Mergi la conţinutul principal

Canciu consideră riscantă denumirea de «Valurile Dunării» pentru sculptura ce va fi amplasată în fața Bazinului Olimpic

* consilierul municipal liberal Cătălin Canciu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă recente că a solicitat deja un punct de vedere de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor în privința denumirii statuii * acesta susține că autorul statuii a denumit-o inițial ”Valurile” și nu ”Valurile Dunării”, așa cum dorește Primăria Brăila să o intituleze, iar actuala denumire ar putea genera eventuale sancțiuni pentru municipalitate

 

Statuia pe care municipalitatea intenționează să o monteze în fața Bazinului Olimpic de Înot din Parcul Monument a devenit subiect de dispută politică între PNL-iști și PSD-iști. Mai exact, consilierul municipal PNL Cătălin Canciu a abordat acest subiect în cadrul unei coferințe de presă, deoarece a dorit să semnaleze o posibilă problemă legată de drepturile de autor pentru denumirea lucrării. De altfel, Canciu a ridicat problema și în timpul ședinței ordinare a CLM când s-a dezbătut proiectul privind amplasarea statuii, însă mai nou, acesta susține că a solicitat și un punct de vedere de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Pe scurt, Canciu semnalează că autorul a denumit respectiva statuie ”Valurile” însă Primăria Brăila a intitulat-o oficial ”Valurile Dunării”, ceea ce ar putea provoca probleme, dacă există drepturi de autor privind celebrul vals sau filmul cu această denumire, semnat de regizorul Liviu Ciulei. Totodată, liberalul s-a arătat nemulțumit de prețul de 10.000 lei doar pentru soclul pe care statuia urmează să fie amplasată.

”Problema este soclul viitoarei statui, a lucrării de artă «Valuri», așa cum a intitulat-o artistul. Primarul, prin inițierea acestui proiect, a intitulat-o: «Valurile Dunării». În primul rând, am spus că s-ar putea să plătim niște bani. Pentru că uitându-mă pe internet, Thomas Ciulei spunea la un moment dat că «în România, pentru că cinematografia românească este la pământ, filmele tatălui meu nu vor mai fi difuzate!» Mă gândesc. Nu cumva are și drepturi de autor pe numele filmului «Valurile Dunării» a lui Liviu Ciulei? Și să ne trezim că plătim zeci sau sute de mii de lei pentru că am folosit o sintagmă fără să avem drept de autor?! Eu, de fapt, am și pus o întrebare la ORDA legată de drepturile de autor ale acestei sintagme: «Valurile Dunării». Dar ce este mai curios și deranjant pentru un plătitor de taxe, este soclul statuii, care costă 10.000 lei sau 100 milioane lei vechi. Un soclu care are 4 mp și 30 cm înălțime. În condițiile în care se consumă 1,2 m de beton. Vreo 400 lei betonul. Unde or fi banii aceștia? Și câte alte cheltuieli?! Să mă ierte Dumnezeu! Banii se strâng greu”, a declarat Canciu.

Reamintim că, în timpul ședinței ordinare din luna martie, primarul Marian Dragomir a explicat că nu există probleme privind utilizarea denumirii de ”Valurile Dunării”, de asemenea, a promis că va solicita Direcției Tehnice să verifice motivele pentru care soclul costă atât. În cazul în care se justifică prețul prin materialele folosite, proiectul se va realiza mai departe așa cum a fost gândit, în caz contrar se va modifica, a promis Dragomir. Precizăm că statuia în cauză provine din cadrul ediției a III-a a Simpozionului Național de Sculptură Monumentală ”Nicăpetre”, finanțat de Consiliul Județean Brăila, ca urmare a unei idei ce a aparținut consilierului județean PNL, Marian Căpățînă. La vremea respectivă, Căpățînă era consilier județean independent.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro