Mergi la conţinutul principal

„Biserica Sfânta Cruce din Brăila”. Lansare de carte la biblioteca publică

• evenimentul are loc vineri, 10 mai, în Sala „Fănuș Neagu” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, în prezența autorului, prof. Octavian Osanu • prezintă: prof. dr. Ștefan Aftodor, prof. Ioan Munteanu și prof. Daniel Voinea • fost inspector de specialitate în cadrul IȘJ Brăila, prof. Osanu este coautor la trei manuale de istorie și la două culegeri de Teste la disciplina istorie

 

Brăilenii iubitori de istorie și nu numai sunt așteptați vineri, 10 mai, ora 17.00, la lansarea monografiei „Biserica Sfânta Cruce din Brăila”, de prof. Octavian Osanu. Evenimentul are loc în Sala „Fănuș Neagu” a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila. Moderator al manifestării este Dragoș Neagu, directorul BJPI Brăila. Prezintă: prof. dr. Ștefan Aftodor, prof. Ioan Munteanu și prof. Daniel Voinea.

Potrivit organizatorilor, în cuprinsul cărții prof. Osanu, cititorii vor descoperi file din istoria Parohiei „Sfânta Cruce” Brăila și vor afla lucruri inedite despre slujitorii sfântului lăcaș, despre programele filantropice, culturale și educaționale desfășurate aici de-a lungul timpului, precum și informații despre ridicarea bisericii în cartierul Obor din municipiul Brăila.

„Biserica Sfânta Cruce este construită în condițiile vitrege ale celui de-Al Doilea Război Mondial, iar patru dintre preoții care au slujit la această biserică au cunoscut mucenicia arestului Securității și a temnițelor comuniste, alături de alți 14 preoți ortodocși brăileni. Monografia a constituit pentru autor un prilej de cunoaștere aprofundată a organizării și ierarhiei bisericești, a strădaniei clerului și a credincioșilor pentru păstrarea, conservarea și îmbogățirea patrimoniului spiritual în lupta cu regimul comunist ateu”, afirmă, în prefața volumului „Biserica Sfânta Cruce din Brăila”, profesorul Ioan Munteanu.

Din dorința de a scoate la lumină aceste fapte mai puțin cunoscute, prof. Octavian Osanu a consultat mai multe izvoare istorice, iar în 2023, la împlinirea a 80 de ani de la zidirea bisericii, a scos de sub tipar monografia acestui sfânt lăcaș, la Editura Proilavia a Bibliotecii Jud. „Panait Istrati”.

Născut în Cavadinești, Galați, la 23 dec. 1951, într-o familie de răzeși veche de câteva secole, Octavian Osanu a urmat cursurile Liceului „Vasile Alecsandri” din Galați și ale Liceului „Panait Cerna” din Brăila. După absolvirea Facultății de Istorie-Filosofie a Universități București, a fost repartizat în comuna natală, la Școala Gimnazială Gănești (1974-1980). Din anul 1980, prof. Osanu s-a stabilit la Brăila.

A activat ca director al Căminului Cultural Cavadinești (1977-1980) și ca profesor la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Colegiul Economic „Ion Ghica” și Liceul cu Program Sportiv (LPS) Brăila. Prof. Osanu a obținut rezultate meritorii cu elevii săi la examenele de capacitate și bacalaureat, cât și la concursurile și olimpiadele școlare organizate la nivel județean și național. Între anii 1992-2002, a ocupat funcția de inspector de specialitate în cadrul IȘJ Brăila la disciplinele istorie, socio-umane și religie, a fost membru în Comisia Națională a profesorilor de istorie (1998-2001), a Comisiei Centrale a Olimpiadei de Naționale de Istorie (1994-2002) și președinte al Societății de Științe Istorice din România - Filiala Brăila (2002-2012).

„Atât în perioada cât am funcționat ca profesor, cât și după pensinare, am fost preocupat de cercetare. Sunt autorul „Monografiei comunei Cavadinești” (537 pagini), a Monografiei „Bisericii Sfânta Cruce din Brăila” și coautor a două monografii școlare: „LPS Brăila” și „Liceul Panait Cerna Brăila”. De asemenea, sunt coautor la trei manuale de istorie, unul de clasa a XI-a și două de clasa a XII-a, și la două culegeri de Teste la disciplina istorie (pentru clasa a IX-a și pentru examenul de capacitate)”, ne-a mărturisit reputatul autor al cărții „Biserica Sfânta Cruce din Brăila”.

Prof. Octavian Osanu este căsătorit, din anul 1979, cu Mioara, profesoară de fizică din Brăila, și are o fiică, Raluca, născută în 1980, stabilită în SUA din anul 2011, și doi nepoți: Sara și Eric, de 14 respectiv 12 ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro