Mergi la conţinutul principal
Cum îşi motivează consilierii absenţele de la şedinţele ordinare

Chiul pe capete în noul CLM şi CJ

• de la constituirea noului CLM şi CJ Brăila, din iunie 2016 şi până în prezent, abia dacă a existat vreo şedinţă ordinară (remunerată) la care să fie înregistrată o prezenţă totală • consilierii primesc lunar o indemnizaţie de aproximativ 800 lei pentru a participa la lucrările Comisiilor şi la şedinţa ordinară de plen • potrivit secretarului municipiului Ion Drăgan, dar şi a preşedintelui CJ Brăila Francisk Chiriac, este suficient ca aleşii să participe doar la una dintre acestea pentru a-şi lua lefurile • majoritatea absenţelor, în noul mandat, au fost motivate cu scutiri medicale sau probleme personale

 

Consilierii municipali şi judeţeni nu s-au întrecut în proiecte pentru Brăila de la începutul mandatului şi până în prezent, însă nu acelaşi lucru se poate spune atunci când vine vorba de motivarea absenţelor de la şedinţele de plen şi încasarea lefurilor. Aproape la fiecare şedinţă care a urmat constituirii mini-Parlamentelor brăilene (în iunie 2016), fie ordinară, extraordinară sau de îndată, la CLM Brăila, respectiv, CJ Brăila, întotdeauna a existat cel puţin un absent, ce-i drept cu mici excepţii. Plecând de la această idee, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să afle cum îşi motivează aleşii noştri lipsa de la lucrările şedinţelor care, de cele mai multe ori, se desfăşoară doar o dată pe lună.

Interesant de precizat este faptul că un consilier judeţean încasează în jur de 700 lei lunar pentru a participa atât la lucrările Comisiilor de specialitate, cât şi la şedinţa ordinară a CJ. Situaţia este valabilă în mare parte şi în cazul consilierilor municipali, iar atunci când vine vorba de viceprimari sau vicepreşedinţi indemnizaţia lunară poate creşte chiar şi până la 4.000 lei. Desigur, nu trebuie ignorate nici activităţile acestora în cadrul Adunărilor Generale şi ale altor organisme, precum Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (în cazul CJ), de unde mai răsar câteva sute de lei, care rotunjesc “salariul” lunar.

Mai mult, potrivit secretarului municipiului Ion Drăgan, dar şi a preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, consilierii îşi pot încasa indemnizaţia şi dacă participă doar la lucrările Comisiei de specialitate, sau după caz, doar la şedinţa ordinară.

 

Zeci de absenţe motivate în 7 luni

 Trebuie punctat că CLM Brăila este compus din 27 de aleşi locali, iar CJ Brăila din 33. Din luna iulie 2016 (a doua şedinţă de după constituirea CLM/CJ Brăila) până în prezent, la CLM au avut loc 7 şedinţe ordinare, 4 de îndată şi una extraordinară, iar la CJ - 7 ordinare şi 3 extraordinare.

Potrivit minutelor şedinţelor, postate pe site-ul Primăriei, dacă în luna iulie a fost înregistrată o prezenţă de 100%, din august a început sezonul chiulului, şi asta dacă ţinem cont doar de şedinţele ordinare, deci cele remunerate. În august au absentat motivat 3 consilieri, în octombrie alţi 3, în noiembrie a fost doar un absent, în decembrie s-a revenit la 3 absenţi, la fel şi în prima şedinţă din 2017. Nu trebuie uitat nici cazul celor care decid să participe totuşi la şedinţe, însă ajung abia la finalul lucrărilor.

Deşi numărul consilierilor judeţeni este ceva mai mare, la fel este şi cel al absenţilor motivaţi sau nemotivaţi. De exemplu, în luna iulie au lipsit 3 consilieri judeţeni, în august - 4, la fel şi în septembrie, doar că 2 nici nu şi-au mai motivat absenţa. Trei absenţe motivate s-au înregistrat şi la şedinţele ordinare din octombrie şi noiembrie şi alte 2 în decembrie. Ca o surpriză însă, începutul lui 2017 i-a regăsit pe toţi consilierii judeţeni la treabă.

 

Consilierii brăileni sunt «bolnăvicioşi»

 Contactat telefonic de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a ne preciza cum îşi motivează consilierii municipali absenţele de la şedinţe, primarul Marian Dragomir ne-a recomandat să luăm legătura cu Ion Drăgan, secretarul municipiului. Astfel, Drăgan a punctat că absenţele motivate sunt în general considerate concediile medicale, problemele de sănătate, perioadele de concediu de odihnă, problemele familiale şi delegaţiile.

“Cam toţi consilierii municipali au şi altă activitate şi se mai întâmplă să aibă astfel de plecări din localitate. În mare, aceştia motivează cu probleme de ordin familial, de sănătate şi legate de activitatea pe care o desfăşoară. Nu se dau foarte multe detalii, pentru că pe regulamentul  Consiliului Local sancţionabilă este doar o absenţă, să spun aşa, rău-intenţionată. Şi singurul care poate să aprecieze asta este plenul Consiliului. În cazul în care exista o astfel de absenţă, bineînţeles... Dar până acum, din toată experienţa  pe care o am la Primărie nu au fost situaţii în care să ştiu de cineva care nu a participat la şedinţă într-un mod rău-intenţionat”, a declarat Drăgan.

Chiar şi aşa, secretarul municipiului a subliniat că deşi primesc indemnizaţia în cazul în care decid să participe doar la şedinţele de Comisii, dacă nu pontează prezenţa şi la şedinţa ordinară, aceasta nu va fi plină.

În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, preşedintele Francisk Chiriac, consultându-se cu secretarul judeţului Dumitrel Priceputu, a afirmat că de cele mai multe ori aleşii aduc scutiri medicale pentru a-şi motiva absenţele.

“Aşa a fost în cele mai multe dintre cazuri. Şi dacă, «Doamne Fereşte!», aveau vreo călătorie plătită dinainte de a se fixa data şedinţei, eu ştiu, prin afară, dacă trebuiau să plece cu treabă. Sau dacă la serviciul lor a intervenit ceva  şi a trebuit să plece neapărat. În general sunt urgenţe de genul ăsta!. Dacă au avut o problemă medicală au adus documentele prin care au făcut dovada, în cazul problemelor personale precizează despre ce este vorba”, a declarat Chiriac.

 

Colţul ruşinii

 Precizăm că de acum înainte, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” vor urmări în continuare prezenţa la şedinţe a consilierilor noştri municipali şi judeţeni şi vor publica numele celor care absentează motivat sau nemotivat în cadrul unei rubrici dedicate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro