Medicii, după confirmarea primelor cazuri de Omicron în România: E nevoie de responsabilitate, masca rămâne o măsură de siguranță | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medicii, după confirmarea primelor cazuri de Omicron în România: E nevoie de responsabilitate, masca rămâne o măsură de siguranță

Medicii spun că apariția primelor cazuri confirmate de Omicron în România nu este surprinzătoare și nu trebuie să ne panicheze, însă este nevoie de responsabilitate individuală, iar purtarea măștii de protecție se poate dovedi o bună măsură de siguranță cel puțin până când vor fi disponibile mai multe date despre virulența acestei noi variante de coronavirus.

 

„În acest moment, singura variabilă care îngrijorează este rata crescută de transmisibilitate, ceea ce ar putea să ducă la un număr foarte mare de cazuri într-un interval foarte scurt de timp. Nu avem încă informații despre formele de boală pe care le-ar da. În acest moment, datele sunt pozitive, adică ar fi forme ușoare de afectare, dar nu avem date concrete, avem probabil de așteptat câteva săptămâni până cei care se confruntă în acest moment cu cazurile de Omicron să vină cu informații care să poată să ne ajute să conturăm cât mai exact ceea ce avem de făcut legat de măsuri”, a declarat la Digi24 Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

 

Vaccinul și masca, cele mai bune arme

„Până atunci, cu siguranță tot mai multe informații susțin că vaccinul administrat crește imunitatea și protejează de o formă severă de boală, prin urmare, știm ce avem de făcut, cel puțin până în acest moment, la datele care sunt”, a adăugat medicul.

Beatrice Mahler spune că există posibilitatea ca varianta Omicron să aducă valul 5 al pandemiei în România, dar este mult prea devreme să spunem că valul 5 va fi determinat doar de către tulpina Omicron.

„Cert este că este o tulpină care va trebui atent monitorizată, pentru că se transmite extrem de intens și pentru avem date care indică faptul că și persoane care au trecut prin boală sau persoanele vaccinate au risc de a se reinfecta sau de a se infecta cu varianta Omicron, masca reprezintă o măsură de siguranță care în acest moment trebuie să fie luată în calcul de fiecare dintre noi”, a subliniat dr. Beatrice Mahler.

Managerul spune că în acest moment, la Institutul „Marius Nasta” doar jumătate din paturi sunt ocupate și sunt paturi libere inclusiv în terapie intensivă, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte multe săptămâni. „E o perioadă bună, mi-aș dori să țină cât mai mult și sincer, mi-aș dori să nu mai ajungem niciodată în situația în care am trecut prin valul patru, dar sunt lucruri de făcut împreună, noi cei din spital împreună cu societatea, cu oamenii, care cu siguranță vor înțelege la un moment dat că evoluția unei pandemii depinde de fiecare dintre noi”, a punctat Beatrice Mahler.

 

Lipsesc două elemente din puzzle-ul Omicron

Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul Floreasca, spune că vestea confirmării primelor cazuri de Omicron în România trebuie primită „cu responsabilitate și fără să ne panicăm”, pentru că era de așteptat să apară această variantă virală și în România.

„Știm că de fiecare dată când a fost confirmată în Europa o nouă variantă virală, undeva într-o săptămână - 10 zile, aceasta era confirmată și în România. Cu atât mai mult că Omicron este confirmată în peste 40 de țări la nivel mondial, iar Olanda a făcut o declarație extrem de interesantă și a spus că aveau două cazuri de Omicron cu două zile înainte de sosirea acelui avion din Africa de Sud, ceea ce ridică suspiciunea că varianta virală ar fi circulat cu ceva timp înainte în spațiul european”, a arătat medicul Radu Țincu.

Nu cred că măsurile restrictive vor rezolva problema, e nevoie, în schimb, de o responsabilitate, în primul rând, pentru o perioadă de două-trei săptămâni. Avem nevoie de această perioadă de timp pentru că ne lipsesc două elemente din puzzle-ul legat de Omicron: nu știm cu exactitate agresivitatea acestei variante virale și nu știm cu exactitate eficiența anticorpilor pe care îi avem fie prin vaccinare, fie la trecerea prin boală. Despre transmisibilitate știm că este mult mai transmisibilă, ceea ce ne confirmă și creșterea numărului de cazuri din Africa de Sud. Despre agresivitate - se pare că nu este o variantă virală mai agresivă, nu a fost raportat niciun caz de deces produs de Omicron, ceea ce ne arată că produce o patologie mai blândă, comparativ cu varianta Delta. Și rămâne, într-un final, să fie confirmată, într-un interval de două-trei săptămâni, și eficiența pe care anticorpii o au în fața acestei variante virale. De aceea spun că pentru următoarea perioadă de timp e nevoie de această responsabilitate, două-trei săptămâni, pentru a putea obține toate răspunsurile de care avem nevoie”, a explicat la Digi24 medicul Radu Țincu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro