Mergi la conţinutul principal

UPDATE 16.00: Cine sunt diriginţii de pe şantierele «Bunea Stancu»

Inedit: Stancu, în cătușe acoperite cu o pungă din plastic. Președintele CJ Brăila, reținut pe ordonanță. Gheorghe Bunea Stancu și-a petrecut noaptea în arest. Astăzi continuă audierile și va fi prezentat instanței cu propunerea de arestare.


UPDATE 16.00: Cine sunt diriginţii de pe şantierele «Bunea Stancu»

 

Specialistul Camelia Bratu, în cazul căreia procurorii DNA au dispus continuarea urmăririi penale, a asigurat dirigenţia de şantier pentru un alt proiect investiţional controversat la Brăila: reabilitarea străzii Griviţa. Bratu s-a ocupat în cadrul acestui proiect de partea de cale rutieră şi a fost cea care a avut ultimul cuvând în ce priveşte compactarea fundaţiei străzii. Ulterior recepţionării lucrării de la Griviţa (contract finanţat din fonduri europene şi executat de către firma "Tehnologica Radion"), au apărut mai multe zone cu probleme în ce priveşte tasarea, fiind necesară recompactarea fundaţiei pe mai multe tronsoane de drum. Potrivit Registrului Comerţului, Camelia Bratu nu deţine vreo societate comercială.
Gheorghe Ciudatu, în schimb, este nimeni altul decât directorul general de la începutul anilor 2000 al defunctei SC "Drumuri şi Poduri" SA Brăila. Mai precis, el l-a înlocuit pe Viorel Balcan după ce acesta din urmă a ajuns senator de Brăila din partea PSD, fiind astfel nevoit să-şi încheie socotelile cu "Drumuri şi Poduri". În conformitate cu datele din Registrul Comerţului, pe numele lui Gheorghe Ciudatu apare o firmă înfiinţată în 1996 şi radiată în 2011 - SC" Geraso Impex" SRL, cu sediul în Făurei -, având afaceri în domeniul "activităţi de arhitectură". Companiei nu i-a mers deloc bine în ultimii ani de funcţionare, înregistrând în mod constant pierderi de ordinul a circa 1.000 euro.
În fine, cel de-al treilea specialist în cazul căruia procurorii vor continua cercetările este Cornel Grigore, pe numele căruia, potrivit Registrului Comerţului, figurează 3 firme dintre care 2 sunt radiate, iar a treia - SC "Licorans" SRL este încă în funcţiune, având afaceri în domeniul "Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea". În anul 2012, societatea având un singur salariat, a realizat o cifră de afaceri de circa 20.000 euro şi un profit de aproximativ 13.800 euro.

 

UPDATE 15.30: Cine sunt funcţionarii publici urmăriţi penal în dosarul «Stancu»

 

Cei cinci funcţionari publici în cazul cărora procurorii au dispus continuarea urmăririi penale sunt consilieri în cadrul compartimentului tehnic şi în cel de achiziţii publice ale Consiliului Judeţean Brăila. Mai precis, Ghenea Georgel este consilier la Direcţia Tehnică a instituţiei şi, potrivit ultimei declaraţii de avere, are un salariu net lunar de circa 1.852 lei.
Puia Vasile îi este coleg de compartiment, însă are un salariu ceva mai mare, de aproximativ 2.100 lei net lunar.
Puşcă Ionel este şeful Departamentului Tehnic al CJ Brăila şi are un salariu lunar de circa 3.200 lei, lunar.
În ce o priveşte pe Dumitraşcu Jenica, ea a fost până acum 2-3 ani şefa Departamentului Tehnic, fiind înlocuită după pensionare de Puşcă Ionel.
În fine, Popescu Ionică, cel de-al cincilea funcţionar public suspect în dosarul "Stancu" este consilier în cadrul Biroului de Achiziţii Publice al Consiliului Judeţean şi a declarat în cea mai recentă declaraţie de avere un salariu mediu net de circa 2.100 lei.
De menţionat că potrivit organigramei CJ Brăila postată pe propria pagină web, instituţia are 144 de salariaţi dintre care 110 funcţionari publici
Alături de cei 5 funcţionari publici mai sunt suspecţi în dosar administratorul SC "Concivia", Vasile Soare, precum şi omologul său de la "Tancrad" SRL Galaţi, Cristian Cătălin Stăncic, ambele firme fiind luate în colimator de către procurorii DNA după ce au ajuns să monopolizeze licitaţiile publice din Brăila, evident sub "bagheta" preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

 

UPDATE 14:30 Stancu încă n-a fost scos din sediul DNA Galați. Se așteaptă ca, din moment în moment, să fie dus la Tribunalul Galați, pentru judecarea propunerii de arestare.

 

CITEŞTE ÎN ZIARUL OBIECTIV DE VINERI

 

UPDATE 13:45 Stancu este la audieri în acest moment. Este de așteptat ca peste scurt timp să fie scos din sediul DNA Galați și dus la Tribunalul Galați cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

 

VEDEȚI AICI IMAGINI DIGI 24 GALAȚI ÎN CARE STANCU APARE ÎNCĂTUȘAT, CU MÂINILE ACOPERITE DE O PUNGĂ DIN PLASTIC. ÎN ACEEAȘI POSTURĂ E ȘI MOISIU. VEZI AICI IMAGINI INEDITE ȘI CITEȘTE DETALII ÎN EDIȚIA DE ASTĂZI A COTIDIANULUI OBIECTIV VOCEA BRĂILEI!

 

UPDATE 10:15 Stancu, Mija și Moisiu, prezentați, astăzi, instanței de judecată a Tribunalului Galați, cu propunerea de arestare preventivă. Mai mulți admnistratori de firme, diriginți de șantier, dar și funcționari publici care au făcut parte din comisiile de licitații, în colimatorul DNA. Citește mai departe!

 

CITEȘTE AZI ÎN OBIECTIV: DESANTUL PROCURORILOR

 

UPDATE 8:45

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:


GHEORGHE BUNEA STANCU, președintele Consiliului Județean Brăila, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- abuz în serviciu în formă continuată;
- conflict de interese;

MIJA FLORIN și MOISIU NICOLAE funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

 

CITEȘTE ȘI: MIJA ADUS DIN CONCEDIU LA AUDIERI


”Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009–2010, inculpații Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila (ordonator principal de credite), Mija Florin și Moisiu Nicolae și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de Consiliul Județean Brăila.”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

 

O ANALIZĂ COMPLETĂ A ACESTUI CAZ, TOATE DETALIILE DESPRE DESANTUL PROCURORILOR DNA ACASĂ LA STANCU ŞI LA CJ, DAR ŞI OPINII PERTINENTE GĂSIŢI ASTĂZI ÎN ZIARUL OBIECTIV


Modul în care au fost organizate și s-au derulat procedurile de achiziție publică, în perioada de referință, a condus la situația ca, un număr de 3 societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Județean Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contractele de achiziție publică pe plan local și județean.


CITEȘTE ȘI: POVESTEA OMULUI CARE A VRUT SĂ MOARĂ PENTRU A NU FI TRAS LA RĂSPUNDERE

 

ACUZAȚIILE DNA

 

În situația în care existau și alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau „anumite” condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, situație care, în mod inevitabil, a condus la câștigarea procedurilor respective.
Interesul președintelui Consiliului Județean pentru câștigarea procedurilor de achiziție publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acționar la această firmă.
La această situație s-a ajuns datorită exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar și gestionării ineficiente a bugetului local de către președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea și calitatea de ordonator principal de credite.


ACUM ÎN OBIECTIV: NECHITA, LA CONDUCEREA CJ


Urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu de către funcționarii menționați s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei și vătămarea intereselor legitime ale agenților economici care au participat la procedurile de achiziții publice și au fost descalificați în mod discriminatoriu.


CITEȘTE ÎN OBIECTIV: FILMUL PERCHEZIȚIILOR

 

COMUNICATUL EMIS DE DNA


Inculpaților Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin și Moisiu Nicolae, li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 08 august 2014, Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă.

În cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

- GHENEA GEORGEL, DUMITRAȘCU JENICA, PUIA VASILE, POPESCU IONICĂ, PUȘCĂ IONEL, funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată;

- SOARE VASILE și STĂNCIC CRISTIAN CĂTĂLIN, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată;

- BRATU CAMELIA, GRIGORE CORNEL și CIUDATU GHEORGHE, diriginți de șantier, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Aceștia din urmă, în calitate de diriginți de șantier, au avizat situații de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deși procesele verbale de recepție a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

 

CITEȘTE ȘI: ASALTUL PROCURORILOR DNA ACASĂ LA STANCU ȘI LA CJ


”Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, adaugă magistrații DNA.


CITEȘTE ȘI: IMAGINI FĂRĂ PRECEDENT; STANCU A FOST RIDICAT DE MASCAȚI

 

UPDATE 6:20 Stancu și-a petrecut noaptea în arest după ce pe numele său a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Astăzi va fi dus din nou la audieri la DNA. În aceeași situație sunt și vicepreședintele CJ Florin Mija și șeful Achizițiilor Publice.

 

UPDATE 2:00 Potrivit presei gălățene, Stancu a stat trei ore faţă în faţă cu procurorii, timp în care s-a încercat audierea oficialului. Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a refuzat însă să facă orice fel de declaraţie. A vorbit însă avocatul lui. „Nu mi s-a spus în ce constă prejudiciul, din ce este compus prejudiciul. Şi este esenţial pentru infracţiunile care i se reţin dumnealui”, a spus Ion Popa.

Procurorii îl acuză pe Bunea Stancu de abuz în serviciu şi conflict de interese. Timp de doi ani, spun anchetatorii, şeful CJ Brăila, împreună cu vicepreşedintele instituţiei, Florin Mija, şi directorul de la Achiziţii Publice, Nicolae Moisiu, ar fi acordat în mod preferenţial mai multe contracte din bani publici unor cunoscuţi. Cei doi au primit şi ei ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, după ce joi seară au fost anchetaţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi.

 

CITEȘTE AZI ÎN OBIECTIV: ZIUA FĂRĂ STANCU, ZIUA DE PROBĂ, editorial semnat de MIRCEA DOAGĂ

 

 

Este vorba despre nişte contracte de reparaţii, de execuţie, încheiate de Consiliul Judeţean în 2009-2010, ale căror nereguli se constată acum, în 2014. Şi ultima chestiune pe care o spun este că toate aceste contracte au fost verificate la vremea respectivă de Consiliul Naţional al Judecării Contestaţiilor. Toate fiind găsite atunci în regulă”, a explicat avocatul lui Nicolae Moisiu, Gigel Potrivitu, citat de Digi24 Galați.

 

UPDATE 0.00 Gheorghe Bunea Stancu, audiat, în continuare, la Galaţi. Procedura impune o ordonanţă de reţinere pentru următoarele 24 de ore, dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii şi dacă probele materiale coroborate cu declaraţiile duc la o asemenea decizie.

Alături de Stancu, la DNA Galați, mai sunt audiați și vicepreședintele CJ, Florin Mija, și Nicolae Moisiu, șeful Achizițiilor Publice din CJ.

 

O ANALIZĂ COMPLETĂ A ACESTUI CAZ, TOATE DETALIILE DESPRE DESANTUL PROCURORILOR DNA ACASĂ LA STANCU ŞI LA CJ, DAR ŞI OPINII PERTINENTE GĂSIŢI ASTĂZI ÎN ZIARUL OBIECTIV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro