Ziua Mondială a Primului Ajutor, sărbătorită pe 11 septembrie, a fost marcată de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie (FISCR) prin publicarea raportului intitulat "Primul ajutor pentru un viitor mai sigur". Documentul îndeamnă guvernele şi partenerii să implementeze măsuri concrete pentru reducerea diferenţei de pregătire în domeniul acordării de prim ajutor între comunităţile bogate şi cele sărace, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
România se numară printre ţările care au luat deja măsuri în acest sens. Societatea Naţională de Cruce Roşie desfăşoară prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE - Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) un proiect de dezvoltare a unui sistem naţional standardizat de formare în prim ajutor de bază în conformitate cu standardele europene în vigoare. Scopul principal al proiectului este de a dezvolta un sistem de pregătire a instructorilor Crucii Roşii Române pentru a oferi cursuri în domeniul acordării primului ajutor de bază. De asemenea, un alt aspect important vizat de către acest proiect este informarea populaţiei cu privire la importanţa dobândirii acestor cunoştinţe.
Fondurile primite vor fi folosite pentru echiparea centrelor de formare în prim ajutor de bază, înfiinţate în toate filialele Crucii Roşii din fiecare judeţ. Astfel, 5.000 de voluntari vor putea beneficia de formare gratuită în acordarea primului ajutor pe durata derulării proiectului. Norvegia este donatorul principal al mecanismului financiar SEE, având o participare de peste 90% din totalul de fonduri alocat României.