Mergi la conţinutul principal

CJ Brăila reia licitaţiile pentru tăierea copacilor de pe marginea drumurilor

• consilierii judeţeni au aprobat, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare, un astfel de proiect, privind valorificarea a 452 de arbori de pe marginea drumurilor judeţene • consilierul liberal Dănuţ Lungu a subliniat că în ultimii ani au existat foarte multe astfel de proiecte de hotărâri şi a solicitat acţiuni masive de plantare de arbori la schimb • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac,  a explicat că este vorba despre copaci bătrâni şi că directivele europene nu mai permit prezenţa de arbori pe marginea drumurilor • acesta a adăugat că a purtat discuţii cu primarii din judeţ pentru posibile viitoare acţiuni de plantare pe terenurile libere ale comunelor şi oraşelor

 

Membrii Consiliului Judeţean Brăila au aprobat, recent, un nou proiect privind tăierea şi valorificarea arborilor de pe marginea drumurilor judeţene. Este vorba despre modificarea unei hotărâri a CJ Brăila din septembrie 2019, care viza aprobarea trecerii din domeniul public în domeniul privat al judeţului Brăila, a plantaţiei rutiere (parţial), amplasată pe aliniamentul unor drumuri judeţene, pentru a fi valorificată prin vânzare, ca urmare a organizării unei licitaţii publice, cu preselecţie, cu strigare. Hotărârea viza un număr de 452 arbori, cu volum brut de masă lemnoasă de 1.390 mc. Din raportul proiectului aflăm că s-au organizat cinci licitaţii publice şi au rămas neadjudecate câteva loturi, astfel că procedura trebuie reluată.

Subiectul a suscitat interesul unora dintre consilierii judeţeni, astfel că s-a ajuns la discuţii despre viitoare acţiuni de plantare de arbori. Consilierul PNL Brăila Dănuţ Lungu i-a propus o astfel de iniţiativă preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, făcând precizarea că şi-ar dori să fie plantat un număr dublu al copacilor care au fost tăiaţi în ultimii trei ani de mandat, de pe aliniamentul drumurilor judeţene. Acesta a propus ca plantarea să aibă loc pe terenuri disponibile ale Consiliului Judeţean.

Chiriac a explicat că toţi arborii scoşi la licitaţie pentru a fi tăiaţi sunt bătrâni, ba mai mult, a dorit să sublinieze că directivele europene nu mai permit prezenţa acestora pe marginea drumurilor judeţene din motive de siguranţă. Şeful CJ Brăila a adăugat că va discuta cu primarii din judeţ pentru viitoare proiecte realizate în cofinanţare, astfel încât să se organizeze acţiuni de plantare pe terenuri disponibile la nivelul comunelor şi oraşelor brăilene.

“Am tăiat şi tăiem aceşti copaci, nu că vrem noi, ci pentru că sunt foarte bătrâni. Şi mai mult, pe toate proiectele europene, cu finanţare guvernamentală, şi cu finanţare locală, se spune că nu mai avem voie să plantăm copaci pe drumurile judeţene. Deci la aliniamentul drumurilor judeţene. Referitor la plantat, noi am avut şi anul trecut şi anul acesta, şi acum doi ani, şi acum trei ani de zile acţiuni, împreună cu Direcţia Silvică, de plantare a unui număr foarte mare de copaci. Vreo 10.000 de arbori. Numai că noi nu avem terenuri disponibile. Acum încercăm iniţiative, împreună cu celelalte direcţii, tot ceea ce tăiem să putem să plantăm în altă parte. Am rugămintea şi o să port şi o discuţie în momentul în care lucrurile se vor relaxa, pe raza UAT-urilor, fiecare primărie are disponibil teren, şi vor putea veni cu astfel de proiecte în cofinanţare. Vorbesc despre efectuarea unor plantări de arbori. Acele liziere. Noi putem să finanţăm, tot prin proiecte de cofinanţare, prin asocieri şi să dăm bani. Pentru că terenul este tot al judeţului Brăila. Putem să avem astfel de iniţiative, fără niciun fel de probleme şi le susţin şi eu personal!”, a declarat Chiriac.

Ulterior proiectul de hotărâre a trecut cu unanimitate de voturi. Precizăm că şi în şedinţa ordinară a CJ Brăila din luna martie au fost aprobate trei astfel de proiecte de hotărâri privind valorificarea plantaţiei de pe aliniamentul drumurilor judeţene. Cumulat, atunci a fost vorba despre 1.930 de arbori scoşi la licitaţie pentru a fi tăiaţi, totalizând un volum brut de masă lemnoasă de 4.870 mc. Şi la vremea respectivă, subiectul a stârnit discuţii similare în cadrul Consiliului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro