Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

600 de infecţii respiratorii şi 10 cazuri de gripă clinică confirmate în şcolile din Brăila

• în urma triajului epidemiologic, ieri, Inspectoratul Şcolar a raportat către Direcţia de Sănătate Publică Brăila peste 600 de cazuri de infecţii respiratorii şi 10 de gripă clinică • pentru a preveni răspândirea virusului gripal, elevii de la Liceul “Constantin Angelescu” Ianca poartă la ore măşti medicale de protecţie

 

Primele cazuri de gripă clinică au fost confirmate în rândul elevilor din Brăila. Ieri, în urma triajului epidemiologic realizat de personalul medical şi cadrele didactice din unităţile de învăţământ, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila a raportat 10 cazuri de gripă către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Vorbim de cazuri de gripă clinică şi nu vreun virus gripal agresiv. Astfel, patru cazuri s-au înregistrat la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza”, trei la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, două la Grădiniţa nr. 39 şi unul la Grădiniţa nr. 11. Precizăm însă că la şcolile “Alexandru Ioan Cuza” şi “Mihai Eminescu” copiii care s-au îmbolnăvit sunt din clase diferite.

“S-au confirmat trei cazuri, în trei clase diferite. Copiii nu au venit la şcoală, iar părinţii ne-au informat că sunt acasă, urmează un tratament la domiciliu, gripa fiind confirmată cu documente. Însă nu este o formă severă. Chiar dacă în fiecare sezon sunt viroze, noi, asistentul medical, diriginţii şi învăţătorii, tratăm cu toată seriozitatea triajul acesta. Nu s-a întâmplat însă să identificăm copiii care fost trimişi la şcoală răciţi sau cu simptome de gripă”, ne-a declarat prof. Victorina Ciomîrtan, directorul Şcolii “Mihai Eminescu”.

Pe lângă cazurile de gripă clinică, alte peste 600 de cazuri de infecţii respiratorii în rândul şcolarilor au fost raporatate ieri la DSP Brăila, mai bine de 500 dintre acestea fiind deja confirmate. O creştere alarmantă faţă de acum câteva zile, pe 24 ianuarie numărul cazurilor de infecţii respiratorii raportate fiind de 151. Şi dacă săptămâna trecută nu erau mai mult de trei copii bolnavi la nivel de clasă, ieri, în anumite unităţi de învăţământ s-au îmbolnavit patru, cinci, şase sau chiar şapte elevi din aceeaşi clasă. 

La nivelul judeţului Brăila au făcut obiectul triajului epidemiologic aproape 17.800 de elevi şi preşcolari.

 

La ore, cu măştile medicale de protecţie

Ieri, elevii Liceului Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca au făcut orele purtând măşti medicale de protecţie. Măsura a fost luată de conducerea unităţii de învăţământ pentru a-i feri pe copii de gripă.

“Pentru a preveni transmiterea virusului gripal, la nivelul şcolii noastre, pe lângă triajul epidemiologic realizat de către educator/învăţător/diriginte, am distribuit fiecărui elev şi profesor câte o mască medicală de protecţie. De asemenea, reamintim că în cazul apariţiei simptomelor gripei, părinţii au obligaţia de a nu trimite copiii la şcoală şi să consulte un medic de specialitate”, este mesajul scris, ieri, pe pagina de Facebook a liceului.

Precizăm că Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat la Digi24 că acolo unde, din cauza gripei, absenteismul e peste 20% într-o clasă sau într-o şcoală, inspectoratele şcolare pot lua decizia suspendarii cursurilor pe o perioadă limitată. Până vineri, atunci când elevii vor intra în vacanţa intersemestrială, personalul medical trebuie să facă zilnic triajul epidemiologic. În unităţile de învăţământ unde nu există medic sau asistent, profesorilor le revine sarcina de a verifica starea de sănătate a elevilor şi a-i trimite acasă pe cei care prezintă simptome de răceală sau gripă.
Categorie articol: 

Comentarii