatorul PNL Cătălin Boboc, deputaţii UNPR Marioara Nistor şi Silviu Dorin Petrea, consilierii judeţeni PSD Nicu Niţă şi Marius Dobrotă, precum şi liberalul Ovidiu Nechita.
Încă de la începutul şedinţei CLM, Doiniţa Ciocan a fost indicată drept candidat pentru poziţia de primar interimar de către PSD-istul Sorin Boşneag, care a venit cu precizarea suplimentară că propunerea aparţine PSD, UNPR şi ALDE. Iar acest lucru a fost sancţionat de liberalul Marian Fusea, care a cerut să fie lămurit dacă este vorba despre un singur grup politic. Ulterior, după ce liberalii au anunţat că nu vor face nicio propunere pentru poziţia de primar interimar al Brăilei, a început un ping-pong al declaraţiilor între reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei. "Noi considerăm că reprezentanţii PSD care au condus Primăria până astăzi şi care au majoritatea în CLM trebuie să îşi asume acest gest până la capăt. Şi la momentul respectiv va trebui să explice cetăţenilor şi lucrurile bune, dar şi lucrurile rele care s-au produs pe acest mandat. De asemenea, PNL nu este interesat să preia guvernarea locală, dar în acelaşi timp aş vrea să fie subliniat că noi, consilierii liberali, vom fi activi în continuare şi vom fi întotdeauna pentru siguranţa cetăţeanului şi pentru un plus de confort pentru acesta. Nu avem nimic personal cu doamna Doiniţa Ciocan, dar nu putem să votăm un reprezentant al PSD. Pentru a sublinia acest lucru: noi vom fi în sală la momentul votului, dar ne vom abţine de la vot", a declarat Cristian Pricop. Cum era de aşteptat, vociferările nu au întârziat să apară şi prima care a izbucnit a fost Simona Drăghincescu. "Am trăit s-o aud şi p-asta! În sensul că grupul de consilieri de la PNL nu face nicio propunere, dar le place să stea în funcţia de viceprimar de 3 ani şi jumătate. În consecinţă, o ipocrizie mai mare decât acest lucru n-am auzit! Ar fi trebuit să îşi asume pentru că au candidat împreună şi nu numai PSD-ul e vinovat de modul în care arată Brăila. Mă surprinde această atitudine, deşi mă aşteptam la ea. (...) Ar trebui să îşi dea demisia din funcţia de viceprimar", a declarat Drăghincescu. La rândul său, liberalul Marian Fusea a dorit să intervină pentru a-şi contrazice fosta colegă de la PDL, subliniind că din punctul său de vedere PSD-ul este singurul vinovat pentru faptul că Brăila nu s-a dezvoltat, că nu există locuri de muncă sau infrastructură. "PNL nu vrea să îşi asume prin desemnarea unui candidat faptele anchetate de DNA, executate de membri ai PSD Brăila, drept pentru care nu vom participa la vot!", a mai adăugat Fusea.

Vot în cabină şi declaraţii împăciuitoare

O premieră în CLM Brăila a reprezentat-o faptul că în sala de şedinţe a fost instalată o cabină de vot, unde consilierii şi-au putut exprima opţiunea. Deşi a fost un singur candidat pe buletinele de vot, aceştia au insistat ca secretarul municipiului, Ion Drăgan, să le facă instructajul privind procesul de votare. De asemenea, chiar dacă nu exista decât posibilitatea de a spune "DA" sau "Nu" în dreptul candidatului, unii consilieri au venit cu întrebări suplimentare de genul: "În cazul în care, în afara chenarului sunt făcute semne, există vreo problemă?", cum este cazul consilierului PSD George Caranica.
Procesul de vot a durat în jur de 15 minute, iar la final, Doiniţa Ciocan a fost desemnată viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului cu 17 voturi "pentru" şi menţiunea că 7 consilieri (6 PNL şi unul PNG) nu au participat la vot.
La final, viceprimarul PSD a ţinut să le transmită consilierilor că votul acordat a fost în special pentru continuarea proiectelor CLM derulate în acest mandat şi să îşi manifeste speranţa că vor colabora fără probleme până la alegerile locale. "Eu sunt convinsă că până acum am colaborat bine cu toţi consilierii liberali şi în mod special cu domnul viceprimar care reprezintă acest partid. Cred că în continuare vom avea aceeaşi bună colaborare, ducând la bun sfârşit toate proiectele pe care ni le-am asumat împreună. Cu siguranţă că în perioada imediat următoare sunt şi proiecte, dacă vreţi, pe termen scurt, asupra cărora trebuie să ne oprim în mod deosebit. Proiectele europene care se finalizează în luna iunie şi pentru care CLM şi-a asumat o mare responsabilitate şi nu în ultimul rând, proiectele care vizează dorinţe şi nevoi imediate şi comunicate de altfel de foarte mulţi cetăţeni. Respectiv: curăţenia oraşului şi ceea ce înseamnă repararea imediată a străzilor, dispariţia gropilor în cel mai scurt timp", a declarat Ciocan imediat după alegeri.

Liberalii vor curăţenie la CLM

Cel puţin asta a declarat copreşedintele PNL Brăila Cătălin Boboc, imediat după şedinţa extraordinară a CLM. Acesta a făcut referire la propunerea de colaborare lansată de Doiniţa Ciocan, subliniind că în perioada de până la alegerile locale liberalii vor colabora doar pentru "a face curăţenie" în administraţia publică locală. "Acum avem această chestiune de la Primărie, ne-au adus în această situaţie de incertitudine, de lipsă de încredere în autorităţi. PSD-iştii au venit astăzi (n.r. - vineri) şi au propus un om de-al lor aşa cum ne aşteptam. Nu erau mai multe variante. Noi nu am făcut o propunere pentru că nu aveam o majoritate. Iar consilierii noştri s-au abţinut de la vot tocmai pentru a limpezi apele. Ştiţi, oameni independenţi prin consiliul ăsta au votat astăzi toţi cu PSD-ul. Acum cred că s-a văzut clar că în CLM Brăila există o putere în jurul PSD-ului şi o singură opoziţie: PNL-ul", a declarat Boboc. Ulterior, în cadrul unui comunicat de presă emis pe parcursul zilei alegerilor la CLM, viceprimarul Alexandru Dănăilă, a subliniat motivele pentru care nu îşi va da demisia. "Prin poziţia noastră ne delimităm foarte clar de practicile PSD, dar suntem şi responsabili faţă de votul pe care oamenii ni l-au dat când ne-au trimis în consiliul local. De aceea, rămân să îmi exercit atribuţiunile pe care le am, astfel încât primăria Brăila să fie funcţională, dar voi sprijini strict doar acele proiecte care sunt în beneficiul oamenilor şi al comunităţii. Cred, însă, că este necesar ca, şi în acest timp scurt până la alegeri, să punem activitatea din primărie pe coordonate noi. De aceea, voi solicita verificarea fiecărui proiect de investiţii aflat în derulare, voi cere de la fiecare responsabil şi manager de proiect o situaţie a proiectelor şi, acolo unde există o urmă de suspiciune voi cere să fie luate măsuri", a declarat Dănăilă.

Alexandru confirmă că votul ALDE vine pe promisiunea postului de vice

Singurul consilier municipal care a preferat să fie solidar cu liberalii, PNG-istul Ionel Alexandru a afirmat că ceea ce s-a întâmplat în cadrul mini-parlamentului local arată foarte clar electoratului care este maşina de vot a social-democraţilor. "Este clar. Opoziţia adevărată la Brăila e reprezentată de PNL plus PNG prin votul meu. Ceilalţi care mimează printr-un joc de gleznă aşa-zisa opoziţie pentru alegerile următoare, mă refer la ALDE plus UNPR, care declară că vor candida singuri, că sunt în opoziţie şi aşa mai departe, nu au făcut prin votul de astăzi (n.r. - vineri) altceva decât să demonstreze că sunt acelaşi drac cu PSD-ul. Completez şi cu Simona Drăghincescu care a demonstrat încă o dată că, de fapt, este cu PSD-ul. Deci, ar cam trebui să tacă din gură în condiţiile în care se declară opozanta puterii de la Brăila. Între ei nu există nicio diferenţă ci doar declaraţii de faţadă. În concluzie, vreau să atrag atenţia electoratului brăilean privind modul în care ar trebui să se facă opoziţie şi acest lucru va fi demonstrat în campania electorală şi la alegerile locale", a declarat Alexandru. Întrebat despre negocierile de fundal, acesta nu s-a ferit să afirme că Dan Păun a primit promisiunea unei candidaturi pe poziţia de viceprimar în viitorul mandat. "ALDE a făcut un joc de glezne ca să îi promită lui Păun postul de viceprimar. Şi Traian Adrian a înghiţit găluşca. În realitate nu cred că va primi niciunul dintre ei acest post. PSD-iştii vor alege tot unul de-al lor. În schimb, se pare că Păun a primit promisiunea că va fi viceprimar în mandatul următor", a mai punctat PNG-istul.

Păun este interesat de poziţie, dar spune că nu a negociat votul

Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", copreşedintele ALDE Brăila, Dan Păun a afirmat că este normal să aspire la poziţia de viceprimar. Cu toate acestea, consilierul nu a dorit să se pronunţe clar dacă şi-a negociat sau nu votul dat vineri.
"În momentul în care doreşti să fii consilier vrei să ajungi în postura executivă. Pentru că dacă în politică nu ajungi să îţi impui proiectele, să le pui în practică, degeaba eşti acolo. Deci în opinia mea, orice persoană care şi-a dorit să ajungă în această funcţie de consilier municipal, cred că a făcut-o să poată să influenţeze executivul. Altfel degeaba eşti consilier. (...) Dacă aş spune că nu mă interesează aş minţi, aş fi superficial şi m-aş desconsidera. Sunt preşedinte, am tot ce îmi trebuie, nu am nevoie... iar trei luni de zile în poziţia de viceprimar nu sunt de natură să îţi aducă foarte mari speranţe. Dar oricum, ca imagine, nu cred că este rău pentru oricine să ocupe o astfel de funcţie pentru o perioadă", a declarat Păun. Întrebat dacă se aşteaptă ca PSD-iştii să vacanteze postul de viceprimar ocupat în prezent în continuare de Doiniţa Ciocan, şeful ALDE a răspuns că se aşteaptă ca ambele posturi de vice să fie vacantate, în special cel al liberalilor.
La rândul său, UNPR-istul Traian Adrian a negat cu vehemenţă că ar fi aspirat vreodată la poziţia de conducere ce ar putea fi disponibilă în CLM Brăila, în viitorul apropiat. "Niciodată nu am făcut o asemenea declaraţie pe niciun canal. Eu nu mi-am exprimat dorinţa sau intenţia de a deveni viceprimar din partea nu ştiu cui. Iar în condiţiile date de acum cu atât mai puţin. Este o situaţie ingrată, una extrem de grea să preiei. Şi ce să faci în două - trei luni care mai sunt până la alegeri? A, doar aşa să urnim căruţa asta din loc să poată să funcţioneze primăria în continuare pentru că ştiţi foarte bine că e o atmosferă neplăcută acolo, după ce s-a întâmplat în ultima perioadă", a spus acesta.

Boşneag: PSD încă nu a discutat nimic de vacantarea postului de vice

Întrebat în ce măsură Doiniţa Ciocan va putea să îşi menţină atribuţiile de viceprimar, inclusiv aceea de a vota în plen, în contextul în care a devenit şi primar interimar, şeful grupului PSD din CLM, Sorin Boşneag a explicat că legea nu interzice o atare situaţie. "Doamna Ciocan rămâne viceprimar, dar ţine şi locul primarului pentru o săptămână - două sau până când se va lua o hotărâre de către instanţă în privinţa domnului Simionescu. Locul nu este vacantat. S-ar fi întâmplat asta dacă doamna renunţa la postul de viceprimar şi rămânea primar interimar. Numai că textul de lege spune clar că unul dintre viceprimari trebuie să preia atribuţiile primarului. Într-adevăr, la două paragrafe distanţă legea mai spune că dacă se doreşte se poate ca unul dintre consilieri să preia tot aşa, interimar într-un fel, activităţile viceprimarului. (...) Noi încă nu am luat în discuţie până astăzi dacă pornim la ideea că postul doamnei viceprimar să fie ocupat de altcineva. Rămâne să vedem în perioada următoare în funcţie de mai multe elemente ce hotărâri luăm, dacă se va face asta sau nu şi în ce context. Dar acum dânsa are toate obligaţiile şi drepturile de viceprimar, inclusiv cel de vot, dar ţine şi locul primarului pe perioada cât este suspendat", a afirmat Boşneag. Cât despre negocierile purtate cu reprezentanţii partidelor colaboratoare PSD, acesta a evitat să intre prea mult în detalii. "De gândit se gândeşte toată lumea, dar trebuie discutat cu colegii şi după aceea să vedem dacă facem treaba asta şi în al doilea rând cine va fi sau dacă va fi. (...) Din punctul nostru de vedere, pot să vă spun că niciunul dintre ei nu a venit să negocieze. S-au făcut nişte discuţii în care au fost întrebaţi dacă doresc sau nu, ca să ştim şi noi pe cine ne bazăm. Dar nu am avut nicio discuţie în sensul ăsta. Într-adevăr, domnul Păun am înţeles că ar fi spus în presă că l-ar interesa, dar cu noi nu s-a discutat asta", a conchis sursa citată.

Ce şanse are Simionescu să se întoarcă pe scaunul de primar

Imediat după ce Aurel Simionescu a fost arestat preventiv, prefectul judeţului, Nicu Lucian Olteanu, a emis un ordin de suspendare din funcţia de primar. Ulterior, Simionescu a contestat măsura arestului preventiv, iar soluţia va fi dată luni, pe 15 februarie, de către Curtea de Apel Galaţi.
Prefectul Olteanu ne-a oferit lămuriri cu privire la ce ar putea să se întâmple luni. În cazul în care instanţa va decide ca fostul primar să stea în arest la domiciliu, ordinul de suspendare din funcţie rămâne valabil. Singura noutate care intervine este un nou ordin de menţinere a măsurii suspendării mandatului. "Dacă se dispune măsura arestului la domiciliu, se va menţine aplicabilitatea măsurii privind suspendarea de drept a mandatului având în vedere că potrivit reglementărilor dispuse de art. 22 din Legea 255/2013 privind punerea în aplicare a Codului de procedură penală în temeiul cărora ori de câte ori alte acte normative fac referire la măsura arestării preventive, referirea se consideră a fi făcută şi la măsura arestului la domiciliu. În concluzie, se va emite un alt ordin de prefect care va menţine măsura constatării suspendării mandatului", ne-a declarat acesta.
Dar să luăm în calcul şi varianta în care Aurel Simionescu va trece din arest în control judiciar. Atunci, prefectul nu va mai emite alt ordin, pentru că legea nu prevede aşa ceva, însă există posibilitatea ca instanţa, în speţă Curtea de Apel Galaţi, să ia o măsură complementară, şi anume să-i interzică lui Simionescu să-şi exercite funcţia de primar. "În situaţia controlului judiciar, Instituţia Prefectului nu o să mai emită alt ordin, întrucât cadrul legal nu prevede această situaţie. Dar există posibilitatea ca instanţa să dispună ca măsură complementară interzicerea exercitării funcţiei, drept pentru care Consiliul Local va lua act de imposibilitatea mandatului, situaţia rămânând aceeaşi", a explicat sursa citată. (Andreea ICONARU)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro