Mergi la conţinutul principal
Economia Brăilei merge din rău în mai rău

Abonați la șomaj

* dacă până de curând existau câteva sute de posturi scoase la concurs, în prezent doar 96 de oferte de muncă sunt disponibile prin AJOFM Brăila * printre cei care fac angajări se numără câteva unități de învățământ din Brăila * veștile proaste sunt confirmate și de Statistică

 

Nu mai e nicio supriză că pandemia de coronavirus a afectat grav sectorul economic, iar acest lucru se vede cel mai bine din statisticile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila. Dacă înainte de izbucnirea pandemiei instituția transmitea săptămânal comunicate în care erau disponibile 300, 400 locuri de muncă sau chiar mai multe, iată că la începutul lui 2020 numărul posturilor disponibile prin AJOFM Brăila este sub 100. Dacă excludem ofertele de angajare în insituțiile publice, vom observa că rămân și mai puține oferte de angajare din zona privată.

După cum ne-a transmis instituția prin cel mai recent comunicat de presă, locuri de muncă sunt disponibile ca ambalator manual, asistent farmacie, agent de securitate, călcătoreasă lenjerie, cofetar, conducător auto transport rutier de mărfuri, confectioner-asamblor articole din textile, confecționer prelucrător în industria textilă, croitor, designer pagini web. economist în comert și marketing, faianțar, farmacist, inginer căi ferate, drumuri și poduri (inginer proiectant), lăcătuș mecanic, montator pereți și plafoane din gips-carton, mecanic auto, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, operator date, patiser, spălător vehicule, vânzător, zidar/rosar/tencuitor și zidar pietrar.

“Această pandemie se resimte peste tot, inclusiv la noi. Locurile de muncă vacante sunt un efect a ceea ce se produce la nivelul pieței muncii locale, naționale și așa mai departe. Dacă angajatorii au locuri vacante și activitatea se extinde, atunci avem mai multe locuri de muncă vacante. Dacă activitatea se restrânge, automat numărul locurilor de muncă vacante scade. Mai e și perioadă de iarnă când întotdeauna locurile de muncă au fost mai puține decât în restul anului. Deci efectele pandemiei se văd. Nu știm când își va reveni piața locurilor de muncă, nici marii analiști economici nu cred că vă pot oferi un răspuns concret”, ne-a declarat Laurenția Vasilescu, purtător de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila.

Pe lângă aceste oferte din zona privată, mai sunt câteva locuri de muncă ce pot fi ocupate prin concurs în instituțiile publice. Concret, potrivit site-ului posturi.gov.ro, se caută subingineri și muncitor necalificat pentru Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor Brăila. Și unitățile de învățământ fac angajări. Școala Gimnazială ”George Coșbuc” are nevoie de contabil, femeie de serviciu și lăcătuș mecanic, iar un post de îngrijitor clădiri este disponibil și la Școala Populară de Arte și Meserii ”Vespasian Lungu”. Îngrijitori se caută și la Colegiul Național “Ana Aslan” și la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”.

 

Vești proaste și de la Statistică

Potrivit statisticilor oficiale, în urmă cu două luni, la Brăila erau aproape 5.000 de șomeri, circa 79.000 de pensionari și puțin sub 70.000 de salariați, iar aceste cifre sunt elocvente în ceea ce privește dificultățile întâmpinate, în prezent, de economia județului.

Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) - citată de specialiștii Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS) - la sfârșitul lunii octombrie 2020, numărul șomerilor înregistrați la nivelul municipiului și județului Brăila era de 4.906 persoane, cu 32 mai mare față de luna precedentă. Dintre aceștia, 929 beneficiau de indemnizație de șomaj și 3.977 erau șomeri neindemnizabili. La aceeași dată, numărul șomerilor cu domiciliul în mediul urban era de 1.349 persoane (764 cu domiciliul în Municipiul Brăila). Restul, de 3.557 șomeri, își aveau domiciliul în mediul rural.

Potrivit sursei citate, rata șomajului înregistrată la sfârșitul lunii octombrie 2020, la Brăila, a fost de 4%, egală cu cea din luna precedentă, cu 0,5 puncte procentuale mai mare față de cea din luna octombrie 2019 (3,5%) și cu 0,7 puncte procentuale mai mare față de rata șomajului pe țară (3,3%).

„Din numărul total de șomeri înregistrați la Brăila, 2.100 persoane erau femei, reprezentând 42,8% din total. Totodată, rata șomajului pentru femei, la sfârșitul lunii octombrie 2020, era de 3,8%, mai mare cu 0,3 puncte procentuale față de cea înregistrată la nivel național (3,5%) și egală cu cea înregistrată luna precedentă la nivelul județului Brăila. Rata șomajului pentru bărbați, la sfârșitul lunii octombrie 2020, a fost de 4,2%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare față de cea înregistrată la nivel național (3,1%)”, precizează Direcția Regională de Statistică Brăila.

Precizăm că, la finele lunii octombrie 2020, erau înregistrați la Brăila 69.900 de salariați, mai mult de jumătate dintre aceștia (57,5%) regăsindu-se în servicii, 36,6% în industrie și construcții și doar 5,9% în agricultură, silvicultură, vânătoare și pescuit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro