Mergi la conţinutul principal

Numărul monedelor şi a bancnotelor euro falsificate retrase din circulaţie a scăzut în 2011

În 2010, au fost retrase 186.000 de monede. În 2008, numărul monedelor euro falsificate retrase din circulaţie era 195.900, iar în 2009 de 172.100.
"Moneda de 2 euro rămâne de departe moneda cea mai des falsificată, reprezentând aproape două treimi dintre toate monedele euro falsificate identificate. Numărul total de monede falsificate este foarte mic în comparaţie cu numărul total de aproximativ 16 miliarde de monede euro autentice, puse în circulaţie din rândul celor mai mari cupiuri (50 de cenţi, 1 euro, 2 euro), ceea ce este echivalent cu o monedă contrafăcută la 100.000 de monede autentice", se precizează în comunicat.
În ceea ce priveşte bancnotele euro falsificate, aproximativ 600.000 de bucăţi au fost retrase din circulaţie în 2011, potrivit datelor Băncii Centrale Europeane. Numărul total de bancnote falsificate retrase a fost cu 19,3% mai mic decât cel din 2010. Majoritatea cupiurilor falsificate sunt în continuare cele de 20 şi de 50 de euro.
"Proprietarii de magazine, întreprinderile mici şi cetăţenii sunt în mod deosebit expuşi riscului de a primi monede şi bancnote false. Combaterea falsificării banilor este, prin urmare, vitală pentru protejarea contribuabililor cinstiţi. Sunt foarte mulţumit că moneda euro este bine protejată prin activitatea OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă). Vom continua să depunem eforturi pentru a identifica monedele ilegale şi a eradica aceste activităţi ilicite din întreaga Europă", a declarat comisarul responsabil cu măsurile antifraudă, Algirdas Šemeta.
Un set amplu de măsuri de prevenire şi detectare în statele membre şi la nivelul UE au dat rezultate bune în lupta împotriva falsificării monedei euro. Acestea includ legislaţie, analiză şi cooperare tehnice, coordonarea în materie de aplicare a legii, precum şi cooperarea judiciară.
Măsurile reflectă eforturile şi progresele făcute de statele membre şi de instituţiile UE pentru a identifica şi a retrage din circulaţie monedele euro falsificate. Pentru a sprijini aceste eforturi, Parlamentul European şi Consiliul UE au adoptat un regulament care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012 şi stabileşte normele aplicabile instituţiilor financiare pentru a se asigura că toate monedele euro pe care acestea le repun în circulaţie sunt autentice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro