Mergi la conţinutul principal

Chiriac îi cere premierului Orban să plafoneze prețurile la materiale sanitare

* într-o scrisoare deschisă extrem de dură adresată șefului Guvernului, Francisk Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, arată cât de mult au crescut prețurile la măști, mănuși sau alcool sanitar, acuzând Guvenul Orban că a aprobat în mod tacit acest lucru * mai mult, Chiriac scrie că pe anul 2020 Guvernul PNL a tăiat bugetul pentru Brăila ”într-un mod barbar”, județul primind cu 47 milioane de lei mai puțin ca în 2019, iar spitalele brăilene, în vreme de pandemie, nu au primit niciun leu de la centru * prețurile la materiale sanitare au fost motiv de dispută cu ocazia celei mai recente ședințe extraordinare a CJ

 

 

În vreme de pandemie, Francisk Chiriac îi cere premierului Ludovic Orban să plafoneze prețurile la materialele sanitare. Președintele Consiliului Județean Brăila a ales să facă acest lucru printr-o scrisoare deschisă, document în care a criticat în termeni duri și modul în care guvernarea PNL gestionează criza de COVID-19.

”Starea de urgență vă oferă posibilitatea de a plafona prețurile medicamentelor și materialelor sanitare, lucru așteptat de toate unitățile spitalicești dacă analizăm cu cât au crescut prețurile anumitor produse medicale. Spitalele din județul Brăila, în această perioadă, cumpără materiale sanitare și medicamente la prețuri foarte mari față de cele practicate în urmă cu două luni”, își începe Chiriac scrisoarea deschisă.

Președintele CJ Brăila vine și cu exemple concrete: prețul unui halat de unică folosință a crescut de la 1,15 lei la 10 lei, cel al unei măști chirurgicale de la 10 bani la 3,75 lei, alcoolul sanitar de la 3,20 lei la 15 lei, iar măștile FFP2 cu supapă de la 5 lei la 32 lei.

”La un calcul simplu, vă facem cunoscut faptul că pentru 10.000 bucăți din fiecare produs menționat mai sus, Spitalul Județean Brăila ar fi plătit în mod normal 96.000 lei. În vreme de pandemie și de maximă nevoie de aceste produse, unitatea spitalicească va plăti suma de 543.500 lei, de cel puțin 5 ori mai mult. Saltul este fenomenal și, permiteți-mi, domnule prim-ministru, să vă spun că așa ceva este inadmisibil. O acțiune inadmisibilă a comercianților aprobată de dumneavoastră și de Guvernul dumneavoastră în mod tacit”, mai spune Chiriac.

Șeful județului continuă prin a-i reproșa premierului Ludovic Orban că nu a făcut nimic pentru a stopa creșterea prețurilor la materialele sanitare. Mai mult, Chiriac scrie că pe anul 2020 Guvernul PNL a tăiat bugetul pentru Brăila ”într-un mod barbar”, județul primind cu 47 milioane de lei mai puțin ca în 2019, iar pentru spitalele brăilene, în vreme de pandemie, nu s-a primit niciun leu de la centru. Acesta a enumerat în scrisoare și lista materialelor sanitare care au ajuns în județul Brăila prin intermediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență: mască protecție – 100 bucăți, combinezon unică folosință – 1.320 bucăți, acoperitor cizmă – 20 bucăți, bonete – 20 bucăți, mănuși cchirurgicale – 40 bucăți, măști FFP2 – 500 bucăți, măști FFP3 – 400 bucăți, viziere – 500 bucăți, dezinfectant TP2 – 20 litri. Chiriac susține că toate aceste materiale s-au primit în intervalul 24 martie – 6 aprilie.

”Doar câteva materiale sanitare, cât negru sub unghie. Practic ne-ați aruncat și nouă un osicior pentru că erați obligați să faceți asta, că altfel n-am fi primit nimic”, susține Chiriac.

Acesta mai scrie că Spitalul Județean de Urgență Brăila a trimis Ministerului Sănătății o solicitare de ajutor pentru un aparat de testare a COVID-19 iar răspunsul primit a fost ”Nu se poate”.

”Vă cer imperios să faceți ceva în sensul plafonării prețurilor materialelor sanitare. Ne spuneți prin intermediul presei că nu trebuie să ne relaxăm pentru se preconizează un vârf al pandemiei în perioada 1 Mai. Nu ne relaxăm. N-avem cum, pentru că ne gândim că achiziționăm materiale de protecție pentru cei din prima linie la preț exorbitant, că vom face asta în continuare și că vom rămâne fără bani iar sprijin din partea Guvernului tot nu vom primi. Am văzut că pregătiți comanda unică a spitalelor astfel că doriți ca toate unitățile sanitare care se află în subordinea autorităților administrației publice locale să fie transferate în coordonarea Ministerului Sănătății. Am înteles. Vreți doar puterea de a lua decizii dar o dată cu această măsură, TREBUIE să vă asumați și finanțarea spitalelor, utilarea acestora cu materiale de protecție din banii Ministerului Sănătății, nu din banii autorităților publice locale. «Deștepții» cu deciziile și «proștii» cu plata, nu?”, a mai scris Chiriac în scrisoarea deschisă.

În final, președintele CJ Brăila a cerut încă o dată premierului Ludovic Orban să urgenteze plafonarea prețurilor la materialele sanitare pentru a evita specula, spunând că dacă nu se va lua această decizie poate trage concluzia că Guvernul este de acord cu firmele care profită de situația de pandemie și cresc prețurile nejustificat.

Cearta în CJ pe tema prețurilor la materialele sanitare

Francisk Chiriac a anunțat încă de la finele săptămânii trecute că intenționează să trimită o scrisoare deschisă Guvernului prin care să ceară plafonarea prețurilor la materiale sanitare. Anunțul a fost făcut vineri, pe 10 aprilie, după încheierea ședinței extraordinare de Consiliul Județean, care s-a desfășurat tot online. Atunci, Chiriac i-a rugat pe consilieri să mai stea puțin la discuții și le-a exemplificat acestora, cu cifre, cât de mult s-au scumpit măștile, mănușile, alcoolul sanitar și alte materiale.

Ovidiu Nechita, consilier județean din partea PNL, a fost primul care a venit cu o intervenție vizavi de acest subiect și i-a spus lui Chiriac că prețurile expuse de acesta nu sunt corecte. Liberalul a dat exemplul supermarketurilor, spunând că anumite produse costă cu jumătate mai puțin față de cele enunțate de șeful județului.

”La Achiziții, dumneavoastră probabil că nu sunteți bine informat. Este imposibil! Prețurile pe care le-ați dat dumneavoastră că s-ar vehicula pe piață, nu sunt corecte. Pentru că probabil, dacă aceia de la Achiziții ar merge, ca simpli cetățeni, prin supermarketuri, să nu spunem firme private, o să vedeți că multe dintre produsele pe care le-ați enumerat dumneavoastră sunt la jumătate de preț. Nu trebuie decât să se deplaseze din birou, să meargă în hipermarket și să vadă că alcoolul medicinal este la 9 lei, măștile sunt la 2,78 bănuți. Deci nu este corect. Este eronat ceea ce spuneți dumneavoastră”, a afirmat Nechita.

În replică, Chiriac a răspuns că acelea sunt ofertele de prețuri pe care le-a primit spitalul, iar produsele care se găsesc în supermarketuri nu sunt conforme pentru unitatea spitalicească, cum este cazul măștilor.

Pentru a potoli spiritele, Cătălin Iordache, consilier județean PND, a intervenit și a explicat că există o diferența între măștile din comerț și chirurgicale, de tip FP2 sau FP3.

”Știți bine, că nu sunt un fan al domnului Chiriac. Vă repet! Dar acum nici să îl omorâm pe domnul Chiriac pentru că Guvernul dumneavoastră face ce face. Haideți să ne înțelegem asupra unor lucruri simple. Echipamentele despre care domnul Chiriac vorbește, echipamentele de spital sunt diferite de măscuțele pe care le vând comercianții pe nu știu unde. În al doilea rând, cât privește alcoolul sanitar, dacă vă uitați la acela care este ieftin, gradele alcoolice de pe sticla respectivă sunt mai mici de 65% alcool. Adică e bun când te-ai zgâriat, nu când te dezinfectezi cu el la COVID-19. Nu mai fiți atât de supărat. Iar dacă dumneavoastră ați găsit cu prețurile astea, haideți să cumpărăm noi, consilierii 100, 1.000 sau 2.000 ca să le dăm la spital, dacă ziceți că au și aviz de sănătate și tot ce trebuie”, a spus Iordache.

Supărările medicilor pentru lipsuri, în continuare Fake News pentru Chiriac

După acest episod, Ovidiu Nechita a avut o nouă intervenție în care a spus că a primit un mesaj de la un angajat al spitalului, care a reclamat faptul că echipamentele medicale sunt insuficiente. Acesta a insistat să citească sesizarea pe care a primit-o.

”Mesajul spune în felul următor: «Vă rog să ne ajutați! A spus domnul președinte că are echipamente pentru toți angajații. Și îl întreb eu în numele personalului medical, cărora li se dă pe tură de 12 ore doar o mască și o pereche de mănuși. De ce? Când o mască o poți purta doar 4 ore. Și de ce personalul auxiliar nu are dreptul la mască și mănuși? Zic ei, conform protocolului. Personalul medical din Maternitate face ture de 12 ore și aceștia primesc în tură doar o mască și o pereche de mănuși când ar fi trebuit 3 măști. Unde sunt restul? Domnul președinte pune poze cu donațiile pe Facebook. De ce nu le distribuiți și pe secții? Toți cei din personalul medical sunt cu nervii la pământ. Îmi cer scuze dacă v-am deranjat». Aveți un punct de vedere privind ceea ce spune acest cetățean?”, a spus Nechita.

Președintele CJ a catalogat pur și simplu mesajul drept fake-news, așa cum a mai afirmat și cu alte ocazii când i-au fost semnalate astfel de situații.

”Da! Am un punct de vedere. Iarăși ajungem la fake news-uri și trimitem mesaje la consilierii care vor să facă propagandă. Eu vă spun. Tot personalul medical din toate corpurile a fost instruit conform protocolului. Toate materialele au fost distribuite către tot personalul. Mai sunt și cazuri în care doamna, nu știu, de frică, din sperietură a primit o mască sau... Donațiile sunt date către spital. Și donațiile nu sunt date numai către Spitalul Județean, ci și către cel de Pneumoftiziologie. Deci astfel de mesaje primesc și eu zilnic. Dar dacă nu spunem care este persoana respectivă, să vedem dacă i-a fost distribuit sau nu. S-a luat decizia la nivel de spital să le dea și pe semnătură. Nu o mască! Două, cum scrie în protocol. Ca să știm exact la cine ajunge și dacă le folosește sau nu”, a conchis Chiriac.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro