La Brăila, peste 5.000 de restanţieri vor intra în programele de vaccinare gratuită, pe lângă cei peste 1.000 de copii care au fost imunizaţi împotriva tuberculozei în luna iulie. Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat finalizarea procedurilor de achiziţie a vaccinurilor necesare imunizărilor care se efectuează anual, gratuit, în cadrul Calendarul Naţional de Imunizare, recunosând că "au existat unele dificultăţi în asigurarea la termen a mai multor tipuri de vaccin din cauze independente de voinţa instituţiei". Este vorba, spun reprezentanţii ministerului, despre problemele apărute la autorizarea producătorului român de vaccin BCG, Institutul Cantacuzino, şi mai multe blocaje ale licitaţiei derulate de MS pentru anumite tipuri de vaccin. Din aceste motive, la nivelul judeţului Brăila au rămas mii de persoane restanţiere la vaccinări, după cum ne-a informat dr. Andreia Gavrilescu, şef Serviciu Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila. "Nu am avut vaccinuri şi s-a acumulat o masă destul de mare de restanţieri. Concret, la vaccinarea împotriva hepatitei B, sunt 1.337 de restanţieri, iar la vaccinul combinat împotriva anti-difteriei, tetanus, tuse convulsivă, poliomelită, sunt 4.015 restanţieri", a precizat dr. Gavrilescu.
La nivel naţional au fost achiziţionate deja 411.000 de doze de vaccin ROR (vaccin anti-rubeolă-rujeolă-oreion), 494.000 doze de vaccin DTPa-VPI-HiB ( anti- difteriei, tetanus, poliomelită), 420.500 doze de vaccin Hepatitic B de tip pediatric (vaccin împotriva hepatitei B), 210.000 vaccinul DTPa (vaccin pentru copii de 4 ani anti difterie, tetanus). Vaccinurile vor fi livrate în mai multe tranşe, există doze suficiente pentru a se asigura imunizările necesare atât în calendarul şcolar, cât şi a copiilor sub 8 ani, susţin reprezentanţii ministerului.
Vaccinarea împotriva tuberculozei, realizată 80%
La începutul lunii august, Ministerul Sănătăţii a anunţat că peste 61.500 de nou-născuţi au fost vaccinaţi anti-tuberculoză, de la începutul lunii iulie, când s-a reluat vaccinarea BCG, asigurându-se astfel, aproape în totalitate, recuperarea la imunizare din perioada februarie - iunie 2010. La nivelul judeţului Brăila, dintre cei 1.340 de copii înregistraţi la vaccinarea BCG, au fost imunizaţi în cursul lunii iulie 1.089, atât nou născuţi cât şi restanţieri, ceea ce reprezintă un procent de 81% din numărul total. Vaccinarea anti-tuberculoză, sistată în urmă cu câteva luni, deoarece producătorul român de vaccin BCG, Institutul Cantacuzino, nu a mai primit autorizaţie de producţie pentru acest an, a fost reluată la 5 iulie. La propunerea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, Executivul a aprobat o hotărâre de guvern pentru achiziţionarea unui million de doze de vaccin BCG cu sprijinul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin a fost de aproape 82.000 de dolari. Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.