Mergi la conţinutul principal

Ansamblul "Muguraşul" a cucerit Turcia

Profesorul îndrumător, maestrul coregraf Lipan Vasile, este cel care i-a ajutat să pregătească spectacolele prezentate atât în ţară cât şi în străinătate. Pentru a ajunge la performanţă, ei se antrenează săptămânal, ore întregi în cadrul Palatului.
Gabriel Şomoiag, Roşca Elena, Vlad Ana, Drăghici Albert, Ciobanu Georgiana, Ababei Dragoş, Popa Ionuţ, Mangiurea Cătălina, Trocaru Ionuţ, Ghidescu Alexandra, Negrea Marian, Neculai Emilia, Bordeianu Valentin, Miu Alina şi Şoga Laura sunt tinerii ce au reprezentat Brăila la diferite competiţii şi festivaluri.

Premii şi aprecieri la nivel naţional

În această formulă, ansamblul "Muguraşul" a fost apreciat şi recunoscut la nivel naţional datorită spectacolelor impresionante pe care le-a susţinut de-a lungul timpului. Tinerii au participat de patru ori la festivalul "Am fost şi-om fi" de la Sighet, unde au cîştigat de trei ori premiul I şi o dată premiul de Excelenţă. Ansamblul a participat şi la "Peştişorul de aur" - Tulcea, dar şi la concursul organizat de comuna Gemenele unde au primit Premiul Special al Juriului. De curînd au dansat şi la festivalul "Generaţia Mileniului III" - Bucureşti, unde s-au clasat pe primul loc. Una dintre marile realizări ale grupului este prezenţa consecutivă la Festivalul Tradiţional al Sporturilor, în baza programelor oraşelor înfrăţite Brăila şi Bursa, Turcia.

Brăilenii i-au impresionat pe turci

Membrii ansamblului "Muguraşul" au stat şase zile în Bursa, timp în care au cunoscut cultura turcă, dar au şi împărtăşit turcilor tradiţiile româneşti. Artiştii brăileni au susţinut diferite spectacole şi defilări, impresionînd privitorii şi ieşind în evidenţă atât prin coregrafia complexă, cât şi prin costumele autentice asigurate de Palatul Copiilor Brăila. La această "răscruce culturală" au mai participat şi reprezentanţi din Bulgaria, Ungaria, Cipru şi Turcia. Acest "mozaic cultural" a oferit atât românilor, cît şi celorlalţi participanţi, ocazia de a observa şi înţelege tradiţiile celorlalte popoare. Elevii brăileni au fost încântaţi şi de prestaţiile celorlalte ţări: "Cipru a prezentat tradiţia măritişului, pregătirile necesare din acest punct de vedere. Bulgaria, dansul fetelor. Turcii au prezentat un dans al pregătirii de luptă, iar Ungaria a dansat o horă din sat. Spectacolul a fost frumos prezentat şi foarte clar. A fost foarte interesant", povesteşte Ana.
Dansurile brăilenilor au fost antrenante şi complexe, solicitându-i din plin pe tineri, dar atragând atenţia celor prrezenţi. "Ne-am simţit bine şi alături de băieţii echipei de handball de la LPS ce ne-au însoţit. Ei au obţinut locul 2, şi ne-am bucurat alături de ei aşa cum şi ei au fost alături de noi. Oficialităţile din Bursa au fost încântate de reprezentaţiile noastre. Organizarea spectacolelor a fost bună şi chiar ne-am simţit foarte bine pe scenă. Nu am simţit oboseala", mărturiseşte Cătălina.

"Gazdele ne-au devenit prieteni. Amintiri de neuitat"

Pe parcurusul perioadei petrecute în Bursa, elevii au fost găzduiţi de familii din Bursa, ai căror copii învăţau la liceul unde ei au dansat în repetate rânduri. Astfel, această călătorie nu a reprezentat numai o cale de a face cunoscute tradiţiile româneşti, ci şi o ocazie de a cunoaşte direct modul de viaţă al turcilor, de a relaţiona cu ei. "La gazde ne-am făcut prieteni, chiar dacă stăteam în familie mai mult seara, după spectacole. Unii dintre noi au mers a doua oară la aceeaşi gazdă. A fost puţin dificil să comunicăm pentru că ei nu prea vorbesc engleză. Însă au fost foarte deschişi cu noi...şi foarte primitori", spune Ionuţ.
"După părerea mea, gazdele care locuiesc în afara oraşului ţin mai mult la tradiţii. A fost o experienţă intersantă. Eu am stat la o familie formată din iugoslavi şi bulgari...ceea ce a sporit curiozitatea", povesteşte Cătălina. "Am fost uimită de un obicei de-al lor...ne-au spălat pe picioare şi ne-au dat apă cu lămâie...prima dată am fost uimită", spune Georgiana.
Bucătăria turcă i-a surprins pe brăileni datorită numeroaslor feluri de mâncare pe care aceştia le-au încercat. În acelaşi timp, vizita aceasta le-a dat ocazia să înveţe să negocieze în bazar.

Hagi, Ceauşescu şi Becali

Tinerii brăileni au fost uimiţi să observe că acolo imaginea României era reprezentată de Hagi, Ceauşescu şi Becali. "Turcii nu au avut prejudecăţi. Au fost primitori şi deschişi cu tot ceea ce înseamnă nou", îşi aminteşte Dragoş.Tinerii români nu au ezitat să discute cu elevii turci şi despre sistemul educaţional, despre felul în care elevii frecventează o şcoală, ce implică de fapt cursurile etc. "Sistemul educaţional este mai lejer după părerea mea! De exemplu, în clasa a 12-a ei dau BAC - ul la mai puţine obiecte, incluzînd şi obiecte ce ţin de religie. Şcolile au mai multe facilităţi. Un lucru curios este că la începutul orelor elevii cântă imnul. Fiecare şcoală are uniformă, reguli poate mai stricte, dar şi civilizaţia este la un alt nivel...", accentuează Ionuţ.
"Ne bucurăm că am reprezentat ţara şi oraşul cu succes. Suntem recunoscători pentru că am primit spirjinul Primăriei, al ISJ - ului şi al directoarei Toncea Mariana. Participând la acest schimb cultural, am învăţat lucruri noi. Am vrea să repetăm această experienţă. Suntem mândri că am reprezentat România cu cinste", spune Gabriel. "Turcii s-au ataşat mult de noi încât au început să plângă la plecare, am rămas prieteni. Am rămas uimită de faptul că, la plecare s-au aşezat în faţa autocarului drept semn ca ar vrea să mai rămânem", mărturiseşte Emilia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro