Mergi la conţinutul principal

"Veşnicia cu patent" a lui Vasile Datcu, publicată în limba bulgară


Traducerea povestirilor a durat trei ani, pentru că limbajul folosit are multe subtilităţi greu de transmis în limba bulgară. La traducere a participat şi Violeta Picova. "A fost foarte greu, la un moment dat s-a renunţat, apoi s-a reluat traducerea, iar povestirea «Arpagic» chiar a fost imposibil de tradus şi lipseşte din cartea în limba bulgară. Prefaţa este semnată de vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Bulgaria, Kasadova Blavogosta. Am fost foarte emoţionat de lansare. Momentul a fost emoţionant pentru că, pe lângă discursuri, a fost organizat şi un spectacol cu muzică şi poezie. Am fost impresionat şi de faptul că m-au comparat cu mari scriitori bulgari precum Radicikov sau Ciudomir, dar şi cu Creangă despre care au spus că a fost aproape la fel de dificil de tradus", a spus scriitorul Vasile Datcu. La Plevna, autorul a fost însoţit de traducătoarea Mihaela Deşliu.
La lansare au fost prezenţi şi scriitori macedoneni, greci, cărora le-a plăcut cartea şi şi-au manifestat disponibilitatea de a o traduce în limbile macedoneană şi greacă, mai ales că reprezentantul editurii "Fortuna Press" a apreciat că volumul va fi un succes.
Vasile Datcu a debutat publicistic în 1985, în revista Luceafărul, ca urmare a unui premiu pentru poezie acordat de revista Flacăra. Debutul editorial s-a produs în 1986, în volumul colectiv "Debut '86", tipărit la "Cartea Românească", în care a fost prinsă nuvela "Caseta". Vasile Datcu a mai scris piesa de teatru "Moartea albă" în 1988, proză de călătorie în 1991, "Singurătate în tranzit", eseul "Timpul şi cultura europeană" şi "Paznic la uşa nopţilor" - nuvele, în 2002.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro