Mergi la conţinutul principal

Canciu a învins din nou ministerul în instanţă şi revine la şefia IŞJ Brăila

• judecătorii au decis suspendarea calificativului “nesatisfăcător” primit la evaluarea activităţii manageriale, motivul pentru care a fost demis în luna iunie, cu doar câteva zile de începerea Evaluării Naţionale • alături de acesta, şi fostul inspector şcolar general adjunct Daniela Turcu şi-a obţinut dreptatea în instanţă

 

Canciu - 2, Ministerul Educaţiei - 0! Cătălin Canciu obţine o nouă victorie răsunătoare în “meciul” cu ministerul şi revine la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila. Ieri, judecătorii au decis suspendarea ordinului de revocare din funcţie în urma calificativului “nesatisfăcător” primit la evaluarea activităţii manageriale, motivul pentru care a fost demis ultima oară în luna iunie, chiar cu câteva zile de a începe Evaluarea Naţională.

“Astăzi (n.r.- ieri) s-a judecat procesul şi am obţinut suspendarea de drept a ordinului de revocare din funcţie în urma acelui calificativ. Mă voi reîntoarce la Inspectorat, dar urmează să ne judecăm pe fond. Oricum există şi o plângere penală în acest caz şi o să se judece şi aceasta”, ne-a declarat Cătălin Canciu.

Alături de acesta, şi fostul inspectorul şcolar general adjunct Daniela Turcu şi-a câştigat dreptatea în instanţă, după ce activitatea ei de manager a fost evaluată tot cu “nesatisfăcător” de cei din minister.

Reamintim că, în prezent, la conducerea IŞJ Brăila se află inspectorul şcolar general adjunct Dan Gheorghiţă, căruia i-au fost delegate atribuţiile de inspector şcolar general, iar pe cealaltă funcţie de adjunct rămasă vacantă în urma demiterii Danielei Turcu a fost numit prin detaşare Viorel Botea, profesor de matematică la Colegiul “Bălcescu”, consilier judeţean şi preşedinte PMP Brăila. 

 

A doua victorie în instanţă pentru Canciu

Decizia de ieri a instanţei aduce cea de-a doua victorie pentru Canciu în “războiul” cu Ministerul Educaţiei, care de mai bine de un an tot încearcă să “scape” de acesta. Prima tentativă de demitere din funcţie a fost în luna august 2017, pe vremea când în fruntea Ministerului Educaţiei se afla Liviu Marian Pop. Atunci, acesta a fost demis la “pachet” cu alţi 12 şefi de ISJ-uri din

ţară, prin fax, într-o zi de vineri, mult după încheierea programului de lucru. Însă Canciu a demonstrat că demiterea sa a fost ilegală şi a câştigat în instanţă repunerea pe funcţie şi revocarea ordinului de revocare.

A doua încercare de demitere a avut loc în luna februarie a acestui an, în timpul mandatului actualului ministru al Educaţiei, Valentin Popa. Este vorba despre acordarea calificativul „nesatisfăcător” pentru munca sa în inspectorat, în aceeaşi situaţie aflându-se şi alţi 9 inspectori generali din ţară. La fel ca în vara lui 2017, fişa de evaluare a activităţii manageriale a lui Canciu a fost trimisă vineri seara, pe 16 februarie, în jurul orei 20.30, când în instituţie nu mai era nimeni. Şeful ISJ Brăila a declarat imediat că măsura luată de minister este un nou abuz la adresa sa şi a susţinut în repetate rânduri că nu s-a respectat metodologia de evaluare a inspectorilor generali, contestând calificativul. După ce aceste informaţii au apărut în presă, la acel moment, Ministerul Educaţiei a emis un comunicat în care anunţa anularea calificativelor respective. Mai mult, ministrul de resort a anunţat un control pentru a afla cine sunt vinovaţii pentru vicierea procesului de evaluare, urmând ca aceştia să fie traşi răspundere. În ciuda acestei declaraţii, Canciu a primit tot “nesatisfăcător” la contestaţia depusă, calificativ echivalent cu demiterea din funcţia de conducere. Răspunsul la contestaţie a venit la finalul lunii martie, cu doar două zile înainte de începerea Olimpiadei Naţionale de Geografie, găzduită anul acesta de judeţul Brăila. La scurt timp, profesorul de geografie a intrat în concediu medical, iar pe 5 iunie, în prima zi după ce s-a întors la muncă, de la Minister a sosit ordinul de revocare din funcţie, chiar cu câteva zile înainte de începerea Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a. Canciu a fost nevoit să îşi caute din nou dreptatea în tribunal, iar ieri judecătorii au suspendat ordinul de demitere. De precizat că în acest caz există şi o plângere penală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro