Brăilenii sunt așteptați la sărbătoarea Bobotezei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii sunt așteptați la sărbătoarea Bobotezei

* luni, 6 ianuarie, ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Nașterea Domnului”, în prezența credincioșilor și a oficialităților * de la ora 10:30, se va merge în procesiune pe Calea Călărașilor, cu icoana Bobotezei în frunte, până la scena de la Faleză * aici, ierarhul va oficia slujba de sfințire a Apei Celei Mari * la ora 12:00, se dă startul concursului pentru prinderea Crucii de Bobotează

 

 

 

Brăilenii de toate vârstele sunt așteptați luni, 6 ianuarie, la manifestările prilejuite de marea sărbătoare a Botezului Domnului (Boboteaza).

Până sâmbătă după-amiază erau înscriși patru brăileni pentru concursul de Bobotează din acest an. Cei interesați se mai pot înscrie, însă, până duminică, 5 ianuarie, inclusiv, la sediul Primăriei Municipiului Brăila. Doritorii trebuie să prezinte o adeverință de la medicul de familie care să ateste că nu au boli cronice, precum și un EKG făcut recent.

Programul manifestărilor cu caracter religios organizate cu prilejul marii sărbători creștine a Botezului Domnului de luni, 6 ianuarie 2025, este următorul:

Ora 08:00 - 10:30, Catedrala „Naşterea Domnului” din Bariera Călărașilor: Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Dr. Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos;

Ora 10:30 - 11.00: Procesiune de la Catedrala „Naşterea Domnului” către Faleza Dunării, pe traseul Bariera Călăraşilor - Calea Călăraşilor - Parcarea Primăriei Municipiului Brăila - Scena de la Faleza Dunării;

Ora 11:15 - 12:00, Scena de la Faleza Dunării: Slujba de Sfintire a Apei Celei Mari (Agheasmei Mari) oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi;

Ora 12:00: Momentul aruncării şi prinderii Crucii în Dunăre (concursul de Bobotează).

 

Semnificația Bobotezei

 

Sfințirea caselor credincioșilor se face prin stropirea cu Aghiasma Mare în Ajunul Bobotezei și prin slujba sfeștaniei ce se săvârșeste la mutarea în casă nouă și care se repetă în fiecare an (sau chiar mai des, atunci când lucrarea răului se face simțită în vreun fel). Apa sfințită de preot poartă în ea puterea curățitoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc.

Atunci când face sfințirea apei, preotul se roagă ca „apa aceasta să se sfințească cu puterea, cu lucrarea și cu pogorârea Sfântului Duh”, „pentru ca să se pogoare peste ea lucrarea cea curățitoare a Treimii celei mai presus de fire”, „pentru ca să fie tămăduitoare sufletelor și trupurilor și izgonitoare a toată puterea cea potrivnică” și pentru ca „prin gustarea și stropirea cu apă sfințită să ne trimită Dumnezeu binecuvântarea Sa, care spală întinăciunea patimilor”.

Cunoaștem din Sfânta Scriptură că nu doar poporul a venit la râul Iordan ca să se boteze, ci și Hristos Însuși. Însă Iisus a venit la Ioan și i-a cerut să-L boteze nu pentru că avea nevoie de curățire de păcate, căci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinți creația. Prezența preoților în casele credincioșilor de Bobotează ne descoperă că nu doar credincioșii vin spre Biserică, ci și Hristos, prin cler, vine către ei. Mântuitorul nu stă închis într-o biserică, ci este dus, în chip tainic, în casele credincioșilor, spre a întări comuniunea cu ei.

Sfințirea caselor cu Aghiasma Mare le oferă credincioșilor mai multă putere spre implinirea voii Lui Dumnezeu; astfel, fiecare familie devine o Biserică mărturisitoare. Așa cum mărturisesc și cântările bisericești, nu soldații romani au fost cei care I-au întins Mântuitorului mâinile pe cruce, la Golgotha, ci Hristos Însuși își deschide brațele într-un semn de iubire dusă până la sacrificiu, din dragoste față de Dumnezeu Tatăl și față de noi, oamenii. Și în chipul acesta caută să intre și în casele noastre, de Bobotează, ca să reverse peste noi iubirea cea dumnezeiască.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro