Mergi la conţinutul principal

”Bacalaureatul de toamnă”. 399 candidați din Brăila vor susține din nou examenul

• probele scrise au loc pe 16, 17 și 18 august • rezultatele inițiale se vor afișa săptămâna viitoare, pe 25 august • pentru prima dată, evaluarea lucrărilor se va face digitalizat în toată țara

 

După minivacanța de Sf. Maria începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, august-septembrie 2023. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, 399 candidați s-au înscris să susțină din nou probele ”examenului maturității”, 277 absolvenți ai promoției curente și 122 candidați din promoțiile anterioare. Aceștia vor susține testările scrise în două centre de examen: Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” și Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau”.

Prima probă scrisă este cea la limba și literatura română și are loc astăzi, 218 candidați fiind așteptați în sălile de examen. Mâine, 17 august, este programată proba obligatorie a profilului, unde s-au înscris 235 candidați - 179 pentru matematică și 56 pentru istorie. Vineri, 18 august, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării, fiind înscriși 301 candidați, cei mai mulți pentru disciplinele anatomie și biologie – 167 și geografie – 97.

Primele rezultate se vor afișa pe 25 august, iar contestațiile se depun în aceeași zi, atât în format fizic, cât și electronic. La fel ca în prima sesiune, comunicare rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui și prenumelui, în confirmitate cu prevederile specifice în vigoare. Rezultatele finale se vor publica pe 29 august.

Reamintim că în prima sesiune, iunie-iulie 2023, elevii brăileni au făcut istorie, județul nostru ocupând pentru prima dată primul loc pe țară, cu o promovabilitate de 89,1%. Trei absolvenți de liceu au obținut media 10.

Ministerul Educației: Evaluarea lucrărilor se va face digitalizat

După ce anul trecut și anul acesta a fost pilotată evaluarea digitalizată la Evaluarea Națională și la sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului în două județe, Călărași și Dâmbovița, Ministerul Educației anunță că dă startul evaluării digitalizate integrale a unui examen național, începând cu sesiunea de toamnă a bacalaureatului.

Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.

”Au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată și au fost elaborate și transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă. Subliniem că procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat”, transmite Ministerul Educației.

Iată și care ar fi beneficiile acestei metode de corectare: anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării; eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării); reducerea timpului de lucru destinat evaluării; transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct; scăderea riscului erorii umane în privința: calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor; posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.

„Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologice”, a spus Ministrul Educației, Ligia Deca.

Peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul național de bacalaureat în sesiunea august-septembrie 2023.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro