Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir dă startul la lucrări

Ziua Independenței

* Tancrad - firma care a obținut contractul de execuție - a împrejmuit prima porțiune care va intra în lucru * șantierul va fi deschis oficial mâine, joi, 28 octombrie, când Primăria va emite ordinul de începere a lucrărilor * valoarea totală a proiectului este de 15,5 milioane de euro, fonduri europene, din care 13,38 milioane reprezintă contractul de proiectare și execuție * vor fi modernizate liniile de tramvai, carosabilul, spațiile verzi pe tronsonul de bulevard dintre Calea Călărașilor și Calea Galați, iar șantierul are termen de execuție de aproape 3 ani * porțiunea dintre Calea Galați și strada Carantinei va face obiectul unui proiect ulterior

 

Încep lucrările de modernizare a bulevardului Independenței. La aproape doi ani de la demararea procedurilor de întocmire a proiectului și de atragere a fondurilor europene, firma care a câștigat licitația pentru contractul de execuție, Tancrad SRL, a încercuit, zilele trecute, prima porțiune de bulevard care va intra în lucru. Aceasta este situată pe tronsonul dintre strada Școlilor și strada 1 Decembrie 1918. Oficial, șantierul va fi deschis mâine, joi, 28 octombrie, când Primăria va emite ordinul de începere a lucrărilor. Acestea ar fi putut demara mai repede dacă nu ar fi apărut inevitabilele contestații. După cum v-am mai informat recent, a fost depusă o contestație de către una dintre firmele care au licitat pentru contractul de supervizare de proiect și a cărei ofertă fusese respinsă inițial. Surse din administrație ne-au informat că acea contestație a fost soluționată în favoarea asocierii de firme ”Konsent” SA - ”Consilium Management & Engineering” SRL, care a obținut contractul pentru supervizarea proiectului. Tot surse din administrație ne-au informat că deschiderea șantierului a fost întârziată și de obținerea cu mare dificultate a avizelor de mediu, din cauza unor cerințe foarte drastice care ar fi vizat inclusiv interzicerea accesului utilajelor de mare tonaj pe bulevardul aflat în lucru, aspect ce ar fi pus constructorul în imposibilitatea de a transporta materialele foarte grele, cum ar fi liniile de tramvai ce vor fi înlocuite. A durat mai bine de un an de zile până când aceste aspecte au fost lămurite, iar acum se poate începe treaba. ”Procedura pentru obținerea finanțării nu a fost simplă, de multe ori la unele instituții publice efectiv s-a pierdut timpul datorită unor ambiții copilărești, dar apreciem atitudinea celor care ne-au ajutat și și-au respectat statutul profesional. Au fost și contestații care au prelungit termenul de începere al lucrărilor, dar acum toate aceste etape au fost depășite”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir, bucuros că în sfârșit poate fi demarat acest magaproiect în valoare totală de 15,5 milioane de euro, din care 13,38 milioane de euro reprezintă partea de execuție și proiectare, iar restul sunt fonduri destinate dirigenției de șantier, supervizării proiectului sau publicității. 

Într-o primă fază, traficul auto va fi blocat pe un singur sens de mers, însă pe măsură ce șantierul va avansa, vor fi blocate ambele sensuri, pe tronsoanele aflate în lucru. Oricum, circulația tramvaielor va fi oprită complet pe bulevardul Independenței încă din data de 28 octombrie, urmând a fi reluată abia la finalizarea întregului proiect, deci peste aproape trei ani. În tot acest timp, călătorii vor mai avea la dispoziție doar traseele de autobuz de pe bulevardul Cuza, cu stațiile aferente. 

Reamintim că proiectul de reabilitare a bulevardului Independenței vizează următoarele aspecte: modernizarea sistemului rutier destinat transportului în comun - tramvaie; înlocuirea șinelor, stâlpilor, firului contact și sistemul de prindere al acestuia; modernizarea stațiilor - peroanelor - de tramvai; înființare de sistem E-Tiketing; modernizarea părții carosabile destinate traficului de autovehicule; înființare de piste de bicicliști; modernizarea trotuarelor și aleilor din parc; lucrări de amenajare a două fântâni arteziene noi; modernizarea fântânii arteziene existente; locuri de parcare noi; modernizarea spațiilor verzi și înființarea unui sistem de irigații inteligent aferent acestora; relocarea cablurilor aeriene în subteran; amenajare de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete și stâlpi de iluminat pietonal în parc; ridicarea căminelor de vizitare la cota curentă și înlocuirea capacelor existente cu unele noi). Toate aceste lucrări enumerate mai sus vor viza, însă, doar porțiunea de bulevard dintre Calea Călărașilor și Calea Galați, pe unde trece linia de tramvai. Porțiunea dintre Calea Galați și strada Carantinei urmează să fie reabilitată în cadrul unor proiecte ulterioare.

 

Două fântâni arteziene noi

În ceea ce privește spațiile verzi, Primăria va păstra trandafirii actuali, care sunt specii autohtone destul de rare. ”Trandafirii vor fi scoși, plantați în Pepiniera Seroplant, iar la final replantați pe bulevard, deoarece sunt soiuri tradiționale pe care nu dorim să le pierdem”, ne-a explicat edilul-șef.

Elementele de noutate care vor schimba înfățișarea bulevardului pe porțiunea cuprinsă între Calea Călărașilor și strada Școlilor vor fi două fântâni arteziene mai speciale. Fântâna arteziană denumită ”Corabie” va fi compusă din două bazine circulare cu diametrul de 6 m și adâncime de 0,4 m (poziționate în partea din față și spate a bărcii) care comunică între ele printr-un „curs de apă” cu o lațime de 1,15 m și lungime de 15,00m. Înălțimea maximă - 1,05 m, lungimea maximă - 29,90 m, lățimea maximă: 7,45m, înălțimea catargului - 9,50 m.
În bazinele din față și spate ale bărcii sunt prevăzute 14 jeturi tip „geyser” care vor crea valuri pentru a simula o barcă în mișcare. Fântâna arteziană este prevăzută cu sisteme de filtrare, tratare și recirculare a apei. Pompele de recirculare preiau apă din bazine și o trimit înapoi prin intermediul duzelor de pardoseală, asigurând astfel recircularea apei.
Luminile LED RGB vor ilumina multicolor jeturile tip „geyser” și suprafața celor două bazine pe perioada nopții. Banda LED RGB va ilumina „cursul de apă” pe toată lungimea acestuia. Adiacent fântânii arteziene va fi construit un cămin tehnic subteran pentru echipamentele necesare funcționării.

Fântâna arteziană denumită ”Glob Pământesc” va fi amplasată la intersecția bulevardului cu strada Școlilor. Aceasta va fi formată dintr-un bazin circular cu diametrul de 5.20 m și adâncime de 0.80 m. În mijloc, pe un soclu, va fi amplasat un glob cu diametrul de 0,80 m în jurul căruia sunt poziționate două elemente din oțel inoxidabil, cu diametrul de 2, respectiv 1.40 m. Pe fiecare element va fi montată o lamă de apă, înglobată în structura metalică.
Fântâna arteziană va avea sistem de filtrare, tratare și recirculare a apei. Lămpile LED RGB vor ilumina multicolor noaptea „globul pamantesc”, elementele din oțel inoxidabil și bazinul de apă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro