Mergi la conţinutul principal

Traficant la 13 ani

Deşi au fost interzise din 2011, etnobotanicele continuă să ajungă în mâinile tinerilor brăileni. Magazinele "de vise" scoase din spaţiul public s-au mutat pe internet. Însă mult mai la îndemână şi uşor de procurat sunt direct de pe stradă, astfel că tot mai mulţi adolescenţi cad pradă tentaţiei de a încerca pliculeţele cu "vise". În timp ce consumul ia amploare, autorităţile ridică neputincioase din umeri. Anul trecut, aproape 400 de brăileni au ajuns la spital din cauza consumului de droguri, număr dublu faţă de 2012. De multe ori, cei care cad în capcana ierburilor otrăvitoare nu mai găsesc calea de a ieşi singuri. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila a acordat în 2013 servicii de asistenţă pentru 16 beneficiari, cel mai tânăr având vârsta de 13 ani, acesta fiind nu doar consumator, dar şi traficant.

Lupta cu "demonul"

"Aveam impresia că pot face absolut orice vreau şi că am puteri nelimitate", povesteşte Cristian, fost consumator de etnobotanice, care la numai 13 ani a fost racolat ca dealer de droguri. Băiat isteţ, cu o inteligenţă mult peste medie, a intrat uşor în vizorul traficanţilor, care l-au momit cu promisiunea unor câştiguri de bani, pentru a le distribui marfa, având în vedere că, minor fiind, nu răspundea penal. Numai că, la scurt timp, adolescentul şi-a dat seama că recompensa pentru munca sa de "cărăuş" de droguri consta în câte o doză de etnobotanice. Aşa a început să consume adevărate cocktail-uri chimice, pe care de altfel le vindea la colţ de stradă şi altor adolescenţi. "Pe moment, senzaţia a fost fascinantă. Simţeam că mă rup de realitate şi că plutesc. Nu ştiu cât m-a ţinut. Totul se învârtea în jurul meu. Mă vedeam pe mine, departe, înconjurat de culori şi sunete cu totul deosebite şi adormeam", descrie Cristian primul episod, din lunga serie care a urmat. De multe ori s-a întâmplat să-şi piardă cunoştinţa, fiind reanimat de prieteni.
Impresionat de filmele cu traficanţi de droguri, dar şi cu creierul intoxicat de etnobotanice, băiatul şi-a dorit să fie nu doar dealer, dar şi să fabrice droguri, după o formulă proprie. "Am încercat să fac acasă o substanţă inedită", recunoaşte Cristian. Fără a se gândi o clipă la consecinţe, băiatul spune că a amestecat în ibricul de cafea al familiei mai multe pastile pe care le-a găsit în casă, soluţie pentru gândaci, pe care a luat-o de la baie, prafuri contra rozătoarelor, din garaj, le-a fiert, apoi a întins soluţia obţinută pe o folie de aluminiu. După ce s-au format cristale, le-a pisat până a obţinut o pulbere albă de consistenţa sării şi a vândut-o sub formă de biluţe. "Am avut o uşoară teamă, dar nu am spus că sunt proprietarul, ci doar că fac comerţ cu biluţele. Cel care a cumpărat a vomitat foarte mult şi şi-a revenit", mărturiseşte cu nonşalanţă adolescentul.
Efectele celor mai devastatoare droguri existente pe piaţa din România nu au întârziat să apară şi în cazul lui Cristian: rezultatele şcolare au început să fie tot mai slabe pentru că nu se mai putea concentra, mintea îi juca feste şi avea halucinaţii. Într-o zi, s-a apucat să cânte imnul naţional în timp ce mergea pe mijlocul şoselei, printre maşini, fără să conştientizeze riscul la care era expus. Numai că toată întâmplarea a fost văzută de către directorul adjunct al şcolii, care şi-a dat seama că se întâmplă ceva grav cu elevul, aşa că i-a alertat pe părinţi. A urmat o cură de dezintoxicare şi, după un an, băiatul încă mai vine la consiliere la CEPCA Brăila, fiind în mare recuperat, deşi memoria i-a fost afectată şi este semidepresiv. "Lupta cu demonul drogurilor este foarte grea. Ei recad pentru că nu sunt dispuşi să trăiască în afara stării de plăcere. Dacă nu mai au droguri, totul este negru, nu-i mai interesează nimic. Canabinoizii sintetici din droguri, substanţele care seamănă cu THC-ul din cânepă, sunt mult mai virulenţi pentru creier şi provoacă dependenţa mult mai uşor. Creierul intoxicat cu o substanţă chimică intră în suferinţă şi apar erori de percepţie", a declarat psih. Olga Condrat, coordonatorul centrului.
Medicii atrag atenţia că etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât heroina şi orice alt fel de droguri, deoarece aceste substanţe au un efect direct asupra sistemului cardio-circulator, putând provoca decese prin tahicardii sau aritmii. Tinerii nu sunt scutiţi nici de afecţiuni ireversibile, care pot culmina cu boli mintale foarte grave, ca demenţa sau anorexia. Leziunile neurologice provocate de aceste substanţe nu mai pot fi vindecate.

Număr dublu de consumatori internaţi în spitale

Din curiozitate sau pentru a se distra, din cauza presiunilor anturajului şi a nevoii de acceptare socială, tot mai mulţi tineri brăileni ajung să consume droguri. Deşi substanţele cu efecte psihoactive au fost scoase în afara legii, fenomenul consumului este în creştere la Brăila, fapt dovedit şi de numărul persoanelor care au necesitat spitalizarea din această cauză, anul trecut. Astfel, potrivit datelor CPECA Brăila, au fost internaţi 391 de consumatori de droguri, faţă de 235, în 2012. Dintre aceştia, au fost internaţi pentru tratament la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon", 368 de consumatori care aveau nevoie de ajutor specializat pentru stabilizare, faţă de numai 157 în anul 2012, aşadar aproape dublu. În mod curios, numai 23 au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe, aici înregistrându-se o scădere semnificativă a numărului consumatorilor de substanţe interzise, cu aproximativ 70% faţă de anul 2012, când au fost 72 de astfel de cazuri. Cei mai mulţi dintre aceştia se comportă la fel ca bolnavii de schizofrenie: au halucinaţii, sunt agitaţi şi nervoşi. Medicii nu îi pot scăpa de dependenţă pe consumatori şi asta pentru că nu există niciun tratament. Aşa se explică de ce tinerii recidivează, îngreunând sarcina psihologilor. "Pentru drogurile clasice avem antidot. La etnobotanice nu există antidot, pentru că sunt un cocktail de substanţe chimice. Prima măsură de ajutor este luată la UPU, unde se face stabilizarea medicală, după care beneficiarul este îndrumat către centru. Aici are loc un interviu motivaţional, însă lucrăm şi cu familia, să fie plasa de susţinere pentru consumatorul de etnobotanice. Recuperare 100% nu există, recăderea poate apărea oricând. Nu se ştie dacă un astfel de pacient îşi va reveni total, pentru că medicamentele nu au randament în cazul consumului de etnobotanice", a precizat psih. Olga Condrat.
La nivel naţional, Brăila continuă să fie cotată cu grad de risc mediu în privinţa consumului de droguri, cu o prevalenţă între 1% şi 5%, deşi fenomenul consumului de substanţe cu proprietăţi psihoactive (SNPP), denumite generic etnobotanice, a luat amploare. Conform evidenţelor CPECA, pe parcursul anului trecut au beneficiat de asistenţă de specialitate 16 de persoane. Centrul oferă posibilitatea consilierii psihologice şi a efectuării de teste multidrog. Majoritatea celor care au apelat la ajutorul Centrului Antidrog din Brăila au avut probleme cu substanţe etnobotanice, însă sunt şi cazuri de policonsum. Cel mai grav este cel al unui tânăr de 25 de ani, care are creierul atât de afectat, încât abia mai poate articula cuvintele, după ce a încercat toate drogurile existente pe piaţa din România, mai puţin heroina. A început la 18 ani, cu o pastilă de extasy, ajungând în timp să consume în abuz, şi câte 30 de tablete pe zi. A trecut apoi la droguri mai tari, până la cocaină, pentru care cheltuia şi câte 1.000 lei zilnic, bani pe care-i procura din activităţi ilegale, desfăşurate la Bucureşti.

Deţinuţi drogaţi în puşcărie

În toamna anului trecut, şase deţinuţi din Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti au ajuns în toiul nopţii pe patul de spital, după ce au consumat substanţe halucinogene. Tinerii, cu vârste între 18 şi 21 de ani, care executau pedepsele în regim deschis, ar fi improvizat un preparat, fierbând plante găsite prin curte, printre care "pufulica". Pe 24 septembrie, în jurul orei 23.30, în secţia de deţinere au fost depistaţi cei şase tineri care prezentau o stare de ameţeală profundă şi de rău general. Deţinuţii au fost prezentaţi imediat la cabinetul medical al unităţii pentru îngrijiri şi ulterior s-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112. Ei au ajuns la spital, starea acestora s-a îmbunătăţit şi au fost externaţi. Medicul care era de gardă a constatat că pacienţii erau intoxicaţi cu substanţe atropinice, erau foarte agitaţi, prezentau tahicardie şi midriază (pupile dilatate).
Un caz asemănător s-a petrecut în Penitenciarul Tichileşti în 2011, când patru deţinuţi au reuşit atunci să facă rost de substanţe halucinogene şi nu s-au ferit să le testeze. După ce au făcut rost de câteva pliculeţe cu spice, prin metode numai de ei ştiute, tinerii aflaţi în regim semideschis au tras cu poftă mai multe fumuri din ţigările cu efecte halucinogene. Evadarea în lumea "viselor" nu a rămas mult timp un secret, asta pentru că gardienii au reuşit să le dea planurile peste cap. În timpul unei percheziţii fulger, deţinuţii cu vârste între 18 şi 20 de ani au fost prinşi cu etnobotanicele sub saltea. Ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, tinerilor a început să li se facă rău, unul câte unul ajungând la cabinetul medical din PMT, apoi chiar la spital.

Traficant de etnobotanice, la puşcărie

La sfârşitul anului trecut, un brăilean specializat în traficul cu etnobotanice, condamnat la 3 ani închisoare şi care fusese dat în urmărire naţională, a ajuns la puşcărie. Poliţiştii de la Biroul Investigaţii Criminale au efectuat mai multe descinderi şi l-au săltat pe traficantul Liviu Roadecincu. În "afacerea" cu droguri, acesta nu lucra singur, ci împreună cu alţi trei indivizi, marfa fiind livrată de un bucureştean, angajat la firma de coletărie "Fun Courier". În urmă cu un an, reţeaua a fost destructurată de DIICOT Brăila, traficanţii fiind prinşi în flagrant şi arestaţi. Membrii grupării distribuiau plantele cu efecte psihoactive pe raza municipiului Brăila, marfa fiind depozitată chiar la domiciliile acestora. Unul dintre traficanţi avea un adevărat laborator acasă, el ocupându-se de tratarea şi ambalarea produselor.
Potrivit datelor prezentate de CEPCA, în evidenţele Tribunalului Brăila se află 16 persoane condamnate cu închisoarea pentru infracţiuni la regimul drogurilor, dintre care nouă persoane cu executarea pedepsei în penitenciar, două persoane cu suspendarea condiţionată a executarii pedepsei şi cinci persoane cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere.

Etnobotanicele l-au costat viaţa

În iulie 2011, un tânăr de 21 de ani, amator de etnobotanice, a ajuns la spital în comă, după ce i s-a făcut rău în ştrandul de pe faleză. Acesta a murit a doua zi, după ce s-a zbătut mai multe ore între viaţă şi moarte, la Secţia Terapie Intensivă, eforturile medicilor de a-l salva fiind zadarnice. Tânărul a fost adus cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean. Victima s-a înecat în ştrandul pentru copii, unde intrase să se răcorească după o zi de distracţii "condimentate" cu etnobotanice. Câteva persoane care se aflau la faţa locului au observat că tânărul a dispărut sub apă şi nu a mai ieşit la suprafaţă, astfel că i-au sărit în ajutor şi au reuşit să-l scoată pe uscat, el ajungând la Terapie Intensivă. Din păcate, substanţele etnobotanice pe care tânărul le consumase au rămas un mister neelucidat, deoarece nu pot fi depistate cu actualele metode.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro