Conflictul de la Spitalul Judeţean, la mediere | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Conflictul de la Spitalul Judeţean, la mediere

Conflictul de la Spitalul Judeţean Brăila a fost generat de lipsa de dialog dintre conducere şi sindicate. Aceasta este principala concluzie desprinsă în urma discuţiilor ce au avut loc la Prefectură, ieri, la solicitarea Sindicatului "Sanitas" privind medierea în cadrul comisiei de dialog social a conflictului dintre cadrele medii sanitare şi Comitetul Director. Solicitarea a fost făcută ca urmare a măsurilor stabilite pentru reducerea cheltuielilor spitalului. Liderul Sindicatului "Sanitas", Aurelia Chelariu, a reiterat toate momentele importante ce au avut loc după descentralizarea unităţii şi preluarea acesteia de către Consiliul Judeţean Brăila, acuzând lipsa de comunicare din partea echipei manageriale, precum şi încălcarea unor drepturi ale salariaţilor. "De atunci a început calvarul la acest spital, întrucât nu s-au respecatat prevederile Contractului Colectiv de Muncă, care stipulează foarte clar îndatorirea celor care ne-au preluat, plus Ordonanţa 58, care este încă în vigoare. Nu ne-au solicitat la niciun fel de negociere, deşi am cerut prin «n» adrese participarea noastră", a spus Aurelia Chelariu. Aceasta a relatat că încă de la constituirea Consiliului de Administraţie al spitalului s-a lovit de ostilitatea preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, care s-a arătat deranjat de faptul că liderul sindical a făcut declaraţii ziarului "Obiectiv Vocea Brăilei". "La faimoasa stabilire a Consiliului de Administraţie, când ne-a chemat la jumătatea şedinţei, am venit, dar am fost luată de la început: «Dumneata eşti Chelariu care intri în Subiectiv şi inciţi salariaţii?» «Sunt preşedintele sindicatului, sunt persoană publică şi n-am declarat nimic ilegal în acest ziar»", a relatat Aurelia Chelariu. Liderul sindical a precizat că organizaţia sindicală s-a opus măsurilor de reducere de personal şi diminuarea sporurilor, atrăgând atenţia conducerii unităţii că acestea sunt ilegale, încălcând Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate, Regulamentul de sporuri, Codul Muncii şi Legea 330. Vicepreşedintele Sanitas, Ionel Mucuţă, membru în Comisia Paritară, a atras atenţia că unii salariaţi au fost "săriţi din schemă" din cauza unor erori şi a cerut o analiză mai atentă privind redimensionarea structurii organizatorice a spitalului. În calitate de preşedinte al Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, dr. Octavian Georgescu şi-a exprimat opinia că în sistemul sanitar trebuie făcută reformă, astfel încât spitalele să devină performante. "Într-o piaţă concurenţială, dacă spitalele nu vor deveni performante, n-au decât să intre în faliment. Iar Spitalul Judeţean Brăila este în insolvenţă", a spus dr. Georgescu, care a adăugat că sistemul sanitar este subfinanţat.

Salariaţii Spitalului Judeţean nu sunt asiguraţi

Directorul economic al spitalului a adus la cunoştinţa celor prezenţi situaţia financiară a unităţii, arătând că de la 1 iulie, prin reducerea numărului de paturi cu 196, s-au pierdut şi câte 10 miliarde lei vechi în fiecare lună. "Când am venit, am găsit servicii efectuate şi fără a fi în contract cu CJAS pentru spitalizări de zi, la secţii în curs de amenajare. Pe iulie am avut în total 52 miliarde lei, pe august la fel. Începând cu 1 septembrie s-a semnat act adiţional la contractul cu CJAS, care va aduce un plus pentru spitalizarea de zi", a precizat Cristina Vrânceanu. Directorul economic a mai menţionat că în iulie s-au plătit salarii în valoare de 49 miliarde, iar în august, de 46 miliarde lei. Cheltuielile de întreţinere şi funcţionare a spitalului sunt de 20 miliarde lei în fiecare lună, dintre care circa 10 miliarde lei însemnând medicamente şi materiale sanitare. "Am găsit datorii neachitate la bugetul consolidat în valoare de 48 miliarde. Am făcut eforturi, luna trecută, pe lângă cotele datorate la bugetul statului, am achitat 3 miliarde lei în plus. Cu toate acestea, personalul spitalului nu este asigurat nici pentru sănătate, nici pentru şomaj sau pensii, deşi li se opreşte pe statul de plată. Toate sumele merg la datoriile trecute", a anunţat Cristina Vrânceanu. Aceasta a remarcat că situaţia intră într-un cerc vicios odată cu aplicarea, de la 1 iulie, a OUG 39, care spune că la aceste datorii se calculează penalităţi de 15%. În prezent, bugetul spitalului prevede o sumă de 35 miliarde lei la cheltuielile de personal. În privinţa criteriilor după care Ministerul Sănătăţii a dispus reducerea numărului de paturi de la Spitalul Judeţean Brăila, directorul economic a precizat că aceştia au fost indicatorii de performanţă, fapt confirmat de către dr. Lucica Scutaru, director coordonator interimar adjunct asistenţă medicală al DSP Brăila, care a întărit faptul că aceşti indicatori erau sub media pe ţară. Secretarul Consiliului Judeţean, Nicu Filote, a subliniat că ponderea cheltuielilor de personal în totalul bugetului este de 90%, care va trebui diminuată la 70% de la 1 ianuarie 2011, conform OG 48. "Aceste cheltuieli ne-au determinat să facem o gândire a ceea ce înseamnă numărul total de angajaţi, să vă propunem ca la acest program de reorganizare, de restructurare, să participaţi alături de conducerea spitalului şi să vă spuneţi punctul de vedere cu privire la criteriile pentru care optaţi să se facă selecţia la concedierea colectivă", a afirmat Filote.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Victor Voiculeţ, a atras atenţia atât conducerii spitalului cât şi reprezentanţilor Consiliului Judeţean, că anumite sporuri ale personalului sanitar sunt "tabu", neputând fi diminuate sau suspendate, cum ar fi sporul de 100% pentru sâmbete, duminici şi zilele de sărbători legale şi sporul de 15% pentru ture. În legătură cu acordarea sporului la Serviciul Anatomie Patologică, pe care conducerea l-a diminuat la 50%, şeful ITM a precizat că procentul trebuie stabilit, conform legii, prin negociere cu sindicatele. În ceea ce priveşte diminuarea la 50% a sporului de gardă, reprezentantul ITM a arătat că acest spor se stabileşte trimestrial de către Comitetul Director, iar indemnizaţiile de conducere sunt incluse în salariul de bază, de la 1 ianuarie 2010, conform Legii 330 a salarizării unice.
La finalul întâlnirii, prefectul Dumitru Popa a promis că toate măsurile ce vor fi luate vor respecta cadrul legal.

Prefectul, atenţionat de sindicate

Preşedintele Sindicatului Sanitas i-a atras atenţia prefectului că nimeni nu are dreptul să intervină în activitatea şi organizarea sindicală, făcând referire la îndemnul adresat de către reprezentantul Guvernului protestarilor de la Spitalul Judeţean, de a face alegeri pentru noi lideri. "Am fost înconjuraţi exact ca nişte criminali fără drept de apel. De 3-4 ori l-am acostat pe dl prefect şi am zis: «Sunteţi reprezentantul Guvernului, vă rog luaţi măsuri să intrăm, chiar dacă cineva ne contestă, noi avem fruntea sus şi suportăm». Nu am ştiut că cineva i-a incitat împotriva noastră. Până la urmă, dl prefect ar fi dat o indicaţie, că dacă nu ne reprezintă, să facem alegeri. Atrag atenţia că toate sindicatele funcţionează cu un statut aparte, suntem apolitici. După aceea am început să fim huiduiţi, am rămas acolo cu fruntea sus, ştiind că suntem foarte curaţi şi am muncit. Nu pot să spun că nu au fost şi alte instigări acolo, în niciun caz nu au fost manevraţi politic. Nici nu mi-am putut imagina că cineva se poate băga în munca sindicatelor", a spus Aurelia Chelariu. În replică, prefectul Dumitru Popa a declarat că nu a instigat mulţimea la alegeri sindicale, ci că a încercat să dezamorseze situaţia. "Am exprimat punctul de vedere că în viaţa sindicatelor nu poate nimeni interveni. Situaţia era foarte tensionată", a încercat s-o dreagă prefectul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro