Spitalul Judeţean trebuie reorganizat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Spitalul Judeţean trebuie reorganizat

Situaţia de la Spitalul Judeţean Brăila s-a mai calmat după ce, în urma celor două zile de proteste, angajaţii şi-au primit salariile pe luna august fără să le mai fie reduse sporurile, aşa cum a încercat conducerea unităţii. Comisia Ministerului Sănătăţii a finalizat evaluarea cauzelor care au dus la situaţia conflictuală creată în Spitalul Judeţean Brăila. Raportul înaintat ieri ministrului Sănătăţii subliniază că "sunt necesare măsuri de reorganizare a unităţii medicale pentru eficientizarea activităţii, dar cu respectarea, din partea managementului, a normativelor în vigoare privind acordarea unor drepturi ale personalului angajat, în condiţiile legii". Comisia a mai arătat că, din cauza structurii organizatorice actuale, există o serie de profile de activitate subdivizate care duc la dublarea unor servicii. Mai mult, arată reprezentanţii MS, sunt neglijate serviciile acordate în ambulatoriul integrat şi este supradimensionată schema de personal administrativ. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au constatat că, deşi contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt în scadenţa de plată, există cheltuieli de personal de peste 85%, lunar. Ministerul Sănătăţii a plătit toate arieratele pe care spitalul le avea către furnizori, în valoare de aproximativ 26 milioane de lei. Unitatea sanitară se află în administrarea Consiliului Judeţean Brăila, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii îşi manifestă disponibilitatea pentru continuarea unui dialog democratic, în vederea rezolvării reorganizării unităţii, în cadru legal.

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a informat consilierii, la şedinţa de joi, despre apariţia ordinului Ministerului Sănătăţii prin care au fost plătite arieratele acumulate de spitale până la data de 30 iunie 2010, în sarcina CJ rămânând de achitat datoriile pe care Spitalul Judeţean le are la bugetul de stat. Suma se ridică, potrivit datelor avansate de managerul Rodica Sin, la discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor, la 50 miliarde lei vechi, reprezentând cote şi impozite neplătite.

Federaţia Sanitas cere un nou control ministerial la Brăila

Federaţia "Sanitas" din România cere efectuarea unui nou control ministerial la Spitalul Judeţean Brăila, arătând totodată că hotărârea Comitetului Director privind suspendarea acordării unor sporuri nu respectă legislaţia în vigoare. Punctul de vedere al federaţiei vine ca răspuns la sesizarea înaintată marţi de către Sindicatul Sanitas Brăila, în care a fost relatat modul în care s-au desfăşurat şedinţele Comitetului Director. În opinia Federaţiei Sanitas, conducerea Spitalului Judeţean Brăila face confuzii între normele de aplicare pentru plata orelor prestate în cadrul graficului normal de lucru, inclusiv sâmbăta, duminica şi sărbătorile legale şi cele prevăzute pentru plata orelor suplimentare în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. "În acest sens, vom solicita urgent precizări clare Ministerului Sănătăţii, deşi prevederile acestor acte normative se aplică din anul 1993 (plata orelor efectuate sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale). Sporurile prevăzute de lege şi de regulamentele de sporuri se acordă în strictă concordanţă cu actele normative în vigoare. Hotărârea Comitetului Director, în acest caz, nu constituie temeiul legal", se arată în adresa semnată de prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Adrian Bîrea. Federaţia Sanitas va solicita în continuare măsuri corespunzătoare şi efectuarea unui nou control, privind modul de conducere al unităţii şi gestionarea resurselor financiare. "Federaţia ne-a ajutat foarte mult, în aceste momente în care situaţia de la Brăila a fost deosebit de gravă. Punctul de vedere exprimat arată încă o dată ceea ce Sindicatul Sanitas Brăila a susţinut, anume că hotărârea Comitetului Director privind reducerea sporurilor este ilegală", a declarat Aurelia Chelariu, liderul Sanitas Brăila.

Sanitas Brăila a atacat în instanţă hotărârea Comitetului Director

În sesizarea sindicaliştilor brăileni se arată că organizaţia nu a fost de acord cu reducerea sporurilor, măsură discutată în şedinţa Comitetului Director din data de 10 septembrie, în care s-a evaluat activitatea din Comisia Paritară privind redimensionarea structurii organizatorice a spitalului. "A urmat apoi o discuţie referitoare la bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului, intenţia unităţii fiind de a diminua sporurile de loc de muncă, de a nu mai acorda sporul de 15% pentru ture şi de 100% pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale. Sindicatul Sanitas nu a fost de acord cu aceste măsuri atrăgând atenţia conducerii unităţii că acestea sunt ilegale, încălcând Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate, Regulamentul de sporuri, Codul Muncii şi Legea 330. De asemenea, s-a atras atenţia că toate sumele cuvenite drepturilor salariale trebuie incluse obligatoriu în bugetul de venituri şi cheltuieli şi respectate «in integrum». Toate acestea au fost consemnate în procesul verbal al şedinţei de Comitet Director", se relatează în sesizarea Sanitas Brăila. La reluarea discuţiei şi cu celelalte sindicate reprezentative la nivel de unitate, de luni, 13 septembrie, poziţia Sanitas a fost aceeaşi ca în şedinţa anterioară. "Menţionăm că, potrivit datelor de la CJAS Brăila, există fonduri pentru plata integrală a salariilor. Ulterior şedinţei de Comitet Director, echipa managerială a luat următoarele hotărâri: diminuarea sporului la Serviciul Anatomie Patologică, la 50%, diminuarea la 50% a sporului de gardă, suspendarea indemnizaţiilor de conducere, suspendarea sporului de 100% pentru sâmbete, duminici şi zilele de sărbători legale, suspendarea sporului de 15% pentru ture. Menţionăm faptul că nu am intrat oficial în posesia înştiinţării privind Hotărârea Comitetului Director, aflând din alte surse de recalcularea salariilor. Intenţionăm să sesizăm ITM Brăila referitor la abuzurile echipei manageriale, urmând a ne adresa instanţei judecătoreşti", se mai arată în adresa Sanitas Brăila, din data de 14 septembrie. A doua zi, sindicatul a făcut demersuri către Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, care se autosesizase încă de dimineaţă. Şeful ITM Brăila, Victor Voiculeţ, a obţinut miercuri suspendarea aplicării Hotărârii Comitetului Director şi a dispus efectuarea unui control la unitatea sanitară. Tot miercuri, Sanitas Brăila a atacat în instanţă hotărârea privind reducerea sporurilor. "Chiar dacă oamenii şi-au primit acum drepturile salariale, nu retragem procesul de pe rol până când Comitetul Director nu dă curs cererii noastre, de anulare a acelei hotărâri ilegale", a mai spus Aurelia Chelariu.

Listele disponibilizaţilor nu au fost finalizate

Comisia Paritară a continuat şi ieri analiza pe secţii a normativului de personal şi nominalizarea angajaţilor care vor fi redistribuiţi sau disponibilizaţi. Listele nu au fost încă finalizate, deşi ieri expira termenul limită. Potrivit declaraţiei viceliderului Sanitas Brăila, Ionel Mucuţă, membru în Comisia Paritară, până acum s-a stabilit situaţia la circa trei sferturi din secţii, numai pentru personalul sanitar, pentru celelalte categorii (muncitori şi TESA) nefiind încă făcute propuneri. În urma celor două zile de proteste ale angajaţilor de la Spitalul Judeţean, presiunea exercitată de către conducerea Consiliului Judeţean (CJ) asupra Comisiei Paritare, de a finaliza listele celor 150 de disponibilizaţi a scăzut, astfel că nu a mai fost fixat un nou termen limită. "Abia acum se lucrează în ritm normal de analiză concretă, aşa cum trebuia de la început. Din calculele făcute, după ultima organigramă aprobată de CJ, opinia mea personală este aceea că vor pleca şi cadre sanitare, este imposibil să fie toate redistribuite, din cauză că nu s-a normat personalul cum ar fi trebuit, astfel încât să poată fi asigurate gărzile şi turele, ci s-a mers pe minim", a declarat Ionel Mucuţă. Liderul sindical a adăugat că prima organigramă aprobată de CJ, care prevedea disponibilizarea a 416 angajaţi, a fost făcută fără a se ţine cont deloc de normative, aşadar de funcţionarea normală spitalului, ci numai de calcule pur financiare. "La început nu s-a făcut analiza corectă a normativului de personal, ci analiza sumelor cu care credeau că ar merge treaba în spital, fără să mai contribuie financiar Consiliul Judeţean, cu toate că sarcina lor, dacă au preluat unitatea sanitară, este şi aceea a finanţării", a mai spus vicepreşedintele Sanitas Brăila. La un simplu calcul rezultă că CJ ar fi disponibilizat cu 266 persoane mai mult dacă hotărârea iniţială nu era anulată, în urma solicitării Sindicatului Sanitas, care atacase decizia şi în instanţă. La un salariu mediu de 1.000 lei pentru fiecare dintre aceşti angajaţi, ar rezulta o sumă de 266.000 lei, plus cotele plătite către stat, de circa 60%, aşadar încă 159.600 lei, rezultând un total de 425.600 lei, bani care ar fi rămas lunar la discreţia şefului CJ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro