Mergi la conţinutul principal

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare; Sfinţii Mucenici Nicandru episcopul şi Ermeu preotul

Sfântul Ioanichie cel Mare s-a născut în provincia Bitinia şi a trăit în timpul împăratului bizantin Leon Isaurul (717-740), când în Biserica Creştină se iscase conflictul iconoclast. Tânăr fiind, Ioanichie a luptat pentru distrugerea icoanelor, însă a renunţat la iconoclasm în momentul în care un călugăr care apăra cultul icoanelor i-a spus pe nume, deşi se văzuseră pentru prima dată.

Ioanichie a fost şi un soldat destoinic, reuşind să-i salveze, la un moment dat, viaţa împăratului, într-o bătălie purtată cu bulgarii. El s-a retras din armată după încheierea luptei, alegând să-şi petreacă viaţa în mănăstire. După ce a vieţuit în mai multe mănăstiri, Sfântul Ioanichie s-a decis să se retragă în pustiu. Iar după un timp petrecut în pustiu, s-a stabilit mai întâi în Muntele Conturiului, apoi în Muntele Olimp.

Acolo, din pricina invidiei, un monah a încercat să-l otrăvească pe Sfântul Ioanichie, un altul i-a dat foc chiliei, iar altul a vrut să-l străpungă cu toiagul, însă, prin purtarea de grija a Lui Dumnezeu Tatăl, cuviosul a rămas în viaţă.

Sfântul Ioanichie cel Mare a fost un aprig luptător pentru cinstirea sfintelor icoane. Astfel, împreună cu patriarhul Metodie şi cu împărăteasa Teodora, Ioanichie a reintrodus cinstirea sfintelor icoane în biserici. Potrivit Tradiţiei, Sfântul Ioanichie se ridica de la pământ în vremea rugăciunii, devenind totodată nevăzut.

Ioanichie cel Mare a trecut la cele veşnice în jurul anului 846. Rodul strădaniei sale pentru dreapta-credinţă este mărturisit până astăzi în slujbele bisericeşti: “Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperamântul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ţie!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro