Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chiriac nu se grăbeşte să demisioneze de la Ministerul Sănătăţii

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Francisk Iulian Chiriac se află pe prima poziţie a listei cu care PSD se va înscrie la alegerile locale pentru CJ Brăila, însă susţine că asta nu îi asigură neapărat şi şefia instituţiei, în cazul în care partidul său ar câştiga. Potrivit acestuia, dacă vor ieşi învingători în alegeri, PSD-iştii brăileni vor stabili, ulterior, în cadrul unui Birou Politic, cine este consilierul judeţean cel mai potrivit pentru a ocupa o asemenea poziţie extrem de importantă. "Deocamdată, este o listă. Noi suntem candidaţi pentru poziţia de consilieri judeţeni. Eu fiind poziţia 1, ca şi colegii mei de pe poziţia 2, 3 - 7 şi aşa mai departe, pot fi oricând preşedinte al Consiliului Judeţean. Dar întâi, să vedem care este lista şi votul efectiv pe partid în Consiliul Judeţean. După care, presupun că Biroul Politic Judeţean va hotărî care este omul. Bineînţeles, vorbim de o decizie asumată şi de mine sau de altcineva. Nu neg faptul că aş putea candida pentru poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, dar consilierii judeţeni care vor fi în funcţie, vor avea o şedinţă împreună cu Biroul Politic şi îşi vor asuma o persoană dintre consilieri ce va candida pe buletinul de vot ca şi propunere pentru CJ. Pot fi eu sau poate fi un coleg de-al meu. Nu e niciun fel de problemă. Împreună vom hotărî în cadrul Biroului, între colegi", a declarat Francisk. Cu toate acestea, social-democratul susţine că experienţa sa din ultimii 3 ani la Ministerul Sănătăţii ar putea fi considerată un atu în rândul colegilor săi. Întrebat ce l-a determinat, în cele din urmă, să intre în cursa pentru CJ Brăila, acesta a afirmat că încă este legat de oraş şi judeţ, pentru că aici a copilărit. "Familia mea este la Brăila. Este oraşul unde m-am născut, am crescut, unde am învăţat, unde locuiesc şi îmi doresc să fac ceva pentru judeţul ăsta. Am lucrat în privat, am o experienţă şi pe partea asta de Minister al Sănătăţii. Cred că am cunoscut foarte bine lumea din Bucureşti, unde putem merge pentru a deschide uşi. Şi ştiţi foarte bine că lucrul ăsta se face prin lobby. Cred că în momentul ăsta am destulă experienţă şi în aceşti trei ani cunosc toate drumurile către Bucureşti şi către toate ministerele. Eu zic că este un lucru foarte important. Şi cred că atuul ăsta mă poate ajuta şi în perspectiva unei funcţii ca şi preşedinte al Consiliului Judeţean", a mai completat sursa citată.
Cât despre demisia din funcţia de ministru secretar de stat, Chiriac a afirmat că încă nu ştie cum va proceda. "Dacă va fi nevoie, îmi voi da demisia. Acum sunt la minister. Decizia o voi lua săptămânile viitoare, în funcţie de ce spune legea. Voi vedea dacă am voie să merg în continuare, dacă am voie să mă suspend, dacă o să pot să îmi iau un concediu de odihnă, pentru că am dreptul la acest lucru. Ţine şi de dorinţa ministrului, a premierului, sunt mai multe aspecte. Dar eu o să iau decizia care este pe lege şi nu o să fac slalomuri printre legi", a conchis Chiriac.

Ce PSD-işti ar putea intra în viitorul CJ şi CLM

Reamintim că Biroul Politic Judeţean al PSD Brăila a stabilit în acest weekend locurile eligibile pe listele cu care partidul se va înscrie în alegerile locale din 5 iunie, însă este interesant de precizat câţi dintre respectivii candidaţi au şanse reale de a ajunge pe fotoliile mult visate. La alegerile locale din 2012, PSD a candidat în formula USL (alături de PNL şi PC) şi a reuşit să menţină majoritatea atât în CJ, cât şi în CLM, chiar şi după ruperea Uniunii. De asemenea, trebuie punctat că, în prezent, ultimul consilier judeţean care a ajuns să îşi depună jurământul a ocupat poziţia 24 din 41 pe lista USL. Însă după ruperea uniunii şi, ulterior, condamnarea la închisoare a lui Gheorghe Bunea Stancu, PSD-iştii au ajuns să aibă în CJ doar 12 consilieri judeţeni. Cu alte cuvinte, dacă ar fi să comparăm cu situaţia actuală din Consiliu, candidaţii care ar putea avea cele mai mari şanse să intre în mini-parlamentul judeţean (în ordinea în care apar pe liste) sunt: Francisk Iulian Chiriac (inginer), Ionel Epureanu (inginer silvic), Emilia Meiroşu (profesor), Viorel Mortu (profesor), Dragomir Carmelia Bălănică (dr. inginer), Dan Lucian Şerbu (med. veterinar), Nicu Niţă (jurist), Florin Mircea (economist), Florin Petre (economist), Adrian Rîndunică (jurist), Marius Dobrotă (economist) şi Ionel Avram (economist). La aceştia, în funcţie de eventualele plecări din partid sau din CJ, s-ar adăuga: Fănel Burtea (maistru), Meluţa Drăguţ (jurist), Daniela Bordea (economist), Dumitru Văduva (inginer), Gianina Şerban (economist), Aurel Dumitru (med. veterinar), Dumitru Munteanu (inginer), Mihai Chirsanov (profesor), Ion Rusu (ofiţer rez.), Nicu Sloată (economist), Marius Negru (inginer), Lucia Nicoleta Gheorghe (inginer), respectiv, pe locul 25 Cristian Gabriel Ivan (economist).
De asemenea, la CLM Brăila, PSD-iştii au în prezent nouă consilieri municipali, iar ultimul intrat în mini-parlamentul municipal de pe lista USL a ocupat locul 18. Ceea ce înseamnă că şansele cele mai mari de a intra în viitorul CLM de pe lista prezentată de social-democraţii brăileni o au: candidatul la Primăria Municipiului, Marian Dragomir (economist), Doiniţa Ciocan (economist), Sorin Boşneag (economist), Adrian Mihai Goanţă (ec. dr. ing), George Caranica (jurist), Virginia Loredana Badiu (economist), Silviu Mangiurea (inginer), Cristiana Voineag (medic), Eduard Herera Petrescu (jurist), Florin Dumitru (inginer). Şi aici, în lotul de rezervă îi găsim pe: Alexandru Crican Jantea (jurist), Valentin Pătărlăgeanu (jurist), Răzvan Popescu (economist), Ionuţ Pisică (inginer), Carmen Elena Bănică (economist), Cornelia Neacşu (economist), Petru Gojan (administrator public), Marian Neta (profesor) şi Gheorghe Morogan (economist).
Ca o concluzie, la CJ putem discuta despre cinci oameni noi în rândul celor cu cele mai mari şanse să păşească pragul instituţiei, în timp ce la CLM este vorba doar de patru.

 
Categorie articol: 

Comentarii