Mergi la conţinutul principal

Sindicalistii din "Promex" au ajuns la capatul rabdarii

Organizatia sindicala reprezentativa din cadrul SC "Promex" SA a facut public faptul ca nu mai este dispusa sa astepte la nesfirsit finalizarea negocierilor pe marginea celui mai fierbite capitol din Contractul Colectiv de Munca: cresterile salariale. Comitetul sindical a explicat ca discutiile au fost demarate cu reprezentantii patronatului din vara anului trecut insa negocierile treneaza. Acest fapt a sporit nemultumirile salariatilor din uzina care asteapta rezolvarea acestei probleme importante, precum si a celei legate de sistemul de salarizare. De altfel, comitetul sindical a subliniat faptul ca pe linga cresterea salariala solicitarea facuta angajatorului vizind o majorare in 3 etape cu 32%, sistemul de salarizare este un obiectiv important in cadrul discutiilor cu patronatul intrucit genereaza inechitati in remunerarea muncii in cadrul uzinei. "Nemultumirea salariatilor pleaca de la bonurile de manopera care reprezinta reflectarea in forma scrisa a muncii depuse de fiecare dintre ei sau in echipa. Angajatorul a impus o normare a muncii dupa criterii imposibil de atins, fapt ce conduce ca, la final de luna, sa se constate realizarea normei in proportie de 40% - 50%. Problema este ca muncitorii nu-si pot indeplini planul pentru ca angajatorul nu asigura toate cele necare: in primul rind comenzi care sa asigure incarcarea echitabila a tuturor sectiilor. Se ajunge in situatia in care, la finele lunii, pentru a acoperi diferenta pina la 75%-80% din salariu, nivelul la care, in medie, se face plata salariilor in uzina, se completeaza in avans din comenzi neexecutate. Este obligatia angajatorului sa dea de munca salariatilor si sindicatul cere respectarea CCM adica sa se plateasca salariul negociat, iar retinerile din salariu sa se faca numai din cauze imputabile angajatilor", ne-au declarat reprezentantii sindicali.

"Tinta noastra este aceea de a aduce salariul minim in uzina cel putin la nivelul salariului minim pe ramura"

In plus ei acuza pozitia infexibila a angajatorului in aceste negocieri intrucit contraoferta este mult sub solicitarea sindicatului si mai este conditionata si de acceptarea introducerii sporurilor in salariu, fapt care, in opinia sindicatului, ar reprezenta o crestere artificiala a salariilor. "Tinta noastra este aceea de a aduce salariul minim in uzina cel putin la nivelul salariului minim pe ramura, in prezent 540 RON, fata de 400 RON, cit este salariul minim de baza pentru muncitori necalificati", au declarat sindicalistii.
Un alt aspect semnalat de comitetul sindical se refera la neinregistrarea unor comenzi lansate spre executie in sectii. Practic, sindicalistii au explicat ca manopera pentru astfel de comenzi nu este evidentiata intrucit bonurile de manopera, care reflecta orele necesare efectuarii lucrarilor cerute de comanda, nu exista. "Pentru a elucida acest mister, sindicatul a cerut angajatorului sa prezinte un program de productie din care sa rezulte in mod clar incarcarea, conform fisei postului, pe sectii, pe locuri de munca, pe compartimente. Nici pina la acest moment nu ni s-a prezentat un astfel de program", au mai spus sindicalistii.
In concluzie, conducerea organizatiei sindicale reprezentative din uzina braileana au subliniat ca in conditiile in care angajatorul nu va deveni mai flexibil in cadrul negocierilor, membrii sint dispusi sa treaca la organizarea de actiuni de lupta sindicala, mergind pina la greva generala.
La rindul sau, Alexandru Gurgu, presedintele organizatiei locale a confederatiei Blocul National Sindical, prezent la conferinta sindicatului din "Promex", a subliniat ca va acorda tot sprijinul necesar colegilor de confederatie in vederea solutionarii conflictului in mod avantajos salariatilor.
In prezent, "Promex" SA are 1.341 salariati fata de 1.840 persoane la momentul privatizarii. De asemenea, important de mentionat este ca ultima crestere salariala de care au beneficiat angajatii uzinei brailene a avut loc la inceputul lunii iulie anul trecut, cind angajatii "Promex" au primit cite 400.000 lei (40 lei noi) brut, la care s-a adaugat un fond de stimulare de 215 milioane lei repartizat pe sectii pentru promovarile in clase de salarizare a muncitorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro