Mergi la conţinutul principal

Cea mai modernă şcoală profesională brăileană se află la Ibrianu

• agricultura este sectorul de bază al zonei brăilene, în timp ce lipsa forţei de muncă este minusul cel mai mare al României zilelor noastre • primarul comunei Gradiştea a înţeles fenomenul şi încearcă să “resusciteze” meseriile de bază din acest domeniu • a construit cea mai modernă şcoală profesională agricolă din judeţ, pe bani româneşti (PNDL)

 

Comuna Gradiştea a înflorit de la un an la altul, iar administraţia liberală s-a străduit ca localitatea şi satele componente să arate ca cele din Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp să nu-şi uite rădăcinile. Fiind situată într-o zonă de câmpie, principala activitate a locuitorilor este agricultura. Din păcate, forţa de muncă a început să lipsească, iar Brăila cam duce lipsă de profesionişti în acest sector foarte important pentru economia românească. Pentru a-i determina pe tineri să rămână în ţară şi să îmbrăţişeze agricultura, primarul Petre Andrei a gândit şi promis o şcoală profesională modernă, dotată la cele mai noi standarde pentru a atrage tinerii. Zis şi făcut, iar în localitatea Ibrianu a fost construită o şcoală profesională fix aşa cum ar trebui să arate orice unitate de învăţământ românească: dotări moderne, curăţenie, grupuri sanitare, cu aviz de securitate la incendiu, mobilier nou, videoproiectoare, televizoare şi laboratoare adaptate zilelor noastre. Cei din administraţie o numesc “bijuteria” investiţiilor şi pe bună dreptate că-şi merită acest titlu. Inclusiv peisagistica a fost gândită până în cel mai mic detaliu.

Nu au fost necesare fonduri europene, ci cu banii de la bugetul naţional şi cu voinţă s-a reuşit construcţia corpului ce aparţine de Şcoala Profesională cu Profil Agricol “Emil Drăgan”. Banii au venit prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Întregul proiect a costat 1.953.379,27 lei, dar şi Consiliul Local Gradiştea şi Consiliul Judeţean au contribuit cu ceva bani. Cea mai mare parte din sumă, circa 68%, a fost acoperită de Minister, în timp ce Gradiştea a plătit 346.626,52 lei, iar CJ doar 289.617,18 lei.

În acest an şcolar, în corpul de la Ibrianu învaţă 3 clase. Elevii au laborator de informatică dotat cu calculatoare noi, un atelier mecanic agricol modern, în timp ce lucrările realizate chiar de către elevi sunt expuse pe holul şcolii, alături de explicaţii. În curte, pe lângă băncuţele noi, există un poligon, utilaje agricole pe care elevii fac practică şi un teren special pentru culturile agricole folosit la orele de practică.

Totodată, elevii şcolii au ocazia să pună în practică ceea ce au învăţat la orele de teorie la agenţii economici din zonă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro