A V-a ediţie a Congresului Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România a avut deschiderea oficială miercuri, 1 septembrie, la Brăila, oraşul nostru fiind pentru a doua oară gazda acestui eveniment. Ca element de noutate, în acest an organizatorii s-au gândit ca manifestarea ştiinţifică să se desfăşoare concomitent la Brăila şi Galaţi. În acest fel, nume de referinţă ale endocrinologiei din ţară participă la deschiderea unei punţi între cele două oraşe vecine, după cum a remarcat în cuvântul de deschidere dr. Victor Lepădatu, şef lucrări la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi şi consilier judeţean brăilean. La deschiderea oficială, care a avut loc la Muzeul Brăilei, a mai luat cuvântul Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, care şi-a manifestat disponibilitatea de a susţine desfăşurarea de evenimente naţionale în oraşul nostru, atât ştiinţifice, cât şi culturale ori sportive. Totodată, acesta a ţinut să sublinieze faptul că CJ a investit "mulţi bani" în spitalele recent preluate, pentru medicamente şi materiale sanitare, iar datoriile unităţilor sanitare au fost plătite de către Ministerul Sănătăţii.
Legat sufleteşte de Brăila, unde a absolvit Liceul "Nicolae Bălcescu", iniţiatorul acestui eveniment, prof. dr. Constantin Dumitrache, preşedintele Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România (AECR), a precizat că actuala ediţie este dedicată memoriei savantului român Grigore T. Popa, rămas in istoria endocrinologiei prin descoperirea sistemului port hipofizar. Preşedintele AECR a apreciat că tematica simpozionului este una "incitantă", care ridică problemele majore ale endocrinologiei, printre care: patologia endocrină autoimună, riscul cardiovascular în patologia endocrină, osteoporoza - un flagel al lumii moderne, varia, infertilitatea endocrină. Prof. dr. Dumitrache a înmânat diplome de excelenţă şi titlul de membru de onoare al AECR, pentru sprijinul acordat organizării congresului, preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, arhiepiscopului Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, care a fost reprezentat la eveniment de un consilier vicar, precum şi directorului Muzeului Brăilei, Ionel Cândea.
Congresul, care se va încheia în ziua de 4 septembrie, este organizat de Asociaţia de Endocrinologie Clinică din România în colaborare cu Institutul Naţional de Endocrinologie "C.I.Parhon", direcţiile de sănătate publică şi colegiile medicilor din Brăila şi Galaţi, Catedra de Endocrinologie a Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi.