Mergi la conţinutul principal

Studiu InfoCons: Plicuri împotriva răcelii sau plicuri cu zahăr şi E-uri?

• specialiştii InfoCons au realizat un nou studiu asupra medicamentelor şi suplimentelor împotriva răcelii şi gripei, comparând rezultatele cu cele obţinute în urma studiului din 2018 • concluzia: produsele care se comercializează în farmacii conţin până la 10 E-uri • “Unele produse nu mai au specificată în prospect cantitatea de zahăr”, susţin cei de la InfoCons

 

InfoCons a realizat un nou studiu asupra medicamentelor/suplimentelor alimentare tip pulbere pentru soluţie orală şi a suplimentelor alimentare împotriva răcelii şi gripei, comparând rezultatele cu cele obţinute în urma studiului din 2018. Astfel, specialiştii au analizat 20 de produse, distribuitorii/producătorii fiind: Smithkline Beecham S.A. (Coldrex Max Grip Lemon, Coldrex Honey&Lemon, Coldrex Lemon, Coldrex MaxGrip Fructe de pădure&Mentol, Coldrex Junior HotRem, Coldrex Răceală şi Tuse); Bristol Myers Squibb KFT (Fervex pentru adulţi, Fervex pentru copii); Zentiva KS (Modafen Hot Drink); SC Slavia Pharm SRL (Faringo Hot Drink); Wrafton Laboratories Limited (Revigrip Hot Lemon Max); Glaxosmithkline Consumer Healthcare (Theraflu EXTRA răceală şi gripă, Theraflu SINUS răceala şi gripă); Zdrovit (Gripovit Junior, Gripovit Max C); SC Fiterman Pharma SRL (Propolis C Răceala&Gripă pentru copii, Propolis C Răceala&Gripă pentru adulţi), Angelini Pharma Österreich GMBH (Tantumgrip – lămâie, Tantumgrip – lămâie&miere, Tantumgrip – portocală).

Rezultatele recentei cercetări arată că, din punctul de vedere al aditivilor alimentari, produsele au prezentat între 1 şi 10 aditivi. Unul dintre produsele noi din studiul realizat în 2019, Coldrex Răceală şi Tuse, a prezentat cei mai mulţi aditivi, mai exact 10 E-uri, urmat de Revigrip Hot Lemon Max, 9. La polul opus se afla Gripovit Max C, cu un singur aditiv.

Cei mai răspândiţi aditivi au fost, în ambele studii, E330 (regăsit în 17 produse în studiul din 2019, respectiv 16 în cel din 2018) şi E331 (13 produse în studiul din 2019 şi 11 în cel din 2018).

Îndulcitorii au putut fi şi ei observaţi în produsele studiate, astfel:

E954 (zaharină) – regăsit în 7 produse. Zaharina este un aditiv alimentar cu rol de îndulcitor artificial. Deşi are un gust remanent neplăcut, amărui metalic, zaharina a fost folosită pe scară largă, atât de diabetici, cât şi în industria alimentară, fiind de 300-500 de ori mai dulce decât zahărul.

E951 (aspartam) – regăsit în 6 produse. Aspartamul face parte din categoria îndulcitorilor artificiali folosiţi în loc de zahăr pentru îndulcirea produselor alimentare. El are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zahărul şi este folosit peste tot în lume ca substitut al zahărului în băuturi, cereale, gumă de mestecat fără zahăr, sucuri dietetice şi tablete de îndulcitor.

E952 (ciclamaţi) - regăsit în 6 produse. Ciclamaţii sunt aditivi alimentari sintetici, cu rol de îndulcitori. Sunt de circa 30-50 de ori mai dulci decât zahărul, comparând cantităţi egale din cele două substanţe.

E950 (acesulfam de potasiu) – regăsit în 5 produse. Acesulfamul de potasiu este un aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor. Este de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul, comparând cantităţi egale din cele două produse.

Din punct de vedere al conţinutului de sodiu, 40% din produse au înregistrat cantităţi de sare, variind între 42,2 şi 135,8mg, cu 5% mai mult faţă de studiul din 2018.

În ceea ce priveşte cantitatea de zahăr, aceasta a fost menţionată în 70% din produse, cu 9 procente mai puţin decât în studiul din 2018. Cantităţile au variat între 0 şi 12.6 grame per plic. Astfel, într-un singur plic putem găsi echivalentul a 2 linguriţe şi jumătate de zahăr.

“Comparativ cu studiul din 2018, remarcăm faptul că unele produse nu mai au specificată în prospect cantitatea de zahăr”, precizează specialiştii InfoCons.

 

Rezultatele studiului din 2018

În studiul de anul trecut, cei de la InfoCons au analizat 17 produse, rezultatele arătând că acestea conţin între 1 şi 9 aditivi. Cei mai răspândiţi au fost E330 (acidul citric: cel mai versatil şi mai folosit acid organic), E331 (citratul de sodiu: aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor) şi E954 (zaharina: aditiv alimentar cu rol de îndulcitor artificial). Cele mai multe E-uri s-au găsit în produsul Revigrip Hot Lemon Max şi Modafen Hot grip , iar cele mai puţine în Gripovit Max C.

Din punct de vedere al conţinutului de sodiu, 36,84% din produse au înregistrat cantităţi de sare, variind între 42,2 şi 135,8mg. “Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă consumul a mai mult de 5g (echivalentul unei linguriţe) de sare zilnic. Cantitatea medie de sare consumată de o persoană zilnic este de 9-12 grame. Reducerea acesteia la mai puţin de 5g poate reduce riscul de boli cardiovasculare, infarct sau accident vascular cerebral. De altfel, în România, în perioada 2010-2016, 576.328 de persoane au suferit un accident vascular cerebral”, precizau atunci cei de la InfoCons.

La capitolul “conţinut de zahăr”, cantităţile au variat între 1,8 şi 12,6 grame/per plic (comparativ, o linguriţă de zahăr are aproximativ 5g). Zahărul s-a numărat printre componentele a 78,94% din produsele studiate. Cel mai mult zahăr se găsea în produsele Theraflu EXTRA răceală şi gripă, Tantumgrip Portocală, Theraflu SINUS răceală şi gripă, Faringo Hot Drink, Fervex pentru copii Fervex pentru adulţi, iar cel mai scăzut conţinut în Tantumgrip Lamaie şi Tantumgrip Lămâie & Miere.

Rezultatul studiului din 2019 îl găsiţi integral AICI.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro