Mergi la conţinutul principal

Încă o creșă la Brăila pe banii Ministerului Dezvoltării

* după ce la finele anului trecut au fost făcuți primii pași pentru realizarea unei creșe moderne prin Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții (CNI) în imobilul din Str. Cezar Petrescu, nr. 9A, luna trecută, consilierii municipali au mai dat startul unui proiect similar * pe aceeași procedură, Ministerul Dezvoltării va realiza o altă creșă de 40 locuri în curtea Colegiului Tehnic ”C.D. Nenițescu” de pe Șoseaua Buzăului nr. 15 * primarul Marian Dragomir s-a arătat încântat de acest demers, amintind că pe lângă acestea două, municipalitatea are în construcție, pe fonduri europene, o creșă la intersecția dintre Strada Chișinăului cu Strada Grigore Alexandrescu

 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Compania Națională de Investiții (CNI) au acceptat o nouă locație din Municipiul Brăila unde să realizeze o creșă modernă în cadrul unui Program Național de construcții de interes public sau social. Este vorba despre construirea unei creșe mici, de 40 de locuri, în curtea Colegiului Tehnic ”C.D. Nenițescu” (fostul liceu de Chimie) de pe Șoseaua Buzăului, nr. 15. Demersul vine după ce, în luna noiembrie 2021, s-a dat startul unui alt proiect similar, tot prin acest program, care vizează realizarea unei creșe în imobilul din Str. Cezar Petrescu, nr. 9A.

Mai exact, în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal (CLM) Brăila de la finele lunii februarie, consilierii au dat ”undă verde” pentru predarea către Ministerul Dezvoltării a acestui spațiu din curtea liceului. Totodată și-au luat angajamentul că municipalitatea va asigura condițiile pentru realizarea obiectivului.

Guvernul României, prin CNI, derulează Programul Național de construcții de interes public sau social - subprogramul unități și instituții de învățământ de stat, prin care se are în vedere realizarea unor noi unități de învățământ pentru educație timpurie. Primăria Brăila a depus o solicitare de înscriere ce a vizat două amplasamente: Str. Cezar Petrescu nr. 9A și Șoseaua Buzăului nr. 15, lot 1. Potrivit raportului de specialitate al proiectului aflat la mapa consilierilor, în luna ianuarie, CNI a transmis o adresă Primăriei prin care a adus la cunoștință faptul că acest obiectiv investițional a fost introdus pe Lista sinteză a subprogramului ”Unități de învățământ de stat.

 

Municipiul Brăila va avea trei creșe moderne, realizate prin fonduri externe

Indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv sunt următorii: Suprafața terenului este de 2.525,84 mp cu deschidere la stradă de 41,10 m. Clădirea ar fi în regim parter cu suprafață construită de 1.244,68 mp. Aceasta va deservi patru grupe de copii, cu un număr total de 40 locuri. Valoarea investiției de la CNI este de 12.249.269,78 lei cu TVA. La rândul său, Primăria și-a luat angajamentul că va finanța partea antemergătoare a acestui proiect: avize, racorduri la utilități etc. Deja s-au bugetat 200.000 lei pentru această etapă.

Primarul Marian Dragomir s-a arătat încântat de faptul că Ministerul Dezvoltării a luat decizia de a finanța realizarea a două creșe în Municipiul Brăila, în cadrul programului pe care îl are în derulare.

”Primăria Municipiului Brăila are în construcție în momentul de față, pe fonduri europene, o creșă la intersecția dintre Strada Chișinăului cu Strada Grigore Alexandrescu. Am depus documentele, s-au aprobat și suntem în procedură de demolare a construcțiilor vechi pentru realizarea unei creșe pe Strada Cezar Petrescu, lângă Școala Mihail Kogălniceanu, pe acel teren viran și abandonat. ”În plus, am obținut acordul de principiu al Ministerului, pentru a depune documentele în vederea construirii celei de-a treia creșe noi în Municipiul Brăila în incinta curții Liceului de Chimie”, ne-a transmis Dragomir.

Potrivit documentației ce a fost aprobată de consilieri, imobilul din Șos Buzăului nr. 15 este înscris în inventarul domeniului public al Municipiului Brăila și are următoarele elemente de identificare: terenul în suprafață real măsurat este de 25.523 mp, pe care sunt amplasate opt construcții (C1, C2, C3, C6, C7, C8, C13 și C16). Așa cum am precizat, în respectiva locație își desfășoară activitatea Colegiul Tehnic ”Constantin D. Nenițescu”, care deține un spațiu excedentar.

”Predarea se va face către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții «CNI» SA, pe bază de protocol, a amplasamentului situat în Municipiul Brăila, Șos. Buzăului nr. 15, lot 1 și aflat în proprietatea Municipiul Brăila, domeniul public, în suprafață teren de 2.525,84 mp (cu lățimea minimă de 41,10 m și lungimea minimă de 63,90 m) din totalul de 25.523 mp (...) liber de orice sarcini, în vederea și pe perioada realizării (...) obiectivului de investiții Construire Creșă Mică, se arată în proiect.

De asemenea, se precizează că amplasamentrul este viabilizat, conform documentelor urbanistice. Totodată, că în cadrul CLM se vor aproba sumele necesare finanțării cheltuielilor pentru racordurile la utilități (electricitate, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat etc.). Consiliul Local va asigura în condițiile legii suprafețele de teren necesare pentru depozitarea și organizarea șantierului. De asemenea, prin Serviciul de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) se va ocupa de depozitarea materialelor inerte rezultate din demolare. Mai mult, CLM se obligă să mențină destinația creșei și să o întrețină pe o perioadă de minim 15 ani după ce a luat-o în primire.

Acest proiect a fost aprobat cu unanimitate de voturi în ședința ordinară a CLM Brăila din 28 februarie.

Reamintim că, în luna iulie 2021, Ministrul Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke, a venit în vizită la Brăila pentru a lansa această propunere către primarul Marian Dragomir privind înființarea de creșe moderne cu bani guvernamentali. Ministrul a anunțat atunci faptul că la nivelul Guvernului s-au realizat deja studii de fezabilitate pentru trei tipuri de proiecte de creșă: până în 50 de locuri, 70 locuri și 110 locuri. Primarul Marian Dragomir a anunțat că este interesat de propunerea venită dinspre Ministerul Dezvoltării și a pornit demersurile pentru acest deziderat, propunând cele două locații.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro