Mergi la conţinutul principal

Aerodromul din Ianca va intra în reabilitare

• este vorba despre o licitație în valoare de peste 12,5 milioane lei, derulată de Aeroclubul României, ce prevede atât modernizarea pistei, cât și reabilitarea hangarelor și anexelor • după ce va fi scos la lumină, aerodromul din Ianca va deveni Aeroclub Teritorial Brăila, iar tinerii vor avea ocazia să practice gratuit sporturi aeronautice

 

Se fac pași concreți pentru “scoaterea din ruine” a Aerodromului din Ianca. După ce anul trecut, printr-o hotărâre de Guvern, obiectivul a fost dat în administrarea Aeroclubului României, care dorește înființarea unui aeroclub teritorial la Brăila, în prezent este în derulare o licitație pentru atribuirea contractului privind reabilitarea aerodromului. Licitația a fost lansată vara aceasta și potrivit anunțului din SEAP (Sistemul Electronic al Achzițiilor Publice), proiectul prevede reabilitarea hangarelor și anexelor și modernizare pistei. Valoarea contractului este de circa 12,5 milioane lei, din care 410.000 lei pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică, respectiv 12.100.000 pentru execuția lucrărilor. Partea de proiectare ar trebui să dureze două luni, iar pentru execuția lucrărilor termenul este de opt luni, lucrări ce  vor demara odată cu emiterea ordinului de începere al lucrărilor, după obținerea autorizației de construire.

Terenul pe care este situat Aerodromul Ianca are o suprafață de 270.000 mp, pe care există o pistă de aviație, bretele și căi de rulare. Transformarea acestuia în Aeroclubul Teritorial Brăila reprezintă un proiect al Aeroclubului României prin care se dorește facilitarea accesului tinerilor interesați la activitățile aeronautice sportive, aspect ce va avea un efect direct asupra dezvoltării comunității locale și naționale. Primele detalii despre acest proiect au fost făcute publice anul trecut de către George Rotaru, președintele Aeroclubului României. Prezent la Brăila, acesta declara că tinerii cu vârsta de minim 16 ani vor putea participa la cursurile gratuite de parapantism, parașutism și zbor cu avioane ultraușoare. După ce se înscriu la unul din cele trei cursuri, elevii parcurg un curs teoretic, iar după circa trei luni susțin un examen scris. La parașutism se dă și un examen fizic pentru că ai nevoie de o condiție fizică bună. Cei mai pregătiți elevi obțin un loc gratuit, după care vor începe pregătirea cu instructorul pe aerodrom. La 17 ani, cursanții își pot lua licența de pilot.

Anual, Aeroclubul României școlarizează gratuit cel puțin 3.000 tineri, din care 1.000 încep să zboare și aproximativ jumătate își iau licența de zbor. După aceea, tinerii participă la competiții interjudețene, cei mai buni ajung la fazele naționale și ulterior la internaționale. De asemenea, odată ce obțin licența de pilot tinerii se pot orienta și către alte ramuri ale aviației, cum este aviația civilă sau militară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro