Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vom plati energia termica la jumatate

Factura populatiei pentru energia termica ar putea scadea cu 50% pina in 2009, cind se va finaliza programul Termoficare 2006 - 2009, a promis Mircea Nicu Toader, ministru secretar de stat in cadrul MAI, prezent saptamina trecuta la seminarul "Modernizarea Sistemului de Termoficare a Municipiului Braila". "La finalul programului, daca toate eforturile noastre au fost eficiente, factura platita de populatie va scadea la jumatate, insa pentru acest lucru este nevoie de studii si de proiecte optime. Cind gigacaloria va costa mai ieftin in sistem centralizat decit prin centrala de apartament, atunci am cistigat batalia", a punctat sursa citata.
Bugetul prevazut pentru acest program este de 3,8 miliarde de euro si prevede masuri de reabilitare termica a locuintelor, inclusiv contorizarea la nivel de apartament, precum si de modernizarea intregului sistem de productie si distributie a energiei termice. Potrivit lui Toader, in Romania este necesara reabilitarea intregului sistem de distributie a agentului termic, in coditiile in care pina in prezent a fost reabilitat circa 35-40% din sistemul de distributie. Ca rezultat, dupa cum a apreciat sursa citata, pierderile, acolo unde s-au facut modernizari, au scazut de la 40% la 25%, insa acestea trebuie sa ajunga la 15%. Astfel, se asteapta un randament al sistemului centralizat de incalzire de peste 85% dupa reabilitare.
Toader a adaugat ca MAI a alocat, pentru anul viitor, 750 milioane de lei pentru reabilitarea sistemului de distributie a agentului termic, care vor fi acordate autoritatilor locale. Pe de alta parte, el a recunoscut ca, in 2006, au fost prevazute 500 milioane de lei in acest scop, dar banii nu au fost consumati in totalitate. Sumele ramase necheltuite vor fi realocate anul viitor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii