Mergi la conţinutul principal

Wc-urile din şcoli. Dezastru sau normalitate?

Într-una dintre ediţiile trecute ale "Obiectiv Junior" scoteam la lumină, într-un text, o problemă tabu prezentă în majoritatea instituţiilor de învăţământ: toaletele. În urma reacţiilor pe care le-a stârnit editorialul cu pricina, ne-am hotărât să abordăm situaţia ceva mai complex şi să vedem ce părere au elevii despre felul în care arată wc-urile în majoritatea liceelor brăilene.

De altfel, igiena din unităţile de învăţământ nu reprezintă o problemă doar pentru liceele şi şcolie brăilene, ci pentru majoritatea unităţilor de învăţământ din întreaga ţară. Fie că e vorba de lipsa săpunului, a apei calde, a banalei hârtii igienice sau a uscătoarelor, fie că e vorba de ţevi ruginite "de timp", curăţenia nu este deloc punctul forte în ceea ce priveşte şcolile şi liceele noastre. Avem însă, spre deosebire de alte unităţi de învăţământ, un real simţ al creaţiei, ce se manifestă din păcate, de cele mai multe ori, pe rezervoarele de apă sau pe pereţii grupurilor sanitare. Texte precum "I can see you" - scris undeva sus, pe rezervor - te fac să te simţ constrâns când vrei să fii... singur, ca tot omul. Iar dacă domnii profesori sau "domnii părinţi" încă mai au tupeul să se întreabe ce vor odraslele de la viaţă, le spunem noi : "manele, bani, femei" (desigur, sursa e tot toaleta). Şi ca să nu spuneţi că ăştia micii, de la "Obiectiv Junior", sunt nişte mincinoşi, iată, vă vom prezenta în rândurile ce urmează, părerea adolescenţilor în ceea ce priveşte grupurile sanitare din liceele în care învaţă. Dar şi fotografii din wc-urile publice şcolile brăilene.

1Andrei, elev al Liceului Pedagogic "D.P. Perpessicius" susţine că, deşi wc-urile din liceul său nu se diferenţiază cu mult de altele, este fericit că în baie nu se fumează : "Toaletele Liceului Pedagogic D.P.Perpessicius? Nimic ieşit din comun. Nici aici nu s-a auzit de hârtie igienică şi săpun, aparent pentru că fondurile şcolii nu sunt suficiente pentru a asigura igiena elementară. Însă nu putem nega faptul că nu se face curăţenie. Pentru femeile de serviciu, aceste toalete sunt ca nişte sanctuare. Ceea ce mă bucură însă cel mai mult este faptul că, în comparaţie cu toaletele din alte licee, wc-urile Liceului Pedagogic D.P. Perpessicius nu reprezintă un loc de întâlnire unde sunt adunaţi 2-3 elevi care fumează sau care îşi scriu numerele de telefon pe uşi. Toaleta rămâne pur şi simplu o toaletă, nu un loc în care adolescenţii să îşi petreacă majoritatea pauzelor."

3O altă elevă, Andreea-Simona, de la Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci", crede că întotdeauna e loc de mai bine, chiar şi în ceea ce priveşte grupurile sanitare: "Toaletele din liceul în care învăţ sunt curate. Dacă mă raportez la toaletele din generală şi acolo erau curate, dar, în ambele cazuri, se poate mult mai mult. Nu spun că nu ar fi igienă, este, dar nu cât ar trebui." De asemenea, o mare parte a elevilor din Mugoci, spun că "toaleta ar fi perfectă, dacă nu «te-ar lovi» mirosul abundent de clor".

Îndemn real sau simplă ironie?

5Având în vedere multele lipsuri din grupurile sanitare brăilene, e normal să te întrebi asta ca elev, când zăreşti afişul de mai sus lipit pe peretele de lângă baie. "Spală-te pe mâini" - printre altele- "după ce ai fost la toaletă!". Zău? Să vedem paşii pe care afişul ne îndeamnă să-i facem :
1. "Udă mâinile cu apă caldă" - nu avem apă caldă
2. "Aplică o mică cantitate de săpun" - nici din ăsta nu avem
3. "Freacă palmele împreună"
4. "Freacă degetele şi între degete"
5. "Freacă unghiile de palme"
6. "Freacă spatele fiecărei mâini" - în sfârşit, putem să facem ceva
7 "Clăteşte cu apă curată de la robinet" - cred că şi asta putem face
8. "Usucă foarte bine cu un prosop curat" - Ghici ce? Nici de ăsta n-avem!

Sincer, după ce citeşti toate astea şi realizezi că rămâi doar cu frecatul palmelor în vid, nu ştii dacă să plângi sau râzi. Acum, nu îţi mai poate trece prin minte decât că ar fi mai bine pentru sănătatea ta să renunţi la a mai consuma lichide. Dar asta e imposibil, pentru că nu se merită să faci "teste de rezistenţă" pe corpul tău, din cauza unor lipsuri, care, mai mult decât evident, sunt anormale.

Campioane la murdărie

Când vezi, totuşi, că personalul de serviciu se implică în menţinerea igienizării băilor, când le vezi în fiecare zi pe femeile de serviciu dezinfectând toaletele, începi să te întrebi, logic, dacă nu cumva problema aceasta, a toaletelor murdare, nu e mai mult din vina elevilor. Iată ce crede Roxana, o fostă elevă a Colegiului Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci": "Ar trebui să fie mai mult respect din partea elevilor pentru spaţiile sanitare. Din păcate, toaletele fetelor, de cele mai multe ori sunt mai murdare decât cele ale băieţilor. Şi asta, o spun sigur, nu e din vina celor care se ocupa de igienizarea lor."

Într-adevăr, în câteva licee, interesul din partea conducerii pentru sănătatea elevilor este vizibilă. Cei cărora nu le pasă se pare că sunt chiar cei care se plâng. Acest lucru este susţinut şi de Mihai, elev al Liceului "Nicolae Iorga": "Aud deseori elevi sau, mai bine zis eleve, care se plâng de lipsa igienei din grupurile sanitare şi nu le înţeleg. Eu cel puţin le văd pe femeile de serviciu în fiecare zi dezinfectând toaletele". În concluzie, se pare că - spre mirarea noastră, şi batem pariu că şi a dumneavoastră! -, distinsele domnişoare sunt cam certate cu igiena din baie, campioane la murdărie, ce să mai... Iar asta e puţin ciudat, având în vedere cam câte ore pe zi petrece în baie o fată. Oare aşa fac şi acasă?

 

6Wc-uri în... "antiteză"

Pentru elevii din Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu", situaţia grupurilor sanitare este ori foarte bună, ori foarte proastă. În timp ce unii dintre ei se plâng de mizerie şi numărul mic de wc-uri, de faptul că trebuie să stea la coadă pentru a merge la baie şi mai apoi să "îndure" mirosul de clor, alţii sunt de-a dreptul încântaţi de curăţenia, dar mai ales de lipsa wc-urilor turceşti.
Adelina declară, de exemplu, că "Toaletele din corpul nostru sunt murdare şi insuficiente. Practic, sunt doar 4 wc-uri, ceea ce este extrem de puţin şi duce la crearea unei cozi «frumuşele» în pauze. De asemenea, colega ei, Sabina, o susţine, spunând că: "Toaletele din corpul meu sunt extraordinar de mici, murdare, având câte două cabine, cu wc-uri turceşti, iar mirosul este absolut insuportabil; pe când în celălalt corp spaţiul este uriaş, câte 6-8 cabine, totul curat, fără wc-uri turceşti, fără nimic de care să te plângi."

8Aceeaşi situaţie este şi în Liceul Teoretic "Panait Cerna". Adrian, absolvent al acestei unităţi de învăţământ, a acceptat să vorbească despre "cum stă treaba" cu grupul sanitar din liceul în care şi-a petrecut patru ani din viaţă : "După absolvirea liceului, nu pot să am decât cuvinte de laudă la adresa lui, deoarece m-a găzduit şi m-a ajutat să trec cu brio prin cei 4 ani plini de lucruri noi, însă tematica grupurilor sanitare este una ce trebuie privită cu multă atenţie, pentru ca nu cumva asemenea probleme să afecteze actul educaţional. Astfel, ce pot spune despre acest subiect este că liceul trebuie să depună mai mult efort pentru a ţine aceste spaţii de nevoie permanentă sub strictă atenţie a unei igiene corecte şi constante, pentru că, fără a fi părtinitor, trebuie să spun că, cel puţin până la ultima mea vizită în acest liceu, grupurile sanitare din corpul B erau nişte spaţii care necesitau mult mai multă îngrijire. În ceea ce priveşte corpul A, se observă o mai mare îngrijire a grupului sanitar, dar e mereu e loc de mai bine. Consider, prin urmare, că Liceul Teoretic «Panait Cerna» are nevoie în primul rând de elevi sănătoşi, iar primul pas în ceea ce priveşte acest lucru este menţinerea curată a toaletelor".

10Toaleta : simplu wc sau loc de distracţie?

Că în licee se fumează şi, mai mult decât atât, că elevii au spaţii speciale pentru aceasta, nu mai este de mult un subiect tabu. Însă, din nu ştim ce motive, aceştia preferă din ce în ce mai mult să practice "sportul" în toalete. Ne referim din nou, la fete, căci după câte se pare, ele au acest obicei. "Un alt lucru care trebuie menţionat este că toaletele au devenit "fumătoare". Nu se poate nega faptul că sunt puţini fumători în licee, dar nici nu se poate impune elevilor care nu fumează să suporte noxele celor care o fac", declară Roxana. De asemenea, după câte ne spune Maria, elevă în Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu", wc-urile au devenit mai nou, un frumos loc pentru a chiuli, dar şi adăpost pe timp de iarnă. "Băile sunt îngrijite, sunt curate, de obicei ocupate. Este locul cel mai frecventat de elevii care chiulesc, dar reprezintă şi un adăpost pe timp de iarnă". Legat de acest subiect, mulţi elevi evocă, cu zâmbetul buze, diverse textuleţe scrise pe pereţii grupurilor sanitare sau îşi amintesc de numerele de telefon scrise pe uşă.

11"Un adevărat dezastru"

Din păcate, există şi licee unde grupurile sanitare se află într-o situaţie nu tocmai roz. Ana, din Liceul "Nicolae Iorga", spune despre grupurile sanitare: "Insalubre, inumane, dăunătoare sănătăţii elevilor. Se poate observa fără un studiu de caz prea amănunţit că grupul sanitar al liceului nu se ridică la nivelul sumei de bani care i-a fost atribuită." De asemenea, Raluca, elevă în Colegiul Economic "Ion Ghica", susţine că toaletele sunt: "Un adevărat dezastru. Este frig şi nu mai menţionez de apa rece ca gheaţa. În unele corpuri se fumează, dar asta e altă poveste..."
Fie că este vorba de lipsa fondurilor ori de apucăturile unora dintre elevi, oricât de urât ar suna, felul în care arată wc-urile din şcolile noastre ne spune câte ceva despre nivelul civilizaţiei. Iar într-un oraş în care, în mileniul III, wc-urile din unele şcoli arată atât de sinistru, nu trebuie să ne mai mire foarte tare mirosul pe care trebuie să-l suportăm vară de vară.

 

Există şi minuni!

Ei, dar hai să fim sinceri şi să recunoaştem: există şi minuni! Adică licee unde nu ţi-e scârbă să intri în toaletă - subliniem în TOALETĂ, nu între patru pereţi cu o găură în mijloc - , din cauza mirosului abundent de clor, iar săpunul există - şi, culmea, curge!!! Colegiul Naţional "Ana Aslan" este unul dintre puţinele exemple. Acesta a fost recent renovat, însă, după cum afirmă şi Bogdan Bărbieru, elev în clasa a-IX-a, "aceasta nu trebuie să fie o scuză pentru celelalte licee, deoarece toţi elevii au nevoie să le fie asigurată igiena, indiferent că unităţile de învăţământ în care studiază au fost sau nu recent renovate". Tânărul adaugă: "faptul că în liceul în care învăţ se păstrează curăţenia este, în primul rând, o dovadă de bun simţ a colegilor mei", afirmaţie pe care noi o susţinem în totalitate deoarece nu-ţi trebuie fonduri pentru a trage apa la baie, de exemplu!.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro