Mergi la conţinutul principal

"Tinem foarte mult la pastrarea locurilor de munca"

Conducerea organizatiei sindicale reprezentative din cadrul SC "Laminorul" a facut primii pasi in negocierea acordului social cu actualul ofertant in cadrul procesului de privatizare a unitatii brailene. Potrivit legislatiei in domeniu, pina la o eventuala semnare a contractului de privatizare parcurgerea acestei proceduri este un pas important pe care orice ofertant trebuie sa-l parcurga.
Zilele trecute cele doua parti s-au intilnit, ocazie cu care sindicatul a prezentat un proiect al acestui acord social care ar urma sa devina parte componenta a contractului de privatizare, proiect cuprinzind principalele puncte de interes ale organizatiei sindicale atit pe partea de salarizare, cit si conditii de munca.
Pentru a afla mai multe detalii, ne-am adresat liderului organizatiei
sindicale din unitatea braileana, Constantin Iarca.

- Legislatia in domeniu va da un avantaj important in procesul de
negociere a conditiilor in care se va incheia un contract de privatizare a "Laminorul". Cum va veti folosi de acest atuu?
- Este foarte bine ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a impus aceste conditii. Din punctul nostru de vedere nu are importanta nationalitatea investitorului sau suma pe care o va plati pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni, ci investitiile la care se va angaja acesta dupa privatizare si, mai mult de atit, modul in care ofertantul isi va indeplini aceste obligatii investitionale. De curind, am avut o intilnire cu reprezentanti ai ofertantului si le-am prezentat citeva dintre punctele de interes ale sindicatului.
- Care ar fi prioritatile pe care le aveti in vedere in cadrul acestor negocieri?
- Ca o prima conditie, cerem pastrarea pe o perioada bine determinata a numarului actual de salariati. Mai precis pe o perioada de 5 ani. Dupa expirarea acestui termen, in cazul in care investitorul va dori disponibilizare de personal, vom cere acordarea de plati compensatorii suplimentare celor prevazute in Contractul Colectiv de Munca in vigoare, care stipuleaza ca, pentru fiecare an de munca in societate, salariatul disponibilizat primeste 40% din salariul de incadrare. Asadar, peste aceasta suma, in functie de vechime, cerem pina la 36 de salarii compensatorii. Daca investitorul doreste sa disponibilizeze personal inainte de trecerea celor 5 ani de la privatizare, vom cere sa plateasca cite 500 euro pentru fiecare persoana disponibilizata. Pentru toate aceste propuneri sintem deschisi negocierilor.

"Vom cere modernizarea sectiei Laminorul 4"

- Care sint "pretentiile" pe partea de salarizare?
- In primul rind, vrem ca potentialul investitor sa preia prevederile actualului Contract Colectiv de Munca inclusiv majorarile salariate negociate cu angajatorul. Mai departe, avem in vedere sa cerem si o alta crestere salariala, al carei cuantum va fi stabilit prin negocieri cu potentialul investitor.
- Legat de conditii de munca, ati stabilit un plan?
- Vrem sa cerem modernizarea sectiei Laminorul 4 unde sint probleme din cauza acoperisului si a lipsei geamurilor. Apoi deschiderea cantinei pentru salariati precum si a unui chiosc alimentar. Mai exista inca un punct asupra caruia vom insista si vizeaza inlocuirea sau limitarea accesului pe functii importante a unor persoane care, in trecut, au facut mult rau societatii si nu voi face aici nominalizari. Mi se pare normal ca astfel de persoane sa fie excluse din cercul de responsabilitate decizionala in privinta unitatii.
Reamintim ca AVAS vinde pachetul majoritar de actiuni la SC "Laminorul" prin metoda negocierii pe baza de oferte finale, Imbunatatite si irevocabile. La acest moment, autoritatea negociaza cu singurul ofertant - "Donau Commodities" din Bucuresti - termenii incheierii unui contract de privatizare. Actualul ofertant este o firma administrata de reprezentantul legal in Romania al firmei "Danscan Steel" care a incercat de mai multe ori sa cumpere pachetul majoritar de actiuni, fara succes insa, intrucit de fiecare data discutiile s-au impotmolit in faza verificarii documentatiei de participare. Conform informatiilor comunicate de catre Oficiul National al Registrului Comertului, SC "Donau Commodities" SRL Bucuresti a fost infiintata in cursul anului trecut si il are ca administrator pe cetateanul rus Fedorenko Maxim, reprezentantul in Romania al firmei "Danscan Steel". Firma bucuresteana are un singur asociat persoana juridica: "Donau Commodities" GMBH.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro