Afacerea şeicilor în Insula Mare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Afacerea şeicilor în Insula Mare

• se confirmă zvonurile potrivit cărora firma care exploatează cele 57.000 ha de teren arabil din IMB va intra în proprietatea unui şeic din Emiratele Arabe Unite • în exclusivitate, Constantin Duluţe, patronul “Agricost”, ne-a declarat, ieri, că s-a decis să facă tranzacţia, că negocierile sunt aproape de final şi că, până la sfârşitul săptămânii, e convins că se vor semna documentele • Duluţe spune că va rămâne acţionar minoritar la firmă şi dă asigurări că toţi angajaţii actuali îşi vor păstra locurile de muncă, ba chiar ar urma să se mai facă angajări, în urma investiţiilor masive pe care arabii ar intenţiona să le facă aici

 

Zvonurile apărute încă de la începutul acestui an, potrivit cărora SC “Agricost” SA, firma care exploatează terenul arabil din Insula Mare a Brăilei, va fi preluată de un şeic arab se adeveresc. După ce, în urmă cu câteva luni, afirma că nu are de gând să vândă pachetul majoritar de acţiuni, actualul proprietar al “Agricost”, omul de afaceri bârlădean Constantin Duluţe, ne-a confirmat, ieri, că a decis până la urmă să facă această tranzacţie. Totodată, Duluţe dă asigurări că şi după ce va intra în portofoliul firmei  Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, “Agricost” SA îşi va păstra actualii salariaţi şi chiar va face angajări noi. Asta deoarece arabii ar intenţiona să facă investiţii masive, menite să aducă un plus de eficienţă în exploatarea terenurilor arabile din Insula Mare. Terenurile rămân în continuare în proprietatea statului român, “Agricost” SA păstrându-şi concesiunea încheiată pe o perioadă de 20 de ani, începând cu 2012.

“Da, intenţionez să vând, discuţiile sunt foarte avansate, dar încă se mai negociază anumite condiţii. Apreciez că suntem undeva la 90% şi până la sfârşitul săptămânii cred că vom finaliza. Aveam nevoie de această infuzie de capital, pentru că trebuia să ne dezvoltăm, iar singuri nu aveam cum să facem asta. Ei vor avea pachetul majoritar de acţiuni, iar eu rămân cu un pachet minoritar. Dar păstrez locul în Consiliul de Administraţie. În ceea ce priveşte salariaţii, vă asigur că nu vor fi modificări nici la nivelul conducerii societăţii, nici în schema de personal. Ba chiar, planurile noastre prevăd ca în scurt timp să facem noi angajări pentru că vor fi investiţii mari, importante şi vom avea nevoie de oameni. În ceea ce priveşte contractele în derulare, obligaţiile către statul român, relaţia cu ADS (Agenţia Domeniilor Statului n.n.), cuantumul redevenţei, nu se va schimba nimic. Toate aceste responsabilităţi, drepturi şi obligaţii sunt ale firmei, iar firma şi le va respecta ca şi până acum. Singura modificare va fi în structura acţionariatului. Atât. Vă asigur că pentru Insula Mare a Brăilei este un pas extrem de important, că vor fi multe beneficii. Şi nu numai pentru Insulă. Sunt convins că întreg judeţul Brăila va avea de câştigat, pentru că discutăm despre un investitor extrem de puternic, potent financiar, dornic şi capabil să investească şi care are deschidere spre o piaţă extraordinară, cea a Orientului. De fapt, asta ne-a şi determinat să luăm decizia acestei asocieri - dorinţa de dezvoltare, pentru că trebuie să rămânem competitivi, şi o piaţă mai mare pe care să ne valorificăm producţia. Avem multe proiecte, sunt convins că vom reuşi să le implementăm şi să avem beneficii şi noi ca societate, şi salariaţii, şi judeţul Brăila în general”, a declarat în exclusivitate pentru “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Constantin Duluţe, patronul Agricost, concesionarul terenului din Insula Mare a Brăilei.

În ceea ce priveşte subvenţiile acordate de Uniunea Europeană şi statul român, Duluţe a explicat că beneficiar este firma “Agricost”, aşa că în continuare vor fi respectate toate clauzele şi condiţiile şi, deci, va primi mai departe sumele cuvenite, exact ca orice fermier din România. Totodată, a subliniat că firma “Agricost” este cu plata la zi a redevenţei, inclusiv prima rată pe 2018, către ADS, proprietarul terenului din Insula Mare.

 

Tranzacţie de sute de milioane de euro

Deşi Duluţe nu a precizat valoarea tranzacţiei, potrivit unor informaţii apărute în presa centrală pachetul majoritar de acţiuni al “Agricost” ar fi fost vândut contra sumei de 200 milioane de euro, către firma  Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Totodată, compania din Emirate s-ar fi obligat să investească cel puţin 500 milioane de euro în afacerea din Insula Mare a Brăilei. Intenţiile arabilor ar fi  să dezvolte sectorul zootehnic din IMB, după cum a declarat Constantin Duluţe, citat de cotidianul “Adevărul”. „Din ce mi-au prezentat, vor investi circa 500 de milioane de euro, în cinci ani, în utilaje, amenajări pentru irigaţii şi extindere în zootehnie. Pe partea cu animalele, este vorba de o dezvoltare integrată, de la creşterea animalelor- oi , la sacrificare şi procesare. Înţeleg că vor să crească 150.000 de oi în Insulă, soiuri aclimatizate. Este şi normal, la ce piaţă au ei”, a declarat acesta.

Înainte de a face această tranzacţie, bârlădeanul Constantin Duluţe se afla deja în Top 100 cei mai bogaţi români, cu o avere estimată de 60 milioane de euro. După ce îşi va consolida poziţia în rândul românilor milionari în euro, Duluţe ar fi declarat că, pe lângă faptul că rămâne acţionar minoritar al firmei care exploatează terenul arabil din IMB, intenţionează să investească masiv în achiziţionarea de terenuri agricole din întreaga ţară.

După cum se ştie, Constantin Duluţe a preluat afacerea din Insula Mare în urmă cu circa cinci ani, când a cumpărat punctul de lucru de la Brăila al “TCE 3 Brazi”, de la Culiţă Tărâţă, cu puţin timp înainte de decesul omului de afaceri din Piatra Neamţ. Ulterior, denumirea firmei a fost schimbată în “Agricost” SA, aceasta având în continuare dreptul de exploatare a celor 57.000 ha. Terenul fusese luat în concesiune de firma lui Tărâţă, începând din 2012, pe o perioadă de 20 de ani.

În ceea ce-l priveşte pe viitorul proprietar al Agricost, potrivit presei centrale acesta este emirul din Abu Dhabi, Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan (55 ani). Emirul este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite. Are o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi administraţie de afaceri, pe care a primit-o de la Universitatea Emiratele Arabe Unite. Compania prin care se face tranzacţia, Al Dahra, are activităţi în agricultură – cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii, de hrană pentru animale şi de alimente pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume. Arabii aveau afaceri încă din 2015 cu Insula Mare a Brăilei, când au început să achiziţioneze de aici lucernă, utilizată la nutreţ pentru cămile.

 

“Agricost” o afacere profitabilă, cu subvenţii de zeci de milioane de euro

După cum v-am mai informat la vremea respectivă, începând din vara anului 2015 “Agricost” a pus în funcţiune o staţie ultramodernă pentru deshidratat şi balotat lucernă. Furajele astfel produse au avut mare succes pe piaţa orientală, astfel că în ultimii ani “Agricost” a mărit în mod constant suprafeţele destinate cultivării lucernei.

Potrivit datelor obţinute de cotidianul nostru de la Direcţia Agricolă Brăila, în actualul sezon agricol cultura de lucernă ocupă în IMB nu mai puţin de 2.289 hectare. Pe restul terenului concesionat de la stat, “Agricost” a înfiinţat culturi de grâu, pe 12.730 ha, orz, pe 6.297 ha, porumb, pe 10.000 ha, mazăre, pe 2.800 ha, floarea soarelui, pe 2.075 ha şi soia, pe 6.900 ha. Alte câteva mii de hectare nu au fost cultivate, fiind lăsate “la odihnă”, o practică uzuală în agricultura mare, destinată refacerii solului.

În ultimii ani, “Agricost” a investit masiv în utilaje performante, având la ora actuală un impresionant număr de tractoare, combine, semănători, instalaţii de irigat. Afacerea merge constant pe profit, datorită producţiilor mari, dar şi datorită subvenţiilor primite de la stat. În 2016, de exemplu, “Agricost” a înregistrat o cifră de afaceri de circa 387,2 milioane de lei, cu un profit net de aproape 71,1 milioane de lei, în creştere faţă de 2015 când a realizat afaceri însumate la 365,2 milioane lei, cu un profit net de 63,3 milioane lei.

Totodată, informaţiile transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la solicitarea presei centrale, arată că SC “Agricost” este în topul beneficiarilor subvenţiilor plătite de stat pe 2016. Mai precis, compania a încasat în acel an cea mai mare subvenţie, în valoare de 17 milioane euro, pentru operaţiunile derulate în exploatarea agricolă din Insula Mare a Brăilei. Suma este în creştere faţă de campania anterioară, când a beneficiat de 10,3 milioane euro subvenţii de la APIA. În 2017, suma primită de la APIA cu titlu de subvenţii s-a ridicat la 9,4 milioane euro.

În ceea ce priveşte obligaţiile pe care le are în calitate de concesionar, “Agricost” trebuie să dea statului 606 kg de grâu/hectar/an şi 720 euro/ha/an pentru terenul neagricol. În total, valoarea concesiunii anuale pentru suprafaţa totală de 57.720 ha exploatată în Insula Mare a Brăilei se situează în jurul valorii de 5 milioane de euro. Pe vremea când terenul era exploatat de firma lui Culiţă Tărâţă, “TCE 3 Brazi”, existau întârzieri destul de mari la plata redevenţei. La ora actuală, potrivit lui Constantin Duluţe, plăţile au fost aduse la zi.

Ar fi rămas, totuşi, din contractul cu TCE 3 Brazi, precizează presa centrală, un rest de 20 milioane lei redevenţă neachitată, dintr-un total de 180 milioane lei datorie iniţială.

În ceea ce-l priveşte pe Duluţe: “Agricost este cu plata la zi a redevenţei, am achitat inclusiv prima rată pe 2018”.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro