Mergi la conţinutul principal

Concesie cu scântei pentru primarii din judeţ

• consilierii judeţeni le-au mai acordat primarilor de oraşe şi comune brăilene jumătate de lună pentru a-şi recepţiona proiectele realizate prin cofinanţare, deşi termenul iniţial fusese 15 decembrie • decizia a fost luată în unanimitate, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, însă nu înainte de a genera discuţii legate de modul în care a fost redactat raportul proiectului de hotărâre

 

Membrii CJ Brăila au decis, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare să prelungească termenul pentru recepţia proiectelor realizate de primăriile din judeţ, cofinanţate de instituţie. Mai exact, aceştia au modificat o hotărâre mai veche, aprobată în luna martie, care stabilea că astăzi este ultima zi în care regulamentul privind proiectele cofinanţate de CJ mai produce efecte. Noul termen stabilit cu unanimitate de voturi pentru încheierea proiectelor realizate de Consiliu şi unităţile administrativ teritoriale din judeţ pe acest an este 28 decembrie. Cu toate acestea, subiectul a stârnit mai multe discuţii şi nemulţumiri în tabăra consilierilor PNL.

„Din punctul meu de vedere primul punct al ordinii de zi nu face obiectul unei şedinţe extraordinare. Acel regulament trebuia modificat într-o şedinţă ordinară. Şi am o rugăminte la cei care întocmesc proiectele de hotărâre. Nu este absolut deloc explicit acest proiect. Întotdeauna trebuie să ne ducem să vedem cum a fost primul proiect de hotărâre ca să înţelegem ce se modifică de fapt. Pentru că nu ne spune ce. Am observat că modificăm data. Că în mod normal proiectele se încheiau mai devreme”, a declarat liberalul Marian Sârbu.

Explicaţia preşedintelui CJ Brăila nu a întârziat să apară. Acesta a punctat că a fost nevoie de o şedinţă extraordinară pentru că problema nu a fost sesizată decât ulterior şedinţei ordinare din luna noiembrie.

„Contractele se încheiau pe 15 decembrie şi modificăm un articol din regulament, astfel încât să se încheie pe data de 28 decembrie, ultima zi în care trezoreria mai poate face plăţi. Am ratat şedinţa ordinară. Facem această şedinţă extraordinară ca să ajutăm autorităţile publice locale. E în regulă? Ajutăm toţi primari. (...) Astfel, aceştia să poată să mai aibă câteva zile pentru a încheia situaţiile financiare şi documentele pe care trebuie să le depună la CJ. Pentru a-şi încheia lucrările în aceste proiecte aflate în cofinanţare între UAT şi Consiliul Judeţean”, a precizat Chiriac.

 

Chiriac către liberali: «Campania electorală a trecut»

Chiar şi aşa, atât Sârbu, cât şi colegul său Dănuţ Lungu au insistat pe ideea că raportul proiectului de hotărâre în cauză prezintă trunchiat situaţia. Aceştia au cerut ca pe viitor documentele pe care le vor primi la mapă să fie cât mai complete.

„Să înţelegem că nu vreţi, da? Campania electorală a trecut. Dacă dumneavoastră vreţi un astfel de dialog, îl facem fără niciun fel de problemă. Dar promisiunea mea către toţi consilierii a fost că începem să lucrăm pentru dezvoltarea acestui judeţ. Aţi avut timp de când vi s-au dat mapele să studiaţi toate proiectele şi motivarea lor”, a mai adăugat şeful CJ, uşor iritat de insistenţele liberalilor.

Pentru a calma spiritele a intervenit şi vicepreşedintele CJ Ionel Epureanu care a venit cu explicaţii suplimentare.

„Noi cu fiecare UAT în parte am încheiat un contract de asociere care expiră mâine (n.r. - astăzi). Ca să putem continua finalizarea până în data de 28 decembrie va trebui să încheiem nişte acte adiţionale de care am avea nevoie mâine (n.r. - astăzi). Fără acestea nu putem duce finanţarea până la capăt. Unde au intervenit problemele? Majoritatea UAT-urilor, datorită procedurilor de achiziţii, datorită altor probleme s-au înghesuit cu lucrările spre final de an. Pentru recepţiile pe care trebuie să le facă invită membrii de la ISC (Inspectoratul de Stat în Construcţii), dar aceştia nu pot merge simultan în 7 - 8 locuri. Vizita noastră în teren se face ulterior recepţiei. Din cauza acestor situaţii suntem nevoiţi să modificăm data, ca să putem deconta lucrări executate deja. Aceasta a fost motivaţia. Într-adevăr, poate trebuia explicată mai în detaliu în raportul proiectului”, a completat sursa citată.

În cele din urmă proiectul a fost aprobat în unanimitate cu 29 de voturi „pentru”. De la şedinţă au absentat motivat liberalii Florin Cîrligea, Alexandru Dănăilă, PMP-istul Ionel Adetu şi nemotivat George Turiac (ALDE).

Reamintim că la vremea când a fost stabilit regulamentul în baza căruia s-a făcut cofinanţarea de către CJ Brăila pentru proiectele UAT-urilor, s-a aprobat şi alocarea sumei totale de 26.000.000 lei în bugetul instituţiei pe 2016, din excedentul anilor precedenţi pentru a susţine acest demers.

 

S-a aprobat şi venirea celor 2.617.000 lei de la Guvern către UAT-uri

Tot în cadrul şedinţei extraordinare, consilierii judeţeni au spus „Da” în unanimitate proiectului de hotărâre privind rectificarea repartizării pe unităţi administrativ teritoriale a procentului de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugată şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală, pentru anul 2016. Pe scurt, este vorba despre banii veniţi spre judeţul nostru prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 86/2016 cu privire la rectificarea bugetului de stat.

Potrivit raportului proiectului discutăm despre suma totală de 2.617.000 lei pentru acest an.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro