Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfântul Apostol Achila; Sfinţii Mucenici Iust şi Iraclie; Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul

Astăzi, îi sărbătorim pe Sfântul Apostol Achila, pe Sfinţii Mucenici Iust şi Iraclie şi pe Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul.

Sfântul Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749, în Naxos, oraş situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee (Grecia). Până la intrarea în monahism, s-a numit Nicolae Kallivurtzis. La vârsta de 16 ani, Nicolae a fost trimis la Smirna, pentru a deprinde învăţătura dascălului Ierotei. Acolo a învăţat latina şi franceza, devenind un erudit, cunoscător al Sfinţilor Părinţi, al aghiografiei şi canoanelor creştine.

După terminarea studiilor, în anul 1770, Nicolae s-a întors la Naxos, unde a fost numit secretar, de către mitropolitul Antimos. După câteva vizite făcute la Sfântul Munte Athos, Nicolae a intrat în monahism (la Mănăstirea Dionisiu), la vârsta de 26 de ani. Iar după doi ani de ascultare, a fost tuns rasofor, primind numele de Nicodim.

La acea vreme, episcopul Macarie al Corintului i-a cerut lui Nicodim să corecteaze şi să pregătească pentru tipar “Filocalia”. Lucrarea a fost tiparită în anul 1782, la Veneţia. Numărul de autori patristici cuprinşi în colecţie este de 36 şi acoperă o perioadă de 1.100 ani, respectiv perioada secolelor IV-XV. Tot la cerearea episcopului, eruditul Nicodim a revizuit şi “Everghetinosul”, precum şi “Despre Împărtăşania necontenită”. Cuviosul Nicodim Aghioritul a publicat, de asemenea, cărţi patristice şi de credinţă ortodoxă, trecând la cele veşnice pe 14 iulie 1809.
Categorie articol: 

Comentarii