Mergi la conţinutul principal

Calvarul zăpezii alternează cu calvarul gropilor

Este deja tradiţie la Brăila ca străzile municipiului să se umple de gropi după topirea zăpezii. Nu a fost lună februarie în ultimii ani în care şoferii să nu trebuiască să facă slalom printre găurile din carosabil, iar fenomenul s-a repetat cu prisosinţă şi în iarna aceasta. Pe toate arterele Brăilei, cu excepţia celor unde s-a turnat recent covor asfaltic - Bdul. Dorobanţilor, Calea Călăraşilor -, carosabilul s-a degradat , iar maşinile care trec în viteză printr-o astfel de groapă au toate şansele să ajungă în service, pentru reparaţii de sute, chiar mii de lei.
Înainte de a se anunţa codul galben de ninsoare şi vreme rea valabil în acest sfârşit de săptămână, Primăria Brăila a făcut un "recesământ" al gropilor apărute în ultimele săptămâni şi a ajuns la concluzia că sunt minim 500 de bucăţi, de mărime mare sau medie. Cele mici nici n-au mai fost puse la socoteală. Specialiştii Primăriei spun că fenomenul este unul oarecum normal, date fiind condiţiile din oraşul nostru. Condiţii de ordin natural dar şi administrativ! Cele naturale se referă la structura solului, format din loess nisipos, ce îşi pierde portanţa în condiţii de umezeală. Astfel, spun cei de la Primărie, după topirea zăpezii şi ploile din ultima vreme, s-au produs surpări subterane ce au afectat fundaţia străzilor, ducând la apariţia gropilor. Cele de ordin administrativ ţin de covorul asfaltic vechi de 30 - 40 de ani, care ar fi trebuit înlocuit de mult cu unul nou. Din cauza îmbătrânirii, asfaltul şi-a pierdut proprietăţile iniţiale, iar acum se fărâmiţează mult mai repede în condiţii de umezeală şi de fluctuaţii ale temperaturilor.

Plombări pe toate străzile, la primăvară!

Acestea sunt explicaţiile Primăriei pentru gropile din carosabil. Ce soluţii sunt, totuşi, pentru ca să scăpăm de gropi? Plombările! Care se vor face la fel ca în anii trecuţi, odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii. Totuşi, pentru că în unele zone chiar nu se mai poate circula din cauza craterelor din carosabil, Primăria a început reparaţiile prin plombare încă de acum, la începutul lui februarie. Joi, s-au făcut lucrări pe şoseaua de centură a municipiului, în zona liniei de tramvai care duce spre staţiunea Lacu Sărat. "Deocamdată, facem reparaţii doar pe arterele cele mai intens circulate. Punem plombe aici, pe şoseaua de centură, şi mai avem în vedere şi câteva străzi principale, cum este Calea Galaţi. Pe cele secundare vom face reparaţii la primăvară, fiindcă încă e iarnă şi s-au anunţat iar ninsori, deci ne aşteptăm din nou la zăpadă şi gheaţă care să provoace noi probleme pe carosabil", ne-a declarat Vasile Trandafir, din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Brăila.
Nu doar gropile de pe străzile asfaltate reprezintă o problemă la ora actuală în municipiu. Există străzi, în zone periferice precum Chercea, Catanga, Lacu Dulce, Radu Negru sau Brăiliţa, unde nu se poate ieşi din casă fără cizme de cauciuc. "Este un noroi şi o mizerie de nedescris la noi în cartier. După ce că nu mai putem ieşi să cumpărăm o pâine de la magazin de frică să nu ne muşte haitele de câini maidanezi, acum ne mai trebuie şi cizme, că altfel n-avem cum să răzbatem prin noroiul de pe străzi", se plânge un locatar al cartierului Catanga, situat în zona Apollo, în spatele fostului sediu al "Plafar". În zona respectivă s-au montat recent conducte de canalizare, iar străzile au fost refăcute superficial, la fel ca în multe alte zone din oraş, astfel că, inevitabil, după fiecare ploaie apare noroiul. Primăria spune că va asfalta şi aceste străzi, pe viitor, când va avea banii necesari.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro