Mergi la conţinutul principal

Şcoala din Movila Miresii, distrusă de un incendiu puternic

• din imaginile surprinse pe camerele de supraveghere se pare că incidentul ar fi fost provocat • în urma incendiului au fost distruse şi toate documentele şcolare • pagubele se ridică la 250.000 lei, iar primarul din comuna Movila Miresii caută acum soluţii pentru a reconstrui clădirea în care învaţă peste 70 de elevi

 

Şcoala din comuna Movila Miresii a ars din temelii! Duminică dimineaţa, o explozie urmată de un incediu puternic a distrus clădirea în care învăţau peste 70 de copii, două clase de învăţământ primar şi două de învăţământ gimnazial.

Din primele cercetări se pare că totul a pornit de la o scurgere de gaz. Mai mult, imaginile suprinse de camarele de supraveghere indică faptul că incidentul ar fi fost provocat. Trebuie precizat că imobilul ars este doar un corp de clădire al şcolii, unitatea de învăţământ principală fiind în renovare.

“Ieri (n.r. - duminică), la ora 9:30, am primit un telefon că a avut loc o explozie la Şcoala Movila Miresii. De fapt e clădirea noastră unde funcţionează provizoriu două săli de clasă şi sălile administrative ale directorului, ale contabilului şi ale secretarului de şcoală. S-ar părea, din primele cercetări, că s-a umblat la o instalaţie de gaz butan care nu mai funcţionează de multă vreme. În prezent, încălzirea se face cu sobe doar că ţeava aceea de gaz încă este montată, ca să zic aşa. Ne-am uitat pe camerele de supraveghere de sâmbătă şi am văzut că au intrat în interior doi copii undeva în prima parte a zilei şi după amiază a venit alt copil. Incendiul a fost duminică. Discutând cu cei de la ISU, acumulări de gaze se pot face într-un interval de 10-12 ore. Imaginile indică faptul că s-ar putea să fi intrat cineva acolo şi să fi umblat pe la robineţi”, ne-a declarat Dumitru Panţuru, primarul comunei Movila Miresii.

Pompierii au avut nevoie de circa trei ore pentru a stinge incendiul, focul mistuind totul, de la mobilier la documente şcolare.

“Din mobilier nu a mai rămas nimic decât scheletul metalic. În şcoală se aflau 10 tablete, două laptopuri, xerox cu imprimantă, camere de supraveghere că toată zona era supravegheată video, plus cataloage, foi matricole şi alte documente care erau în clădire. Acestea sunt greu de reconstituit. Inclusiv ştampila directorului n-am mai găsit-o”, a adăugat edilul comunei.

 

Se caută soluţii

 

Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac şi inspectorul şcolar general Cătălin Canciu au mers în comuna Movila Miresii. Alături de primarul Dumitru Panţuru şi de directoare şcolii, prof. Mirela Brezuică, aceştia au căutat soluţii pentru elevii care învaţă acolo, în condiţiile în care şcoala principală este în modernizări de aproape doi ani, iar lucrările s-au prelungit cu încă un an.

“Astăzi (n.r- ieri) am adus un proiectant să vedem ce putem face. Ştiu că timpul e scurt, două luni, dar încercăm să găsim o soluţie cu domnul prefect, cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, să primim nişte bani. Dacă nu primim bani o să renunţ la un proiect de asociere cu CJ şi banii de acolo să îi cer şi mai pun eu partea mea de contribuţie să reabilităm şcoala. Eu sper până la 15 septembrie să fie gata reparată  şi copiii să aibă unde să înveţe. Aş avea ca variantă de rezervă să mutăm copiii la Şcoala din Ţepeş Vodă care are 3-4 clase disponibile şi ar putea să înveţe două clase dimineaţa, două după-amiază. Am trei microbuze şcolare, angajez de urgenţă un al doilea şofer şi 2-3 luni cât va dura reparaţia ne asigurăm că elevii merg la şcoală. Dar noi sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să o terminăm la 9 septembrie când se deschide anul şcolar”, ne-a mai declarat Dumitru Panţuru.

La rândul său, preşedintele CJ, Francisk Chiriac ne-a spus că s-au găsit formule prin care şcoala să fie reconstruită. Până atunci însă angajaţii şcolii lucrează de zor la recuperarea documentelor arse în incendiu.

“Am reuşit să recuperăm o parte din cataloage, registre etc. Eu spun că vom reuşi să refacem arhiva pentru că arhiva mare o avem la un alt corp de clădire. Aici aveam doar documentele după care lucram acum. Colegele mele au început deja să centralizeze documentele necesare copiilor care vor să se înscrie la liceu în etapa a doua”, ne-a spus prof. Mirela Brezuică, directoarea liceului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro