Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfântul Apostol Onisim; Sfântul Mucenic Maior; Sf. Cuvios Eusebiu din Siria

Sfântul Apostol şi Mucenic Onisim a fost unul din cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, trimişi la propovăduire. În tinereţe, Onisim a fost rob al lui Filimon, un creştin înstărit din cetatea Colose. Greşindu-i stăpânului, Onisim a fugit la Roma, unde a fost întemniţat alături de Sfântul Apostol Pavel. De la Pavel, “Apostolul neamurilor”, a auzit pentru prima dată Onisim Evanghelia mântuirii şi tot de la el a primit Sfântul Botez. Sfântul Apostol Pavel fusese cel care îl adusese, mai înainte, pe Filimon la dreapta-credinţă, astfel că a mijlocit împăcarea între acesta şi robul Onisim. Ne stă mărturie epistola Sfântului Apostol Pavel către Filimon, care constituie cea mai scurtă carte cuprinsă în Sfânta Scriptură. În urma acestei epistole, Filimon l-a primit pe Onisim ca pe un frate, eliberandu-l apoi din robie.

Mai târziu, Onisim a fost numit episcop de către Sfinţii Apostoli şi a primit scaunul episcopal al Efesului. În urma persecuţiilor din timpul domniei împăratului Traian, Onisim a fost arestat şi dus la Roma. Acolo a fost întemniţat şi, la sfârşit, ucis prin decapitare. Tradiţia consemnează faptul că o femeie bogată a luat trupul apostolului şi l-a aşezat într-o raclă de argint, înmormantându-l cu cinste, la anul 90 d.H.

“Apostole Sfinte, Onisim, roagă-L pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre!” (Troparul Sfântului Apostol Onisim)
Categorie articol: 

Comentarii