Mergi la conţinutul principal

Simionescu, liber la Primărie

Surpriză de proporţii, ieri, în sala de judecată a Curţii de Apel Galaţi. Primarul Aurel Simionescu a scăpat de măsura arestului preventiv, alături de fostul şef al Direcţiei Finanţelor Publice Locale, Stoica Anghelescu. Judecătorii Curţii de Apel au dispus eliberarea celor doi după ce s-a judecat contestaţia la măsura arestării preventive stabilită de prima instanţă, Tribunalul Galaţi. Iar decizia este una definitivă, după cum ne-a transmis, ieri, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi, precum şi conform informaţiilor postate, ulterior, pe portalul instanţei. "Admite contestaţia formulată de inculpaţii Simionescu Aurel Gabriel şi Anghelescu Stoica. Desfiinţează în întregime încheierea din 04.02.2016 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Galaţi în dosarul nr. 521/121/2016 şi în rejudecare. Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA - Serviciul Teritorial Galaţi privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Simionescu Aurel Gabriel şi Anghelescu Stoica. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor (...) dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Conform art. 275 al. 3 Cod pr. penală cheltuielile judiciare ramân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi 15.02.2016", se arată pe site-ul Curţii de Apel Galaţi.

Simionescu a ajuns aseară acasă

După decizia instanţei, Aurel Simionescu a fost lăsat să meargă acasă. Acesta a ajuns în Brăila, în jurul orei 19:00, obosit şi vizibil emoţionat. Întâmpinat de jurnaliştii brăileni, edilul şef nu s-a ferit să povestească, pe scurt, experienţa de care a avut parte, chiar dacă nu a fost una plăcută. "Da, am ajuns într-un târziu acasă. Aşteptam o decizie în funcţie de întâmplările care au fost şi de ceea ce ştiu eu că am făcut şi am lucrat. Astăzi (n.r. - ieri), când am mai fost întrebat ce cred eu despre această decizie, am spus că, dacă după 20 de ani, am ajuns în această situaţie... las la latitudinea instanţei, judecătorilor să hotărască", a declarat Simionescu. Întrebat dacă revine la muncă începând de marţi, primarul a răspuns scurt şi la obiect: "Da, mâine (n.r. - astăzi) la serviciu. Nu am lipsit, de când sunt eu, nici de la şcoală, nici de la serviciu vreodată, am spus şi celor de la Galaţi acelaşi lucru. Sper ca până ies la pensie să nu se întâmple lucrul acesta", a mai adăugat sursa citată. Despre cât de grea a fost experienţa arestului, primarul a preferat să nu intre prea mult în detalii. "A fost o experienţă interesantă. Nu aş spune nici greu, nici uşor, dar a fost o altă lume, în care nu am fost niciodată şi în care nici nu îmi doresc să mai fiu", a punctat Simionescu. În ceea ce priveşte soluţia dată de prima instanţă care a dispus arestarea preventivă, primarul a ţinut să precizeze că a înţeles procedura procurorilor şi că nu poartă pică nimănui. "Nu m-am gândit atunci imediat că va fi o decizie de eliberare, pentru că şi dumnealor sunt într-o anumită situaţie, fac o anumită analiză, lucrurile erau atunci la cald. Nu m-am gândit totuşi că după aceea, lucrurile vor evolua în formatul acesta, deci după cele 24 de ore (n.r. - de reţinerea). Aşa a fost să fie, instanţa este suverană, aşa cum atunci nu mi-a convenit, acum îmi convine. Asta este viaţa.
Acum decizia este definitivă", a mai adăugat sursa citată. Cât despre faptul că i s-a imputat de către procurorii DNA că a refuzat să coopereze, Simionescu susţine că nu este adevărat şi că a spus întotdeauna tot ceea ce a ştiut. "Eu am spus ceea ce ştiu. Am spus ceea ce ştiu de fiecare dată. Ceea ce am spus eu nu a corespuns neapărat cu ceea ce au spus alţii. Am răspuns întotdeauna la orice apel. Repet, atunci când au fost solicitări am mers şi de pe o zi pe alta. Eu spun ceea ce ştiu şi nu pot să spun despre cineva sau despre ceva ceea ce nu ştiu. Este o deosebire între a şti şi a-ţi aduce aminte, a auzi, a-ţi da cu părerea. Nu poţi să discuţi în termenii aceştia când este vorba de soarta unui om", a conchis Simionescu.

Primarul, de astăzi la treabă

De astăzi, primarul Aurel Simionescu îşi poate relua atribuţiile. Cel puţin asta a specificat prefectul judeţului, Nicu Olteanu, contactat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" cu privire la decizia instanţei şi situaţia din CLM. "Eu nu am primit nimic oficial, dar am văzut ştirile care au apărut în presă cu privire la faptul că a fost ridicată măsura arestului preventiv. În această situaţie, primarul Aurel Simionescu îşi reia mandatul. Ordinul de suspendare emis de mine nu mai are efect, pentru că s-a ridicat măsura arestului preventiv. Măsura suspendării operează până la încetarea situaţiei de arest preventiv", a declarat Olteanu. De asemenea, trebuie precizat că şi în hotărârea Consiliului Local Municipal adoptată în şedinţa extraordinară, ce a avut loc în data de 12 februarie, se specifică acelaşi lucru. Anume, faptul că măsura numirii unui primar interimar este una bazată pe ordinul prefectului de suspendare din funcţie a primarului şi că îşi încetează aplicativitatea în cazul în care instanţa dispune contrariul.

Pentru ce sunt cercetaţi Simionescu şi Anghelescu de DNA

În data de 3 februarie, procurorii DNA şi mascaţii au dat iama în Primăria Brăila, vizându-i pe primarul Aurel Simionescu şi fostul director al Finanţelor Publice Locale Stoica Anghelescu. Anchetatorii i-au acuzat de abuz în serviciu şi schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene. Proiectul ce le-a adus 11 zile de arest preventiv celor doi a fost "Modernizarea Bulvardului Dorobanţi", unde, susţin procurorii, s-a făcut licitaţie cu dedicaţie. Organele de anchetă i-au condus la audieri pe Simionescu şi Anghelescu în cursul zilei de 3 februarie la Galaţi şi au ridicat documente ce vizează proiecte finanţate din bani europeni. În acest context, şefi de servicii din cadrul Primăriei, funcţionari pe posturi de decizie au fost chemaţi să dea cu subsemnatul la DNA, în legătură cu marile proiecte ale municipalităţii. Cifrele exacte cu privire la prejudiciul imputat lui Simionescu şi Anghelescu de procurorii DNA, după cum au aflat redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", se referă la aproape 40 milioane de lei (echivalentul a aproape 9 milioane euro) rezultate ca diferenţă între preţul de atribuire a proiectului de modernizare a Dorobanţiului şi cea mai mică ofertă depusă la licitaţia pentru desemnarea contractorului general. Trebuie precizat, că după mai multe licitaţii contestate, amânate, apoi reluate de la zero, în 2010, câştigătorul proiectului de modernizare a Bulevardului Dorobanţilor a fost "Tancrad", în asociere cu "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft". Ulterior, au fost ridicate mai multe steguleţe roşii, în legătură cu o serie de criterii restrictive din caietul de sarcini impuse participanţilor la licitaţia pentru bulevard. Mai precis, în dreptul unei prevederi care impune ofertanţilor să facă dovada deţinerii ori închirierii unor staţii de betoane şi asfalt pe o rază de câteva zeci de kilometri în jurul oraşului. Această cerinţă îndeplinită de "Tancrad" ar fi îngrădit accesul la licitaţie pentru posibili ofertanţi, au spus cei de la Audit.

Doiniţa Ciocan, primar de weekend

În ceea ce o priveşte pe Doiniţa Ciocan, deşi nu a apucat să activeze decât două zile din postura de primar interimar al Brăilei, aceasta susţine că decizia instanţei nu poate decât să o bucure. "Am văzut acum decizia, mi-a fost adusă la cunoştinţă de pe portalul instanţei. Aici scrie că decizia este una definitivă. Iar decizia instanţei nu poate decât să mă bucure foarte mult. Mandatul interimar a fost unul pe lege. Nu s-au luat hotărâri anume, decât unele de organizare, în cursul acestei zile", a declarat Ciocan. Întrebată dacă a reuşit să discute cu Simionescu în privinţa revenirii sale în Primărie, aceasta a afirmat că încă nu, cu precizarea că a încercat doar să se lămurească în privinţa paşilor legali ce trebuie urmaţi în situaţia dată. "Am discutat doar cu domnul prefect să îl întreb dacă, procedural, ca şi act administrativ, se va emite un alt ordin. Dar nu, pentru că ordinul dumnealui este unul clar. De altfel, aşa cum şi noi am stabilit în hotărârea noastră de CLM, respectiv, o măsură de suspendare care operează până la momentul încetării situaţiei pentru care ea a fost emisă. Iar noi, pe hotărârea de CLM am stabilit şi am şi aprobat că hotărârea va înceta de drept la data încetării măsurii suspendării constatate prin ordinul prefectului", a mai completat sursa citată.

Primarul nu mai este preşedintele interimar al PSD Brăila

Cel puţin asta susţine actualul şef interimar al social-democraţilor brăileni, senatorul Ion Rotaru, care a precizat că din punctul său de vedere, Simionescu va trebui să se gândească bine dacă se va întoarce la Primărie şi pe funcţia din partid. Cât despre poziţia de conducere în PSD Brăila, Rotaru a ţinut să sublinieze că îşi va menţine fotoliul şi că primarul s-ar putea întoarce doar pe fotoliul de preşedinte executiv. "El trebuie să ia nişte decizii. Întâi trebuie să vedem dacă nu are vreo restricţie în sensul ăsta şi se întoarce la Primărie. Înţeleg că nu are. Deci, depinde de decizia pe care o va lua, dacă se hotărăşte să se întoarcă sau nu. E de discutat. La partid, deocamdată decizia rămâne în vigoare, preşedinte interimar este subsemnatul. Simionescu are funcţia veche pe care a avut-o de preşedinte executiv. Vom vedea ce decizie ia şi din punctul ăsta de vedere. Oricum e prea fierbinte informaţia ca să o putem comenta mai mult acum, pentru că, în fine, şi el bănuiesc că trebuie să se gândească bine ce are de făcut şi cum va proceda în perspectivă după problema pe care a întâmpinat-o. Alte decizii dacă se iau la partid, asta se va întâmpla în forurile tutelare: Biroul Permanent, Comitetul Executiv şi apoi trebuie să fie confirmate după aceea de Centru", a declarat Rotaru. Cât despre decizia instanţei de la Galaţi, senatorul nu a dorit să comenteze prea mult.
"Mi se pare o chestie destul de abruptă între o decizie şi cealaltă, dar prefer să nu comentez deciziile instanţei. Cum nu le-am comentat înainte, nu o voi face nici acum. Vom vedea cum evoluează lucrurile şi în funcţie de ce hotărâri va lua Aurel, vom proceda în consecinţă", a mai adăugat sursa citată.

Boboc, interesat de rezultatul anchetei, nu ca primarul să stea în arest

Întrebat în legătură cu decizia Curţii de Apel Galaţi de a-l elibera din arest preventiv pe Simionescu, copreşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, nu a dorit să comenteze prea mult decizia instanţei. Acesta a ţinut să precizeze, însă, că este interesat în mod deosebit de cum se va finaliza ancheta procurorilor DNA, şi nu de faptul că Simionescu este sau nu în stare de arest sau sub control judiciar.
"Dacă va considera, Simionescu îşi reia atribuţiile şi gata. În ceea ce priveşte hotărârea de astăzi (n.r. - ieri) a instanţei, aş spune că este una firească. Derularea anchetei se poate face foarte bine şi în libertate, nu e obligatoriu să fie aplicată o măsură preventivă. Mai mult nu am ce să comentez. Până la urmă, nu e de dorit pentru nimeni o astfel de măsură. E mai corect să se finalizeze ancheta şi după aceea vom vedea. Ancheta e anchetă, măsura preventivă e măsură preventivă. Pe noi ne interesează cum se finalizează ancheta pe fondul cauzei, nu măsura preventivă", a afirmat senatorul liberal.

Exclusivitate. Declaraţie avocat din Bucureşti: "Primarul este ultimul care răspunde"

Ieri, reporterii "Obiectiv" au reuşit contactarea avocatului din Bucureşti care s-a implicat alături de av. Gigel Potrivitu în apărarea lui Aurel Simionescu. Redăm integral declaraţia acestuia: "Dincolo de problema de fond care nu poate fi discutată la acest moment, în dosarul penal despre care vorbim un lucru este cert. Atât timp cât a existat aprobarea prealabilă a UCVAP-ului (Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice - n.n) care a validat toată documentaţia, cât timp criteriile tehnice au fost incluse de proiectantul oficial, care a luat bani pentru nota sa justificativă, cât timp avem o decizie a CNSC -ului (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - n.n) şi o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Galaţi - secţia Contencios administrativ - complet specializat, nu se poate reţine că au fost indicii de vinovăţie exclusivă a săvârşirii vreunei infracţiuni de către primarul Simionescu care atât timp cât şi-a îndeplinit obligaţia de diligenţă în angajarea prin concurs a funcţionarilor publici specializaţi - care nu au doar drepturi ci şi obligaţii de a-şi îndeplini sarcinile - iar semnăturile prealabile semnăturii primarului se regăsesc pe toate documentele incriminate, primarul este ultimul care răspunde". Dacă "traducem" declaraţia avocatului rezultă cam aşa: proiectantul este cel care a solicitat printr-o notă justificativă introducerea în caietul de sarcini a criteriilor considerate de DNA discriminatorii şi în favoarea Tancrad& asociaţii. Apoi, caietul de sarcini a fost întocmit de funcţionarii Primăriei ţinând cont de solicitarea respectivului proiectant, primarul fiind ultimul care a semnat actele după ce toţi ceilalţi implicaţi în licitaţia "cu cântec" îşi puseseră deja "parafa".

La proiectant este cheia

Tot spre proiectant şi funcţionarii publici care au întocmit documentaţia arată apărarea şi în cazul lui Stoica Anghelescu. Se vorbeşte despre aceeaşi "notă tehnică" care ar fi schimbat caietul de sarcini şi aceiaşi funcţionari care au întocmit documentaţia, dar cu toate acestea sunt doar martori în dosar. În plus, din sentinţa primei instanţe care a dispus arestarea rezultă că avocatul lui Anghelescu ar fi depus nişte "înscrisuri ce reflectă fluxurile băneşti din contul aflat la trezoreria Consiliului Local din care rezultă că sumele ce se prezumă că au fost cheltuite, de fapt nu au fost cheltuite", cu referire directă la acuzaţia de deturnare de fonduri europene.
În acest context, este de aşteptat ca procurorii DNA să-şi îndrepte atenţia şi spre proiectant în vederea stabilirii unor eventuale legături "primejdioase" care ar fi putut conduce la întocmirea acelei "note justificative" de la care, pare-se, a pornit întreaga tărăşenie. Totodată ar fi interesant de aflat dacă şi în ce alte proiecte ale administraţiei publice locale din Brăila a fost implicat acelaşi proiectant. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro